Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, december 16, 2014

Vuurwerk is als alcohol

Vandaag ging ik langs bij de mensen van de alarmcentrale die mijn moeder al zo vaak hebben geholpen. En ik nam - namens mijn moeder - een kaartje en wat lekkers voor ze mee: een spekkoek. Eerder op de dag mocht ik al chips proeven ten behoeve van een marktonderzoek. Best lekker maar naar mijn smaak wat te vet en te zout maar blijkbaar willen veel mensen dat.

Zout, suiker, vet van Michael Moss is boek nummer 23 van dit jaar en is niet echt een boek om te lezen voor het slapen gaan. Het is namelijk doodeng om te lezen hoe de voedselindustrie ons verslaafd heeft gemaakt aan bepaalde producten. Niet voor niets is de grootste voedselfabrikant ter wereld tegenwoordig Philip Morris. Inderdaad: als er één bedrijf is dat alles weet van het verslaafd maken van consumenten is het wel de voormalige tabakswinkelier uit Londen.

De komende paar weken kan ik ook op maandagavond lekker lezen want onze vrijmetselaarsloge kent een winterstop: over een paar weken zien wij elkaar weer maar niet voordat wij gisteren het jaar afsloten met het gezamenlijk vieren van de winter zonnewende. Een paar uur lang praten, luisteren naar elkaar en muziek en lekker eten. En dat allemaal zonder mobieltjes in de hand! Het kan dus écht, plezier hebben en je samen prettig voelen zonder zo'n apparaat in de buurt te hebben. Ja, het kan heel handig zijn maar soms is het gewoon prettiger om het leven in een langzamere versnelling te beleven en dingen gewoon te laten gebeuren zonder er meteen over te twitteren of er een foto van op Facebook te publiceren. Echt waar.

Ook echt waar is wat ik altijd al wist: kinderen straffen werkt zelden. Zo blijkt ook uit onderzoek naar straffen bij liegen. http://www.nu.nl/wetenschap/3948835/dreigen-met-straf-liegen-werkt-niet-bij-kinderen-.html Sterker nog: na een straf omdat zij gelogen hebben zijn jonge kinderen voortaan vaak juist eerder dan voorheen geneigd om een volgende keer wéér te liegen. Wat beter werkt is het kind vertellen dat je als ouder erg teleurgesteld of verdrietig bent. O, en zelf het goede voorbeeld geven door zelf óók niet te liegen. Veel mensen vergeten nog wel eens dat zij als ouders een voorbeeldfunctie hebben.

Bijvoorbeeld bij alcohol drinken en vuurwerk afsteken. Dat moet je dus nooit tegelijkertijd doen! Jongelui raken ook in de war wanneer ouders roepen dat vuurwerk verboden moet worden 'omdat mensen daar last van hebben, het vaak gevaarlijk is en bovendien geldverspilling'.' Over alcoholgebruik is namelijk exact hetzelfde te zeggen maar dát vinden ouders dan vaak géén probleem. Leg maar eens aan een minderjarige is waarom je zelf vindt dat 1000 euro per jaar uitgeven om je eigen lever te vernietigen en moedwillig hersencellen afbreken waarbij je ook anderen in gevaar brengt, oké is en 50 euro per jaar uitgeven voor een beetje lol heel erg slecht is.

Vertelt u uw kinderen dat het eigenlijk allebei heel gevaarlijk is wanneer je er niet goed mee omgaat of bent u gewoon hypocriet?

Voor het gebruik van vuurwerk geldt natuurlijk hetzelfde als voor alcohol: doe voorzichtig, denk na en val anderen er niet mee lastig. Moeten anderen er last van hebben dat jij plezier wil hebben?