Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 27, 2019

Zijn referenda democratisch?

Over een tijdje zijn er weer verkiezingen en zoals bij alle verkiezingen sinds ze werden afgeschaft komt ook nu ongetwijfeld weer de vraag: 'Waarom worden er geen stemmachines gebruikt?' Hier het antwoord van de minister (klik) indertijd.

Ook laait altijd weer de discussie over referenda op: 'Waarom laten wij niet bij elke belangrijke beslissing het volk rechtstreeks bepalen welke koers de regering moet volgen?' Het antwoord is eenvoudig: omdat u dat niet wilt.

Of wilt u écht dat de meerderheid van het volk zich bijvoorbeeld uitspreekt tegen religieus onderwijs en er dus geen subsidiegeld meer gaat naar moskeeën, kerken, katholieke scholen, Tibetaanse kloosters en synagoges?

Stel dat 'het volk' (dat uiteraard altijd zelfstandig nadenkt en zich noooooit laat leiden door populistische uitspraken in de media) vindt dat er geen cent van 'ons belastinggeld' nog naar culturele instellingen mag gaan? Dat betekent dat uw amateur voetbalclub ophoudt te bestaan. Maar ook dat u voortaan €4,95 voor een kopje koffie moet betalen in het buurthuis. Het moet immers zichzelf bedruipen?

Stel dat de meerderheid beslist dat iemand die bij het sporten een blessure oploopt zelf voor de kosten voor genezing moet opdraaien 'want de maatschappij mag niet opdraaien voor zelf veroorzaakt ziekteverzuim en medische behandeling!', betaalt u dan glimlachend de €800 per dag voor een ziekenhuisbed als u uw been breekt op karateles omdat u het altijd eens bent met 'de meerderheid'?

Kortom: wilt u écht dat de wens van de meerderheid wordt uitgevoerd? Ook wanneer u zelf op het moment van stemmen tot de minderheid behoort? Puur omdat u toevallig in een rolstoel zit, moslim bent, aan kayakken doet of fan bent van Jannes?

En hoe bepaalt 'het volk' of een onderwerp 'belangrijk' genoeg is om een referendum over te organiseren? Door middel van een referendum?

Met welk percentage zal uw belastingafdracht stijgen om het organiseren van die honderden referenda per jaar te betalen?  Als de meerderheid van het volk beslist dat de belastingen niet omhoog mogen, wie betaalt er dan voor het volgende referendum?

Een paar jaar geleden is berekend dat het houden van een landelijk referendum u en mij €30 miljoen kost. Dat betekent dat iedereen die mag stemmen €2,50 moet betalen via de belastingafdracht. Ook mensen die niet gaan stemmen of tegen referenda zijn. U vindt dat misschien een kleine prijs om te betalen voor democratie maar ik vind dat veel geld. Zullen we erover stemmen?

Wat doet u trouwens wanneer een jarenlange vete het gevolg is van het feit dat u en uw buurman of partner toevallig lijnrecht tegenover elkaar staan in een referendum?

Geld is net als tijd en kun je dus maar een keer uitgeven.

Daarom kiezen wij volksvertegenwoordigers. Die ons, 'Het volk' (behoren te) vertegenwoordigen in het overheidsapparaat en hun best (horen te) doen voor ieder lid van de bevolking. Dus ook voor mensen met wie u en ik het toevallig niet eens zijn.

Dat is democratie.

En ja, bij een echte democratie hoort ook dat burgers kunnen stemmen op een partij die geen vrouwen, mensen van kleur, joden, bejaarden of gehandicapten toelaat als lid.
Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/