Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, juni 02, 2014

Roken is niet meer hip. Drinken nog wel.

Woensdag kon ik een beetje uitslapen maar daarna vol aan de bak: kasboek bijwerken, debiteuren beheer, strijken, een recensie schrijven, foto's sorteren, teksten leren, kattenbak verschonen, nagels knippen, scheren, hoed zoeken en werken in een nachtclub. Vanaf donderdag hielp ik mijn aanstaande gade op de Tong Tong Fair in Den Haag en zondag mocht ik weer oppassen op het dochtertje van vrienden. Blijft prachtig om een kind te helpen zich te beschermen tegen de grote boze buitenwereld!

In de grote tent op het Malieveld konden mensen Sapu Lidi's kopen of met een guling onder de ene en een klapper onder de andere arm rondlopen en zich vergapen aan de diverse fraai uitgedoste standhouders of optredende artiesten. Een feest van herkenning voor velen en een eerste kennismaking met een bijzonder rijke cultuur voor anderen.

Op de markt die vroeger Pasar Malam Besar heette liepen (en lopen! De markt staat er nog tot en met 11 juni) diverse mensen rond: maar liefst zeven van hen herkenden mij van het youtube-programma Volg de Baas  Maar ook Wieteke van Dort was er en Marion Bloem en Yvonne Keuls en Tschjeu La Ling en een mevrouw die mij wist te vertellen dat haar moeder ooit bij mijn oma in huis woonde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar moeder heeft dus mijn moeder als klein meisje zien rondhuppelen! Hoe koel is dat? Zondag mocht ik zelf een klein meisje zien rondhuppelen toen ik weer mocht oppassen.

Overheden willen kinderen beschermen. Dat is mooi. Dus is het een goed idee om coffeeshops te sluiten die zich in de buurt van scholen bevinden. Of niet? Schooldirecties kijken nu nog vaak mee op de camerabeelden van een lokale coffeeshop; als daar een minderjarige scholier op staat kan deze worden berispt. Hoe geschiedt die controle dan als die coffeeshop is gesloten? Daar is een heel eenvoudig antwoord op: niet.

Wanneer jongelui iets wordt verboden, wat gaan ze dan doen? Juist: ze doen het (het lijken wel mensen!) tóch! Jongelui van onder de 18 mogen niet meer in kroegen komen. Dus gaan zij in het park zitten zuipen met een paar flessen die één van hen die er ouder uitziet (of daadwerkelijk 18 is) bij de slijter heeft gehaald. Dan wel bij iemand ('Hé, mijn ouders zijn het weekend niet... ') thuis. In het café is er nog de controle door het personeel ('Volgens mij heb jij genoeg gehad, jongeman!) en bovendien is de drank er duurder en wordt er alleen al om die reden vaak minder gedronken dan in huis.

Stonede scholieren leveren in de klas minder overlast op dan dronken scholieren dus als er gekozen moet worden is het voor schooldirecties duidelijk wat er gebeuren moet. Nu de politiek nog overtuigen.

Met roken lijkt het al goed te werken: die gewoonte is absoluut niet meer hip en fabrikanten proberen met kunst en vliegwerk (en roze elektronische sigaretten, speciaal voor jonge vrouwen die willen beginnen met roken) het tij te keren. Maar vergeefs.

Natuurlijk is het vreselijk dat honderden mensen hun baan verliezen bij sigarettenfabrikant Philip Morris. Maar moeten wij er niet eigenlijk blij mee zijn dat het slecht gaat met de tabaksindustrie? Aan de sigaret gaan veel meer mensen dood dan bijvoorbeeld aan het roken van wiet. Duizenden mensen blijven dus langer leven. En kunnen dus langer belasting blijven betalen. Ja, het is vervelend voor hen die werkloos raakten (terwijl in een nieuwe kleinere fabriek in Polen of zo een heleboel mensen blij zijn met hun nieuwe baan. Maar wij zijn wel zo egocentrisch om te wensen dat wij werk blijven hebben ten koste van anderen.) maar eerlijk gezegd lijkt mij het leven voor de nabestaanden van een aan longkanker overleden persoon nog net iets erger. Ik weet trouwens waar ik over spreek want ook ik raakte ooit een baan kwijt 'wegens boventalligheid'. Mijnwerkers raakten ook ooit werkloos en door de komst van internet vielen er ontslagen bij tijdschriften.

Die dingen gebeuren.

Afgelopen week gebeurden er meerdere dingen in mijn leven. Hier een fotoverslag: https://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157644894679084/show/

In de serie Onbekende Helden is het vandaag de beurt aan astronoom Carl Sagan die met zijn toegankelijke manier van vertellen tienduizenden interesseerde in de wonderen van het leven en het universum. Waaronder Neil Degrasse Tyson die Sagan's beroemde serie 'Cosmos' reviseerde.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Maya Angelou en Ann B. Davis