Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

vrijdag, mei 28, 2010

Prooi (een gedichtje)

Zo hé! Na alle commotie rond #ruttesfout die vooral op twitter ontstond is het nu weer tijd voor de normale gang van zaken. U bent van mij gewend aan een "verhaaltje op vrijdag". Helaas...vandaag geen verhaaltje maar...een gedichtje (Ach, het is weer'ns wat anders moet U maar denken). Dat overigens zou maar op deze of gene lijsttrekker zou kunnen slaan... Fijn weekend allemaal!


Gij zijt een mens
een levend wezen dat droomt en vecht
en tot hen spreekt
die anders dan gijzelve omgang heeft
met die dromen en gevechten

Geen mens die luistert naar de woorden van een dwaas
want dat is die U bent
Doch zonder te beseffen dat men hoort noch ziet
wat U verbeeldt
verkondigt U het woord dat Gij ziet als zijnde het ware

Wie is de ware dwaas:
Hij die doolt in lege ruimtes
of hij die spreekt
zonder te spelen met de woorden van zijn naaste?

Wie is de ware wijze:
De denkende sterveling of de strijdende god?

Tot een strijd zal het komen
dan pas wordt bepaald
wat het antwoord is en wat de vragen zijn

Als die tijd daar is
verschijnt voor U het licht
dat opkomt en verdampt

U achterlatend in verwondering
en met de knagende leegte
veroorzaakt door het ontsnappen
van de laatste prooi.

#ruttesfout

Naar aanleiding van de Twitter-hausse #ruttesfout kon ik het niet laten het volgende tussendoor-stukje te schrijven:

Volgens Mark Rutte liegen de mensen van Netwerk als die -bij monde van marketing-specialist Alex Klein- vertellen dat een ondernemer met een inkomen van 130.000 euro per jaar er 1900 euro per jaar op vooruit gaat. De ondernemer zelf verklaarde: "Als ik erop vooruit ga gaan anderen er dus op achteruit" ("want ik kan rekenen" hoorde je hem erachteraan denken).

Volgens de auteur van Regengeluk (een roman over budgetteren) gaan inderdaad bijstandsouders en mensen met gehandicapte kinderen er zwaar op achteruit. Het extra'tje voor de veel-verdieners moet tenslotte ergens vandaan komen. Niet volgens Mark Rutte.

Volgens hem gaan de genoemde groepen er zelfs een beetje op vooruit. Hij kon helaas geen berekening laten zien want die moest nog worden gemaakt. Huh? Maar hoe weet hij dat dan? Tenzij hij in de toekomst kan kijken natuurlijk en die berekening al gezien heeft. Het is óf dat óf hij heeft ter plekke een onwaarheid verkondigt. Nee, vast niet. Een politicus die liegt? Onbestaanbaar!

De bijstandsmoeder zou volgens hem nu al tussen de 1500 en 1800 euro per maand ontvangen. Ik zal hem ten dienste zijn en het échte bedrag voor-rekenen:

Het normbedrag is 909,33. Maximaal kan aan toeslagen worden verkregen 259,81. De kinderbijslag is 278,55 per kwartaal en dus 92,85 per maand. Een bijstandsouder heeft dus maximaal (reken je mee, Mark?) E. 1261.99. Misschien dat Rutte denkt dat kinderbijslag per maand wordt uitbetaald? Een en ander komt van deze officiële websites af.Mark (kan ik nu al Mark zeggen, Mark?) kan zo mooi beweren dat een beginnend politie-agent maar 1500 per maand heeft en zich erover beklagen dat bijstandsmoeders (alsof er geen bijstandsvaders zouden bestaan, maar dat terzijde) massaal gebruik maken van huurtoeslag-regelingen en kinderbijslag krijgen zonder dat ze daar iets voor hoeven doen maar Mark (als je het niet goed vindt zeg ik wel weer gewoon Meneer Rutte, okee?): dat krijgt die politieman ook allemaal! Maar ik neem het je niet kwalijk dat je dat allemaal niet weet. Dat weten alleen mensen die dicht bij het volk staan. En kunnen rekenen.

Ik verheug mij nu al op volgende week en de tweets die worden aangeduid met #cohensfout en #balkenendesfout.

Voor nu hou ik het bij deze voorlopige "conclusie": Niet kunnen rekenen is toch écht #ruttesfout.

Deel dit stukje