Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, mei 12, 2019

De week voorbij

Nadenken valt niet altijd mee. Zeker wanneer je niet over voldoende informatie bezit om een mening op te baseren. Zeggen dat je ergens geen mening over hebt vinden mensen vaak raar. Daarom zijn er veel mensen die ergens een mening over hebben zonder precies te weten waarom zij die mening hebben. Eigenlijk is dat pas écht raar. Vind ik. Voorbeeld: velen hebben hun mening klaar waar het gaat om de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement. Zonder te weten wat dat orgaan nu eigenlijk precies doet. Om hen te helpen is er deze samenvatting: https://www.nu.nl/weekend/5863008/europese-verkiezingen-voor-dummies-alles-wat-je-niet-durft-te-vragen.html

Maandag voerde ik op kantoor de bonnetjes in van de betalingen die afgelopen maand met contant geld waren betaald. Voor mij een 'lopende band' klusje. Maar er moet wel worden opgelet. Een bonnetje van de supermarkt moet bijvoorbeeld worden gesplitst: staan er boodschappen op voor de lunch voor het eigen personeel dan kan de BTW niet worden teruggevorderd. Staat er een blok kaas op die bestemd is voor klanten tijdens een proeverij dan mag dat wel. En ook met de inkoop van schoonmaakartikelen mogen wij de BTW terugvorderen. Een enkel simpel bonnetje van twee tientjes invoeren kost dus een paar minuten tijd. U kunt zich misschien voorstellen dat het invoeren van een stuk of honderd bonnetjes geen klus is die 'even tussendoor' kan worden uitgevoerd. Noem het maar beroepsdeformatie maar ik doe mijn werk graag goed. Dat daar geen tijd voor is frustreert mij. Zo zou ik graag de juiste papieren in de juiste volgorde opbergen in de juiste ordners maar ook daar is geen tijd voor (zie mijn overzichtje vorige week: 38 uren werk in 24 uren proppen is onpraktisch.)

Ik sprak hierover met mijn werkgever maar voorlopig lijkt er geen oplossing in zicht. Jammer. Maar het uitzicht vanuit kantoor was weer fraai:

Ook jammer is dat de VS oorlogsschepen stuurt naar Iran (klik) om Trump herkozen te krijgen te laten zien dat er met hen niet te spotten valt en dat miljoenen plant- en diersoorten dreigen uit te sterven (klik) door toedoen van de mens.

's Avonds in de Loge spraken wij onder meer over individualiteit versus collectiviteit: als je in je eentje lid bent van een club, is dat dan nog wel een club?

Dinsdag was ik te gast bij de mondhygiëniste (ben nog niet een man tegengekomen die dat beroep uitoefent) voor wie ik de eerste klant bleek te zijn. Ooit. Zij liep stage en op mij mocht zij voor het eerst zonder toezicht haar kunsten vertonen. Het ging natuurlijk niet allemaal zo soepel (een straal water sproeide in mijn oog in plaats van in mijn mond en terwijl zij met een trilapparaatje een tand schoonmaakte raakte de achterkant van het apparaat op pijnlijke wijze een kies) als bij mijn reguliere mondhygiëniste (die haar eerste gebit mocht schoonmaken terwijl de ouders van haar nieuwe collega elkaar nog niet hadden ontmoet) maar al met al waren wij beiden erg tevreden.

Twee uurtjes later kocht ik een nieuwe telescoopsteelramenwisser. Of hoe dat heet. De vorige had ik een paar dagen eerder (zondag. En niet eens vermeld in mijn weekoverzicht toen) een klein beetje heel erg stuk gemaakt door iets te fanatiek de ramen te lappen.

Tip van Ter: niet te veel druk zetten wanneer de steel schuin op het raam staat en je het wisser-gedeelte met enige druk omlaag trekt. Kon die dag de klus niet afmaken dus deed dat dinsdag maar. De kat leek erg verbaasd dat hij vanaf zijn plekje in de vensterbank de vogeltjes buiten opeens helderder zag.

De notulen van de vergadering de vorige avond uitgewerkt en nog een paar andere klusjes gedaan voor de maandagavondclub. Had mij voorbereid op de komst van een leuke dame (oké, een lieve tante) die zou blijven logeren maar zij meldde zich helaas ziek. Met een buurvrouw naast mij en een kop thee in de hand keek ik naar de maanlanding. In de versie van Transformers. De televisie werd dus gauw genegeerd en wij kletsten de avond weg. Zij had die dag bloemen geplukt en die stonden best leuk, gedrapeerd op een houten bord:


Woensdag moe wakker geworden. Misschien ligt het aan het weer? Hoe dan ook: rustig een paar klusjes in huis opgeknapt, mailtjes rondgestuurd en wat dies meer zij. Een pot thee delen met een buurvrouw hoort daar bij. Ik at 's avonds bij een vriend en in de supermarkt kwam ik een schoolmoeder tegen uit de tijd dat wij samen in de ouderraad zaten en met een leuke en hechte groep ouders en kinderen zelfs meerdere malen samen op wintersportvakantie gingen. Leuk!

Minder leuk was de uitschakeling van Ajax in de laatste minuut van de blessuretijd in de halve finale van de Champions League. Jammer voor de fans natuurlijk maar die kunnen ook trots zijn op dit jonge team dat voortaan weer als geduchte tegenstander te boek staat. Bovendien kan de club binnenkort tientallen miljoenen euro's extra op de bankrekening verwachten door de verkoop van spelers en wordt er voorlopig weer een heel stuk minder illegaal vuurwerk afgestoken. Anderzijds: als Ajax landskampioen wordt gaat het feestje (mét vuurwerk) ongetwijfeld gewoon door.

Hoe zit dat nu eigenlijk met die 'normen en waarden' in Nederland? Vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw is slecht want kost geld, is slecht voor het milieu en is gevaarlijk. Maar illegaal vuurwerk afsteken rond een voetbalwedstrijd en zelfs vuurpijlen rechtstreeks op mensen afvuren is 'gewoon leuk en een traditie en van tradities mot je afbleive!'?

Niet alleen voetbalsupporters maar ook Gele Hesjes brengen mij in verwarring: 'Zij motte sich netjes gedraguh en aan onse norreme en woardes houwe maar wij hoefe dat niet.' Ik vind dat verwarrend. Dus ik ging op zoek naar het manifest dat zij aan minister-president Rutte hebben overhandigd. Ik vond dat Manifest niet op hun website (klik) (dat zou je toch verwachten?) en op hun Facebook-pagina (klik) alleen een nauwelijks leesbare schermafdruk van een mobieltje. Bovendien is het voor Gele Hesjes blijkbaar normaal om zich respectloos te gedragen:

Zij zeggen 'het volk' te vertegenwoordigen maar dat is natuurlijk onzin. De Gele Hesjes vertegenwoordigen uitsluitend zichzelf terwijl zij zeggen voorstanders te zijn van een bindend referendum 'want volksvertegenwoordigers moeten rechtstreeks door het volk gekozen worden'. Goh, dan heb ik even de verkiezingen gemist die bepaalden welke mensen namens 'het volk' als 'Gele Hesjes' mochten optreden. Door wie zijn de Gele Hesjes democratisch gekozen?

Weten deze zelfverklaarde volksvertegenwoordigers echt wel wat 'het volk' wil?
Zo verklaren zij voorstander te zijn van een 'Nexit' maar weten blijkbaar niet dat zo'n 80% van 'het volk' juist tégen een eventuele uittreding van Nederland uit de EU is. Zeker na het debacle rond Brexit in Engeland. Even een vraag voor een van die toevallig meelezende 'wel tientallen!' Gele Hesjes: 'Noem eens drie waarden en twee normen en leg het verschil tussen een waarde en een norm uit en vertel dan nog eens dat anderen zich aan die normen en waarden moeten houden.'

Donderdag ziek wakker geworden dus mij ziek gemeld voor het werk en nog even verder geslapen. Als je het lichaam tijd en rust gunt kan het zelf best veel goedmaken. Even frisse lucht gehapt door in de binnentuin te gaan zitten praten met een paar buren. Een buurman bakte een verse kroket voor mij. Prima lunch! Genoeg energie nu om de stofzuiger ter hand te nemen en de vensterbank bij mijn keukenraam schoon te maken:

Daarna samen met een buurvrouw gekookt en gegeten en een pot thee leeggedronken. Niet naar een geplande toneelvoorstelling gegaan die avond.

Vroeg naar bed en vrijdag voldoende hersteld om de gang naar het werk te maken. Door wat tegenslag (vooral bijzonder traag werkend internet. Wat best onhandig is als je werkt met een online boekhoudpakket) helaas weinig kunnen doen. Voor het eerst in tijden hadden wij een algemeen werkoverleg waar een ieder punten kon inbrengen. Nou, ik had er wel een paar! Nu afwachten wat er uit de bespreking komt want luisteren is één ding, maar handelen is iets anders. Maar ik hou er vertrouwen in dat het allemaal goed gaat komen.

Een klein glaasje bier op de vrijdagmiddagborrel en op tijd naar huis om mijzelf en de kat en vissen eten te geven. Toch maakte ik ook tijd voor het delen van een pot thee met een buurvrouw voor ik mij meldde op het verjaarsfeestje van een vriendin die dat vierde in een Ierse pub.
Er was ook live muziek:


Gezellig! Een vriend van haar en ik voegden elkaar toe op Facebook en ontdekten dat wij naast de jarige maar liefst zes gemeenschappelijke vrienden hebben. Met het woord 'vrienden' in de Amerikaanse betekenis dan: mensen die je van naam en gezicht kent. In het Nederlands wordt dan het woord 'kennissen' gebruikt. Toch geinig.

Zaterdag was een buurvrouw op de koffie en er daardoor bij toen de postbode (die wij inmiddels bij naam kennen) door het open slaapkamerraam bij een paar pakjes aanreikte. Waaronder eentje voor een buurvrouw en eentje voor mij. Een ander pakje was voor mijn zoon. Die kwam in de middag langs om het op te halen en bleef even kletsen met de buurvrouw en zijn vader. Ik verrichtte kleine (onderhouds)werkzaamheden in huis en deed verder vrij rustig aan.

's Avonds gingen een buurvrouw, een vriend en ik dansen. In een disco.

Op blote voeten. Een energie gevende ervaring. Fijn! Ook fijn was dat de vriend in kwestie mijn oude speelgoedauto had gerepareerd. Voor het eerst in ruim 40 jaar reed die weer rond. Gaaf!


Zondag was het Moederdag en natuurlijk dacht ik daarbij even aan mijn moeder. Ik besteedde een paar uurtjes aan schrijven en lezen, deed boodschappen waarbij ik een beer tegenkwam:

en deed een en ander aan het huishouden. Daar hoorde het schilderen van een deurpost bij.

Althans, de eerste laag verf werd aangebracht. 's Avonds deelden een buurvrouw en ik een pot thee terwijl wij met een half oog een beetje televisie keken. Batman vs. Superman: 'Als de held dezelfde wetten overtreedt als de schurk, is er dan nog wel verschil tussen die twee?'

In de serie Onbekende Helden vandaag Alex Roca. Deze man lijdt aan hersenverlamming (cerebral palsy), een aandoening die zorgt voor een bijzonder slechte motoriek waardoor elke handeling ontzettend vermoeiend wordt. Dat weerhield hem er niet van mee te doen aan een race. Een afstandsrace. Op de fiets. Door de woestijn. 600 Kilometer lang. In een eerdere poging moest hij opgeven door uitdroging. Maar hij probeert het gewoon nog een keer. Over doorzettingsvermogen gesproken. Dus.Het Engelstalige stuk van deze week: https://terrebelius.blogspot.com/2019/05/brexit-and-tax-avoidence.html

De muziek van deze week is een ouwetje van Robert Palmer.
Hier is 'Johnny and Mary':


Mary says he changes his mind
more than a woman

Meer lezen? Mijn verhalenbundels
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/