Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zaterdag, juli 04, 2015

Toen ze mij kwamen halen...

Predikant Martin Niemöller protesteerde tegen het feit dat indertijd de Duitse intellectuele elite niets deed toen de Nazi's Joden oppakten:

Toen de nazi's de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen Jood.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer, die nog protesteren kon.
Elke stem telt

Ik refereer graag aan bovenstaande wanneer mensen mij vragen waarom ik mij druk blijf maken over het oppakken van mensen die ik niet persoonlijk ken. 'Jij hebt er zelf toch geen last van dus waarom zou je er tegen protesteren?' Prima dat mensen de kop in het zand steken. Hun keus. Veel mensen protesteren zelfs bewust niet wanneer zij onrecht tegenkomen. Waarschijnlijk omdat zij doodsbang zijn voor hun eigen hachje. Het is natuurlijk volkomen aan hen om te beslissen wat zij belangrijker vinden: televisie kijken of - op wat voor manier dan ook - hun stem laten horen.

Racisme

In de spannende jongensboeken van Karl May was racisme heel normaal: 'Ik schoot 7 mensen dood en bovendien twee negers en een indiaan.' Puur racisme. Net als wanneer iemand zegt: 'Die Turk op de markt probeerde mij op te lichten.' Wanneer iemand met een blank, 'westers' uiterlijk hen probeert op te lichten zegt men niet: 'Die Hollander probeerde mij op te lichten.' maar 'Wat een [CENSUUR] zeg, die groenteboer!' Puur racisme dus. Voor die mensen die nu overeind springen en roepen: 'Ik ben geen racist maar...' heb ik een woord in gedachten dat ik voor mij zal houden. Racisme houdt in dat men onderscheid maakt tussen (groepen) mensen, puur op basis van hun afkomst. Die definitie geldt óók voor hen die ontkennen dat dat de definitie is.

Onrecht laten gebeuren is ook een keus

Ik kies er voor om te blijven ageren tegen onrecht. Zelfs wanneer het mijn bloedeigen moeder is die onderscheid maakt op basis van ras. Maar ook bij de blanke jongeman in het Amerikaanse Charleston die in een kerk 9 mensen doodschoot, uitsluitend vanwege het feit dat de kleur van hun huid donkerder is dan die van hemzelf. Mitch Henriquez was van Arubaanse komaf. Alsof dat belangrijk is. Hij was een festivalganger die vermoord is door een politie-agent 'want hij verzette zich bij zijn arrestatie'. Nog niet alle details zijn bekend maar wat wel vaststaat is dat vijf blanke agenten een ongewapende man tegen de grond werkten, één van hen opzettelijk zijn knie op 's mans strottenhoofd plaatste en vier agenten de bewusteloze arrestant het politiebusje in sleurden. Letterlijk. 'Ja maar hij riep dat hij een wapen had!' Je gaat je door dit soort incidenten hardop afvragen wat er was gebeurd wanneer de festivalganger een blanke vrouw uit IJsland was geweest. Had de politie ook in dat geval bewust hardhandig opgetreden of was het dan met een sisser en 'Hé, effe dimmen hoor, mevrouwtje!' afgelopen? Dat zal altijd de vraag blijven.

En waarom heet het geen 'christen extremisme' wanneer een blanke man zijn ex-baas vermoord maar wel 'moslim extremisme' wanneer een licht getinte man zijn ex-baas vermoord? Ik verwijs naar de onthoofding van een man in Frankrijk, recent.

Kinderlijken

En bijvoorbeeld ook bij de brute moord op vier kinderen vorig jaar. Onlangs gaf Israël aan het onderzoek naar de gebeurtenis af te doen met: 'Tja, die kinderen waren daar nu eenmaal toen wij die bommen daar wierpen.' Dit keer ging dat om vier Palestijnse voetballende kinderen (WAARSCHUWING: explicite foto's van kinderlijken!) die door Israëli werden aangezien voor Palestijnse soldaten. Ik kan mij de vergissing voorstellen, hoor: vier soldaten met een tank zien er vrijwel hetzelfde uit als vier kinderen met een bal...Omgekeerd (Palestijnen die - heel dapper - Israëlische kinderen uit elkaar rukken van grote afstand door middel van verouderde raketten schijnt overigens ook voor te komen. Maar daar heb ik geen voorbeelden van kunnen vinden.)

'Eigen schuld, afgerukte ledematen! Sliep uit!'

Natuurlijk was het de schuld van die kinderen zelf. Ik bedoel: welk jochie van tien haalt het nu in zijn hoofd om aan het strand met een bal te gaan spelen? Dan vraag je er toch om om een bom op je hoofd te ontvangen? De internationale gemeenschap stelt - uiteraard - de regering van Israël in het gelijk 'want de Joden hebben al zo geleden met de Holocaust en zo'. O, en ze hebben 'sorry' gezegd. Dan is het goed. Via Twitter(Het oorspronkelijke bericht heeft 'de woordvoerder' zelf verwijderd maar deze staat er nog:

) waarschuwt de regering van de staat Israël bewoners die voor het bombardement gevlucht zijn om niet terug te keren naar hun huizen 'want over een paar uren gaan we gewoon lekker door met bommen werpen. Je bent nu gewaarschuwd dus als je zo dom bent om thuis te zijn en je krijgt een bom op je dak en gaat dood dan is dat gewoon je eigen schuld. Lekker puh! O, en morgen is het Falafel dag:

(Inderdaad schijnen er (volgens de Israëli) vanuit de betreffende wijk raketten te zijn afgevuurd richting Israëlisch grondgebied. Een goede reden om ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en woonappartementen op te blazen, toch? Net als wij indertijd deden in Indonesië: je weet (althans, je hebt jezelf wijsgemaakt, al dan niet geleid door feiten) dat er in een dorp een 'vijand' (terrorist, Jood, communist, Palestijn) zit maar weet niet wie van de dorpelingen dat kan zijn. Dus vermoord je ze gemakshalve allemaal. 'Zippo-raid' (Dorp omsingelen en platbranden). Nederlandse uitvinding (Raymond Westerling). Yeah, wat zijn we goed...:-(

De bevolking neem ik hooguit kwalijk dat zij de ogen sluiten voor onrecht maar de overheden zouden beter moeten weten. Tenzij ook die zijn gevallen voor de leugens die zij zelf al decennialang verspreiden.

Moord vanwege afkomst

En ja, ik kan wat hard zijn in het ageren tegen onrecht maar laat ik u eens de vraag stellen: als u straks wordt opgejaagd vanwege uw huidskleur, uw muzieksmaak, uw geboorteplaats, uw geloofsovertuiging, uw seksuele of politieke voorkeur...vindt u dan nog steeds dat anderen maar moeten wegkijken 'omdat zij er persoonlijk geen last van hebben' of vindt u dat zij alles in het werk moeten stellen om er voor te zorgen dat mensen niet meer worden opgepakt omdat zij jood, moslim, homo, neger, Frans Bauer fan, communist, blank, Rotterdammer, gehandicapt, vegetariër, Belg of christen zijn?

Als ze u komen halen...

Kortom: vindt u het wel prima dat u niets doet terwijl anderen worden vermoord of verbannen? Wacht u totdat u zelf aan de beurt bent? Vindt u het dan oké dat anderen doen alsof er niets aan de hand is of gaat u dan opeens klagen dat niemand er wat aan doet? Ik kijk uit naar uw goed beargumenteerde commentaar!





('Met open ogen zien wij ellende voorbijkomen. En wat doen wij? Helemaal niets 'want het is lekker ver weg.')