Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, september 01, 2014

Als u nergens tijd voor heeft, waarmee bent u dan zo druk?

Boek nummer 19 van dit jaar is HhhH (Himmler's hersens heten Heidrich) van Laurent Binet en beschrijft de gebeurtenissen rond de aanslag op Reinhart Heidrich, de man die namens Hitler een oplossing bedacht voor
'het Jodenvraagstuk'. Niet leuk maar een verhaal dat vertelt moest worden. En Binet doet dat erg goed. Niet elk boek hoeft 'leuk' te zijn om de moeite waard te zijn van het lezen. Weet u wat ik wél leuk vindt?

Verjaardagsfeestjes zijn leuk! Zo is vandaag mijn moeder jarig (79 is een prachtige leeftijd, mam. Gefeliciteerd en ik hou van jou!) en vierden wij dat gistermiddag met een lunch, was vrijdag een nichtje van mijn vriendin jarig, waren wij zaterdagnacht op een verjaardag in Ridderkerk en vierden wij dit weekend de 90ste verjaardag van haar opa; op zondagmiddag met taart en een borrel en zaterdag met een boottocht
 en een etentje.

Wanneer jullie dit lezen ben ik vrienden aan het helpen met houthakken en zo ten behoeve van een betere woonomgeving bij hen in Groningen. Kijk, vrienden helpen is iets dat ik graag (en gratis!) doe maar gratis werken? Nee. Ik vind namelijk dat mensen die werken recht hebben op minstens het minimumloon. De regering denkt daar anders over; die vindt namelijk dat mensen die langere tijd werkloos zijn best fulltime gratis 'mogen' werken. Doen zij dat niet, dan raken zij hun uitkering (rond de 800 euro per maand) kwijt. Als dat in een ander land gebeurt dan noemt Rutte dat 'slavernij' maar gebeurt dat in het keurige Nederland dan heet dat 'participatiewet'. Het is al een feit dat mensen bijvoorbeeld bij de plantsoenendienst en in kassen en zo worden ontslagen om dan een paar maanden later hetzelfde werk dat zij eerst deden voor 1200 euro per maand nu te verrichten als 'gratis werkervaringsplek' en blij mogen zijn dat zij hun uitkering van 800 euro mogen onthouden. De enige die daar écht blij van wordt is de zwager van de lokale wethouder die stomtoevallig (ahum) de directeur is van het betreffende bedrijf. Ik overdrijf het nu een beetje maar dat gebeurt dus écht!

En over gratis werken:

Sommigen van jullie weten dat ik als acteur meedoe aan het YouTube spelletje 'Volg de Baas' maar een spelletje is maar tot zover leuk om er aan mee te doen. Door idioten als Douwe Detmar gaat de lol er wel een beetje van af:

Natuurlijk zou ik goedbedoeld advies kunnen opvolgen en de ogen sluiten voor dit soort misstanden maar wie mij kent weet dat het net zo makkelijk is voor een insomnia patiënt om 'gewoon de ogen te sluiten' en te gaan slapen...Ik heb zijn wangedrag dus gerapporteerd aan de autoriteiten en naar verwachting zal hij eerdaags een taakstraf moeten verrichten. Ik hoop dat hij niet radicaliseert en zo'n dom joch wordt dat 'voor de grap' en 'uit verveling' tegels vanaf een viaduct op auto's werpt. Dan wordt hij namelijk een moordenaar. Door hem nu al af te remmen hoop ik die ellende (vooral voor anderen want met het domme joch heb ik geen medelijden) te voorkomen.

Hoe veel plezier ik ook beleef aan dit spelletje (en afgaande op de steun die ik ontvang nu ik met een nare ziekte ben bedreigd weet ik dat meerdere mensen willen dat ik het blijf doen), het levert absoluut geen geld op.

Nog steeds zit ik om betaald werk verlegen. Het liefst een kantoorbaan want als je ergens van negen tot vijf in een hokje zit denken mensen vanzelf dat je het druk hebt. Iedereen die geen kantoorbaan heeft kan dat beamen: vrienden, buren en familieleden gaan er van uit dat je verdrinkt in zeeën van vrije tijd wanneer je geen kantoorbaan hebt 'want je kunt toch je eigen tijd indelen en dus heb je daar heel veel van?'

En dus ga je voor mensen 'even' boodschappen halen, ga je 'even' medicijnen voor ze halen of één of ander voorwerp want zij hebben 'geen tijd' en 'die winkel is toch bij jou in de buurt'.  Ik ben dan wel eens zo brutaal om te zeggen: 'Maar waarom haal jij die medicijnen zelf niet even op?' -'Ja, maar het regent!' 'En als ik jouw medicijnen haal regent het niet? Maar goed: wanneer ben je jarig?' -'Huh? Hoezo?' 'Dan krijg jij een paraplu van mij zodat je niet nat wordt wanneer je zelf je medicijnen 'even' haalt.'

Voor mij (en voor hen die denken mij een plezier te doen door mij opdrachten te geven) was het groot nieuws toen ik ontdekte dat 'Nee' zeggen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Wat ik zelf ook prachtig (en leuk!) nieuws vindt is de vondst van sierborden uit de 17e eeuw. Gewoon, in de buurt van Dronten! http://www.nu.nl/binnenland/3853066/zeldzame-vondsten-in-17e-eeuws-vrachtschip.html Persoonlijk vind ik het heel fijn dat er mensen zijn die hun tijd besteden uit onderzoeken wat wij in het verleden zoal deden. In de hoop dat wij daar lering uit trekken. Zo namen mensen vroeger blijkbaar uitgebreid de tijd om dingen te maken, om te praten en zelfs om te werken. Maar de moderne mensen heeft het veel te druk.

Natuurlijk heeft u nergens tijd voor want u heeft het druk. Maar waar bent u dan zo druk mee bezig dat u nergens tijd voor heeft? Niet alleen in het normale dagelijks leven hebben mensen het tegenwoordig enorm druk (hoe druk hadden mensen het dan wel niet in de tijd dat het heel normaal was om 12 uren per dag te werken in plaats van de tegenwoordig gebruikelijke 5 en een beetje (want wij werken niet in de weekenden en genieten ongeveer 25 extra vrije dagen per jaar)?)

Veel van die nepdrukte word gegenereerd door het voor velen heilige mobieltje.

Zeer gewaardeerd weblogcollega Di Mario plaatste een filmpje over het onderwerp: