Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, april 26, 2023

Bent u hypocriet of inconsequent?

Voordat mensen wisten dat ze paardenvlees aten vonden zij dat 'rundvlees' in lasagne en in de Zweedse Balletjes van een meubelketen en zo best lekker. Soms is de hypocrisie van mensen bijna grappig; de eigenaar van een fastfoodketen zegt dat hij een hekel heeft aan homo's en miljoenen mensen weigeren nog te eten bij Chick-fil-a (klik). 


Maar vrijwel niemand weigert z'n auto vol te tanken met benzine die vooral komt uit landen waar homoseksuelen ter dood kunnen worden veroordeeld. Niet voor het vermoorden van een stel kinderen of zo. Maar puur omdat zij mensen van hetzelfde geslacht als henzelf sexueel aantrekkelijk vinden. 'Ja, maar je ziet erg weinig homoseksuelen in Saoedi-Arabië dus het is eigenlijk geen probleem.' Ja, joh. En je ziet ook geen olifanten in een aardbeienveldje. Weet je waarom?

Om terug te komen op die paarden: dat zijn natuurlijk mooie, 'edele' dieren. Daarom is het eten van paardenvlees een daad van barbarisme. Net als het doodmaken van een pandabeer. Dat is een mooi en schattig dier. Nee, dan varkens, koeien en kippen. Die zijn oerlelijk en kunnen daarom met een gerust hart worden geslacht op traditioneel, ritueel, kapitalistische wijze. U weet wel: zo veel, zo snel en zo goedkoop mogelijk. 

Logisch dat varkens en kippen jaloers zijn op paarden en panda's. Zij willen er óók graag aaibaar uitzien. Maar helaas: alles wat wij niet mooi vinden mag stuk.

Zou dat ook de reden zijn dat mensen tranen met tuiten huilen bij de dood van een filmster maar de schouders ophalen bij het overlijden van de 87-jarige tante van de buurvrouw?

Veel mensen zijn inconsequent. Dat is vooral omdat 'hypocriet' zo negatief klinkt. U kent de voorbeelden natuurlijk: mensen die zeggen dat zij vegetariër zijn omdat zij dieren zo zielig vinden. Maar dan wél vis eten. Hebben zij nog nooit een forellen- of zalmkwekerij gezien? Tsss!

"Fish have the capacity to suffer and feel pain"


Of mensen dan die zeggen dat wij goed moeten zijn voor de natuur. Maar wel drie keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan. Of graag roepen dat zij vrijheid en gelijke rechten 'voor iedereen!' willen. Maar niet voor vrouwen, transgenders, mensen met een donkere huidkleur, werklozen, gehandicapten, homoseksuelen, moslims, asielzoekers... Vreselijk hypocriete mensen. Bah! Ontzettend dom ook nog eens. Maar soit.

Tijdens het dieptepunt van de Covid-19 pandemie waren zij ook talrijk, mensen die 'inconsequent' ('hypocriet' klinkt negatief, weet u nog?) waren: zeer krampachtig uit de buurt blijven van geliefden 'want ik wil niet dat je covid oploopt en ik ook niet! Brrr...eng!' maar doodleuk via Tinder met vreemdelingen afspraken om seks te hebben 'Het is oké want hij/zij zegt altijd erg voorzichtig te zijn en we droegen beiden een mondkapje tijdens het n**ken. Althans, de eerste twee minuten want hijgen was lastig met mondkapjes voor.'. 

Ja, wat u nu denkt dacht ik ook toen ik dat voor het eerst hoorde. En dan te bedenken dat het niet bij een enkel, geïsoleerd geval bleef; hier waren meerdere mensen van. 

Alsof je De Pil niet wil slikken omdat je bang bent voor wat het effect op je hormonen zal zijn. Maar doodleuk na elke keer seks de Morning After Pil haalt 'Maar bijna nooit vaker dan maar twee of drie keer per week, hoor!' Alsof je je hondje 'maar een beetje, hoor!' een paar keer per week een rotschop geeft en denkt dat je daarom geen slecht mens bent 'want ik zou het ook vaker kunnen doen, toch?' Die Morning After Pil - voor mensen die dat niet weten - deelt een veel ernstiger tik uit aan het vrouwelijk hormoonsysteem dan de reguliere pil.

Zelf ben ik ook regelmatig hypocriet.  Al is het maar omdat ik gebruik van het woord 'inconsequent' hypocriet vind. Want hypocriet is gewoon hypocriet. En ja, dat is negatief. Deal with it! Doe ik ook.

Ook ik maak mij zorgen om het milieu én zou veel meer kunnen doen om mijn woning te isoleren, in een skijack in plaats van een trui gaan zitten in mijn woonkamer in de winter en bijvoorbeeld het licht uitlaten tijdens het douchen. Tijdens het plassen laat ik het licht al uit. Na tientallen jaren kan ik de benodigde onderdelen om te kunnen plassen redelijk goed in het donker vinden namelijk.

Ik ben benieuwd: als het licht uit zou zijn in uw toilet, zou u dan - omdat u die niet kunt zien - doodleuk naast de toiletpot gaan zitten of weet u die blindelings te vinden? Waarom doet u dan tóch het licht aan?


======

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels