Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, april 20, 2015

Overschot in de AWBZ

Natuurlijk moet er bezuinigd worden maar is 42 miljoen uitgeven om 16 miljoen te bezuinigen op het uitvoeren van de Participatiewet niet gewoon ronduit stupide? Toch is de gemeente Rotterdam bijzonder trots op deze 'prestatie'. Lees hier het hele verhaal.

AWBZ is nu WLZ

Alle (werkende) Nederlanders betalen premie voor de AWBZ (per 1 januari van dit jaar WLZ (Wet Langdurige Zorg), het 'potje' van waaruit de zorg wordt betaald. Die premie is inkomensafhankelijk. Behalve voor de hogere inkomens. Die betalen dezelfde premie als iemand die minder dan modaal ontvangt. Dat noemen VVD-stemmers veelal 'eerlijk verdelen'. Al sinds 2001 komt er meer aan premie binnen dan aan zorg (met name de salarissen van de 600.000 mensen die werken in de Zorg) wordt uitgegeven. Het gaat om enkele miljarden per jaar. Waar blijft dat geld en wat gebeurt daar mee? Dat is helaas niet duidelijk. Maar waarom moet er dan worden bezuinigd op de Zorg als er elk jaar miljarden euro's overblijven? Ook dat is helaas niet duidelijk. De SP presenteerde het plan: sociaal alternatief voor de AWBZ.

Buitenlanders betalen minder premie

In elk geval is al eens duidelijk geworden dat veel Nederlanders het niet eerlijk vinden dat buitenlanders die hier werken dezelfde zorg ontvangen terwijl zij in totaal minder premie hebben betaald. Althans, zij vinden dat tot aan het moment dat zij zelf in het buitenland werken en ziek worden. De meeste mensen (u en ik natuurlijk uitgezonderd) zijn nu eenmaal hypocriet. Vindt u dat u minder recht op zorg heeft wanneer u een tijdje in het buitenland woont? Dan mag u ook vinden dat buitenlanders die in Nederland werken minder recht hebben op zorg.

De ene is expat, de ander immigrant. Waarom?

Een blanke Noor die zich aan een Nederlands bedrijf verbindt en hier 20 jaar blijft wonen noemen wij een expat. En een Turk die wij in de jaren'70 naar Nederland haalden om hier te komen werken en er 20 jaar later nog was noemen wij een immigrant.  Zie: the Guardian (Engels) 
Waarom noemen wij blanke buitenlanders Expats en donker gekleurde buitenlanders immigranten? Dat is toch gewoon racisme? Bent u - net als ik blijkbaar - stiekem óók een racist of noemt u een gastarbeider netjes een expat, zoals het eigenlijk zou moeten?

Expats zijn buitenlandse werknemers die na een tijdje terugkeren naar het land van herkomst. Maar wat is de definitie van 'een tijdje'? Is dat een jaar? Twintig jaar?

Uit de serie 'wat ik vreemd vind' vandaag: Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is het iemand gelukt een discussie te winnen door harder te schreeuwen dan de ander. Dus waarom blijven mensen het proberen?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Robert Rietti