Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 17, 2014

Wat als de wereld werd geregeerd door nerds?

Vandaag was ik naar de kapper, naar mijn moeders woning en werkte ik aan mijn showreel. Naast de gebruikelijke huishoudelijk zaken zoals een kostuum bij elkaar zoeken voor een naderend optreden en zo...

Gisteravond vermaakte ik mij met het verjaardagscadeau dat mijn zoon mij gaf: een vouwhulp voor na het strijken, de zogeheten Flip Fold:
Elk kledingstuk heeft nu dezelfde breedte en past dus heel mooi in de kast!

Gistermiddag was ik weer even bij mijn psychologe. Ik kon haar vertellen dat mijn moeder haar operatie succesvol heeft doorlopen, dat een muziekje herinneringen naar boven bracht aan een veel te vroeg overleden vriendin en dat ik maandag vlak voor een etentje hoorde dat een bevriende collega dood in een bos is gevonden. In plaats van mijzelf af te sluiten voor die informatie en mijn emoties op te kroppen heb ik mijn tafelgenoten erover ingelicht. Spontaan besloot men - met mij - het glas te heffen op de collega die het leven niet meer zag zitten. Hij had letterlijk duizenden fans maar blijkbaar toch het gevoel dat niemand van hem hield en voelde zich al decennialang ontzettend eenzaam. Een enorm (en zwaar onderschat) probleem, eenzaamheid.

Wist u dat jaarlijks ongeveer 800.000 mensen zelf bewust een einde maken aan hun leven? Niet voor niets gaan er stemmen op om suïcidaal gedrag als een ziekte te behandelen.

Jaarlijks komen duizenden mensen om door terrorisme. Hetzij omdat een terrorist een aanslag pleegt, hetzij omdat men denkt dat iemand een terrorist is. En jaarlijks komen duizenden mensen om door pinda's. Hetzij omdat zij allergisch zijn, dan wel omdat zij er in stikken. In het eerste geval wordt bijzonder veel geld uitgegeven aan bestrijding maar in het tweede geval nauwelijks. Sterker nog: vliegmaatschappijen en café's geven gratis pinda's aan klanten! En de overheid vindt dat goed!!

Pinda's vinden wij veel minder erg omdat wij daar niet bang voor zijn. Een pinda kan dus niet de maatschappij ontwrichten. Terrorisme kan dat echter wel. Met name omdat wij daar bang voor zijn. En waarom zijn wij bang voor terrorisme? Omdat ons wordt verteld dat wij daar bang voor moeten zijn. Zo moesten wij na '9/11' bang zijn voor Al-Qaida en sinds een paar maanden moeten wij bang zijn voor Islamitische Staat (IS, voorheen Isis maar iemand zal geklaagd hebben over naamrechtenschending of zo.). Waar komen de leden van die terreurgroepering opeens vandaan? Bestaat IS echt pas sinds zo kort? Als IS écht zo gevaarlijk is en al veel langer bestaat, waarom zijn wij er dan nog nooit voor gewaarschuwd?

De terreurbeweging was vrij onbetekenend met ongeveer 3000 strijders. En opeens waren het er 80.000. De leider is Abu Bakr al-Baghdadi ('Kalief Ibrahim') en was een kopstuk van al-Qaida. Hij was door de Amerikanen gevangen genomen en om onduidelijke redenen in 2010 uit zijn Irakese gevangenis vrijgelaten nadat toenmalig president Bush in 2008 een deal sloot met de nieuwe Irakese regering. Abu Bakr al-Baghdadi werd toen leider van ISI, het latere ISIS en sinds een paar maanden IS.

Waarom is hij vrijgelaten? Waarom heeft al-Qaida ruzie met IS en waarom willen blijkbaar heel veel islamitische jongeren lid worden van deze radicale beweging? (Zie ook: http://www.motherjones.com/politics/2014/06/abu-bakr-al-baghdadi-release-george-bush. Engels)

Mensen radicaliseren uit onvrede en honger maakt woedend. Dus als wij, het rijke westen, nu eens voedsel, water en onderdak leverden aan de lokale bevolking in plaats van wapens aan één of meerdere groeperingen in de hoop dat die andere groeperingen te lijf gaan? Dan is de lokale bevolking minder ontevreden en heeft men veel minder redenen om de wapens op te pakken. Te meer omdat die er dan niet zijn...Dus waarom sturen wij wapens en geen voedsel?

Allemaal vragen waar wij nooit een volledig antwoord op zullen krijgen.

Wij zullen ook nooit de volledige waarheid te weten komen over de situatie in de Oekraïne.
Zoals wij ook niet te weten zullen komen wie 'MH17' neerhaalde en waarom.
http://www.washingtonpost.com/opinions/anne-applebaum-the-end-of-the-russian-fairy-tale/2014/07/18/3e42715a-0eab-11e4-b8e5-d0de80767fc2_story.html

Wat de ware toedracht is rond de dood van de 18-jarige Michael Thomas in een buitenwijk van St. Louis in Amerika zal ook nooit duidelijk worden. Ja, de donkere jongeman is door een blanke politieman doodgeschoten. Maar er zit meer aan het verhaal vast. Aan beide kanten.
http://www.nytimes.com/2014/08/16/us/darren-wilson-identified-as-officer-in-fatal-shooting-in-ferguson-missouri.html?_r=0
.
Wie is er fout en wie is er goed in de Israël-Palestina kwestie? Wij zullen het nooit weten.


En waarom? Omdat er soms eenvoudigweg geen sprake is van goed of fout. Een bom maakt geen onderscheid tussen een soldaat en een kind. Tot dat simpele feit doordringt in de hersenen van hen die stompzinnig doorgaan met vechten zullen er altijd conflicten blijven bestaan.

Het pleonasme van vandaag is: een onschuldig kind.

En als mensen dan toch zo nodig geweld willen gebruiken, laat ze dan dat met robots doen:


Het team van de winnende robot mag vijf jaar lang het gebied regeren. Voldoende tijd om nieuwe robots te bouwen. Die krijgen natuurlijk wel restricties. Zo mogen zij niet meer dan 500 kilogram wegen en niet meer dan 10.000 dollar kosten en geen projectielen afvuren. Ook mogen zij geen fossiele brandstof gebruiken. Bijvoorbeeld. Op die manier krijg je een wereld die niet wordt geregeerd door bankiers en wapenhandelaren maar door nerds. Ik ben benieuwd hoe zo'n wereld er uit gaat zien en kijk uit naar uw reacties in de commentaren.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Bert 'Mona' van Hemert.