Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 15, 2022

Wat is uw beroep? En wat betekent dat?

'Die ene collega die in zijn pauze af en toe een berichtje op Twitter, Instagram of Facebook plaatst' heet tegenwoordig 'Content Manager'. 

Wij kennen allemaal het voorbeeld van de vacature voor schoonmaakster waarin gevraagd wordt om een 'interieurverzorgster' en een 'magazijnmedewerker' is heden ten dage - en blijkbaar in het Nederlands - een 'Assistent Logistics Manager'. Naar Amerikaans voorbeeld met hoofdletters waar die niet horen.

============
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
===========

Toen ik vanuit mijn werk eens de boekhouder van een ander bedrijf wilde spreken, wist de telefoniste niet waar ik het over had. 'Boekhouder'? Wat een rare naam voor een beroep.' Pas toen ik haar uitlegde waarom ik mijn collega-boekhouder wilde spreken kon ik door de telefoon heen haar een lichtje zien opgaan: 'O, u bedoelt de Assistant Finance Controller! Momentje, ik verbind u even door.'

Bij een bedrijf waar ik werkte plaatste ik tussendoor wel eens een berichtje op een van de social media kanalen. De directeur zag dat het werkte om meer aandacht en omzet te creëren en huurde een 'professional social media manager' in. Een aardige dame die mooie teksten schreef maar ik moest haar uitleggen wat 'taggen' is en hoe je in een bericht linkt naar een andere persoon of bedrijf. Zij had geen idee!

En jezelf dan 'professional' noemen? Ik vind dat raar.

Toch ontving zij €650 per maand voor het plaatsen van in totaal drie berichten per week. Terwijl ik er meer plaatste en dan ook nog eens onbetaald. Dus ik doe iets verkeerd.

Misschien moet ik mij niet meer 'schrijver' noemen maar 'Visual Content Creator'.

Tijd om mijn CV aan te passen:
'Groepsleider kinderopvang' wordt 'Assistant Manager Childcare';
Voor 'entertainer' en 'acteur' bedenk ik iets met 'Character Developer'.

Hoe zal ik het door mij ooit uitgeoefende beroep van politicus eens hip maken? Met 'Policy Developer and co-executive'?

Wat is uw beroep in normaal Nederlands en onder welke naam zou u dat nu terugvinden op websites met 'Job Opportunities'?