Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, maart 24, 2011

Betaald

Gisteren bij het DWI geweest en een compliment gekregen:"Je bent een échte ondernemer." Waarmee de dame bedoelde 'iemand die daadwerkelijk de handen uit de mouwen steekt om een eigen bedrijf te beginnen en niet iemand die alleen maar een eigen zaak wil hébben." Een groot verschil.

Er is ook een groot verschil tussen hoe mensen over criminelen denken.

Men wil criminelen zwaarder straffen. Met name onze minister van Veiligheid, Ivo Opstelten, wil dat. En natuurlijk loopt de PVV al jáááren te roepen dat criminelen (PVV-kamer- en kaderleden uitgezonderd) zwaarder gestraft moeten worden "want dat is het enige dat helpt". Goed, de crimineel is dan uit de maatschappij. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van zwaarder straffen?

Detentie kost ongeveer 180 euro per dag per crimineel (Officiële cijfers 2009). Boeven 12 jaar in plaats van 6 jaar opsluiten kost dus een heleboel geld (2,3 miljard euro per jaar kost het nu al en dat wordt dus nog veel meer) en zowel Ivo alsook Gedoogvriend Geert heeft nog geen idee hoe dat betaald moet gaan worden. Misschien door burgers te laten betalen voor die camera boven het eigen kruispunt om de hoek? Of een vergoeding vragen aan de slachtoffers van een misdrijf?

"Ja mevrouwtje, als u wil dat-ie gaat brommen dan zal u toch zelf motten dokken." Ziet u dat gebeuren? "Of weet je wat? We halen een paar honderd agenten weg uit de grote steden! Al is het maar omdat we hebben beloofd dat er meer blauw op straat komt! Nou, door ze op straat te zetten houden we ons aan die belofte!"

Uit onderzoek blijkt verder dat hoe langer criminelen bij elkaar zitten hoe crimineler zij worden. Het meer schurken op één cel zetten draagt daar aan bij. Logisch ook. Hoe langer mensen bij elkaar zitten des te meer zij van elkaar leren.

Mensen -dus ook criminelen- willen niet graag de cel in. Als je de cel onaantrekkelijker maakt zal de neiging om getuigen van een misdrijf om te leggen groter worden.

Ik blijf erbij: de beste manier om criminaliteit te bestrijden is het aanpakken van de oorzaken. En wat is de grootste oorzaak van criminaliteit? Geldtekort.

In dat kader is het voorstel van lezer GerdaYD briljant: Geef iedereen voldoende geld om van te leven en wie meer wil gaat daar maar voor werken. Als we geen extreme uitgaves doen zoals de aanschaf van een F35 Lightning II (Project JSF) of criminelen a 65.700 euro per crimineel per jaar langer op te sluiten kan dat makkelijk worden betaald.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Elizabeth Taylor en dat van Ad Hoeymans

Deel dit bericht