Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 17, 2014

Is alleen betaald werk nuttig?

Het was heel erg, die gijzelingsactie onlangs in Sydney waarbij een paar mensen omkwamen. http://www.volkskrant.nl/dossier-gijzeling-in-sydney De dader was een aanhanger van IS. Een dag later kwamen in Jemen 30 mensen om toen een autobom ontplofte. De daders behoren bij een groepering die wordt bestreden door al-Qaida. http://www.nu.nl/buitenland/3954932/zeker-dertig-doden-ontploffing-autobom-bij-school-in-jemen.html Het ene bericht haalde het acht-uur journaal en het andere niet. Raadt u eens welk?

Voor de redactie van het Journaal is het vaak net zo moeilijk kiezen tussen nieuwsberichten als het voor 'gewone mensen' is om te kiezen tussen verschillende mobieltjes.

iPhone gebruikers hebben vaak goed betaalde banen maar ik vraag mij wel eens af of zij op hun werk ook zo slecht nadenken. Ik heb het over hen die consequent en jaarlijks de nieuwste telefoon kopen zonder zich af te vragen of ze die wel nodig hebben en zonder zich af te vragen of de nieuwe echt wel 'beter' is dan de oude. Zo zien de meeste mensen geen verschil tussen gewone en 'HD kwaliteit' foto's en films. Ik ken niemand die opslagcapaciteit nodig heeft 'voor wel 5000 liedjes!'

Hoeveel liedjes heb je in je telefoon zitten?' -'Eh... achttien. Maar ik stream mijn muziek vooral.' 'Die extra opslagcapaciteit heb je dus eigenlijk helemaal niet nodig.' -'Eh... nee, maar het is wel handig!' 'Waarvoor dan?' -'Nou, eh... '

De iPhone 6 is bovendien een stuk breder dan de voorganger waardoor de computer (want dat is het) vaak net niet of slechts met grote moeite ('Sorry, ik was te laat met opnemen want m'n iPhone zat klem.') in de broekzak kan worden opgeborgen. Met een beschermhoesje er omheen heb je vervolgens een tas nodig. Dan is het apparaat opeens een stuk minder 'mobiel' en gaan wij terug naar de tijd dat mensen een extra tas droegen voor de accu van hun 'mobiele' telefoon. Echte iPhone liefhebbers hebben vaak wel iets weg van godsdienst waanzinnigen: 'Hij is goed want dat staat in de Specificaties/Bijbel!)

Natuurlijk is het een mooi apparaat. Dat zal ik niet ontkennen. Maar €600 uitgegeven aan een apparaat dat niemand eigenlijk echt nodig heeft noem ik verspilling. Maar goed, het is mijn geld niet en duizenden Chinezen hebben een hogere levensstandaard ontwikkeld omdat  'wij' van luxe houden.

http://www.apparata.nl/nieuws/waarom-android-gebruikers-apple-haten-en-andersom-9357

Natuurlijk is er ook een beetje sprake van kinnesinne want veel iPhone kopers kopen het apparaat vooral om anderen te laten zien dat zij heel veel geld hebben. Zij kopen ook met gemak een hip petje met beroemd logo 'voor maar 30 euro!' Niet iedereen kan het zich veroorloven om zo makkelijk veel geld uit te geven. En dan nog een vraagje: als mensen wél tijd hebben om uren in de rij te staan om een nieuwe telefoon te kopen (omdat die nieuw is, niet omdat ze die nodig hebben), waarom hebben zij dan geen tijd om bijvoorbeeld hun oma te bellen of een vriend te woord te staan die zich even niet zo lekker voelt?


Ik ken een man - laten wij hem Rob noemen want zo heet hij - die als vrijwilliger werkte in het buurthuis, gratis gitaarles gaf aan mensen die les niet kunnen betalen en daarnaast prachtige portretten tekende die hij gratis weggaf aan het betreffende model. Maar hij was werkloos. Dat betekent 'zonder werk'. Vreemd natuurlijk om hem werkloos te noemen want hij werkte wel degelijk.

Iedereen die beweert dat hij niet zijn steentje bijdroeg om de wereld leefbaarder te maken liegt. Zo simpel is dat.

Zijn fout was dat hij zich niet liet betalen voor zijn werk en dus door de overheid als 'niet nuttig voor de maatschappij' werd bestempeld. Het buurthuis moest dus een nieuwe vrijwilliger vinden en die inwerken, alleen buurtbewoners met veel geld kunnen nog gitaarles krijgen en er is minder mooie gratis kunst op de wereld. En waarom? Omdat Rob nu als 'gratis werkervaringsplek' oude boeken met de hand staat in te binden. In een andere stad. Onbetaald en in plaats van iemand die daar een normaal salaris voor kreeg en 'om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten'.

Maar Rob is 56 en de meeste bedrijven nemen geen personen van boven de 40 meer aan. Rob is blij dat de gemeente zijn reiskosten betaalt en blijft lachen. Maar ik vind het niet grappig. Dit onrecht, deze 'participatiewet' maakt mij boos.

Weet u trouwens hoeveel werkgevers zitten te wachten op iemand die nog ouderwets met de hand oude boeken opnieuw kan binden? Dat zijn er net zoveel als werkgevers die het fijn vinden dat iemand (ik bijvoorbeeld) nog kan boekhouden zonder computer. Nul dus.

Rowan Atkinson belicht diverse kanten van het koningschap in dit filmpje (volkomen apart van mijn tirade van vandaag):