Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 18, 2023

Vervelend hoor, verveling

'Zeg, ik heb je tien minuten geleden een appje gestuurd. Daarom bel ik nu maar even. Waarom reageer je niet? Ben je boos of zo?' 'Dat was ik niet, maar ben ik nu wel.'

Het kost wel eens wat moeite om niet boos te worden als ik mensen probeer duidelijk te maken dat hun problemen niet het enige zijn wat speelt in mijn leven. Zo reageerde ik op iemand die na het binnen enkele uren versturen van diverse e-mails en een paar keer bellen een mailtje stuurde met 'waarom reageer je niet?':

Natuurlijk, als iemand echt in nood is, komt zijn of haar bericht voorin de wachtrij maar 'Hé, zullen we gezellig eens een bakkie doen?' is voor mij geen noodgeval. Evenmin als 'Kun je eens naar mijn computer kijken?', 'Er is donderdag wat leuks op tv' en 'Ik kwam een leuk kattenfilmpje/interessant krantenartikel tegen'. 

Opvallend veel mensen weigeren te begrijpen dat er mensen bestaan die zich niet vervelen. Die zijn bijvoorbeeld aan het (al dan niet betaald) werk, op een verjaardag, huwelijksfeest of uitvaart, in een vergadering, bij een voorstelling of in gesprek met deze of gene.

Niet iedereen zit zich thuis te vervelen en zich af te vragen waarom er zo weinig gebeurt in hun leven. Het antwoord op die laatste vraag is belachelijk simpel: als je wilt dat er wat gebeurt, moet je wat doen.

In elk geval meer dan mensen vertellen dat je je verveelt. Dat is namelijk niet hun probleem maar dat van jezelf.

Helaas weten mensen dat ik het moeilijk vind om 'nee' te zeggen en dus zijn vrij veel van de dingen die ik doe voor een ander. Ik kan nog wat leren van deze 'lolcat':
Gewoon zeggen: 'Nee, ik heb er geen zin in om dat voor jou te doen.'

Een oplossing tegen verveling is ook niet anoniem online mensen beledigen in de hoop dat zij kwaad worden en jij zielig kunt gaan doen.
Meestal reageer ik niet op dit soort onzin van mensen die zich duidelijk te pletter vervelen (want dat zou een halve dagtaak worden) maar soms wel. Zo reageerde ik op dit bericht:

Nee, mij anoniem uitmaken voor vervelende dwerg maakt je geen racist. Het zegt alleen maar dat je een laffe (want anoniem), domme (ik heb geen dwerggroei dus jouw opmerking is ook nog eens feitelijk onjuist. Vergelijkbaar met jou aardig noemen), luie (totaal gebrek aan leestekens), respectloze (gebrek aan respect naar mij maar ook voor je leraar Nederlands) lomperik.

Mijn advies tegen verveling? Ga weg van televisie en sociale media en onderneem iets; ga naar een museum, een kroeg, een debatavond. Voor wie dat fysiek lastig is: veel kan ook online: interessante discussies over interessante onderwerpen via Zoom, Discord of hoe die mogelijkheden ook allemaal heten, tegenwoordig. Diverse musea bieden een online tour langs de kunstwerken en wie daar het geld voor (over) heeft kan dankzij een VR-bril zich in de zaal wanen waarin de Mona Lisa hangt.

Nagenoeg onvoorstelbaar wat er nu al mogelijk is met de combinatie van Virtual Reality en kunst, trouwens. 

Er wachten ons nog mooie toepassingen in de toekomst!

Wandelen in de natuur of in een aangelegd stadspark is gratis en gezond en kan fijne gesprekken opleveren met anderen die dat ook doen. Neem bijvoorbeeld een boek mee naar dat bankje in het park. Geheid dat op gegeven moment iemand vraagt: 'Wat leest u daar?' Of een jong kind vraagt of je arm bent en daarom geen mobieltje hebt. Óók leuk.

Maar bijna alles is leuker dan thuis chagrijnig zitten wezen omdat je je te pletter verveelt en niemand met je wil praten, toch? 

Verveelt u zich wel eens en doet u daar dan wat tegen? Prima om het toe te geven hoor want ongeveer een kwart van alle mensen verveelt zich wel eens. Hoewel mensen die zich vaak vervelen een groter risico hebben op depressie en verslaving en het een belangrijke reden is van eetproblemen, is het eigenlijk fantastisch als u zich verveelt: het betekent namelijk dat u nagenoeg niets hoeft te doen om uw behoeftes te (laten) vervullen: voedsel, onderdak, voldoende geld...

Verveling (klik) komt vooral door de vele prikkels die wij normaliter ervaren. Zijn die er even niet, dan kan verveling optreden. Of we doen iets wat ons totaal niet interesseert. Dat is dan ook de reden dat het geen zin heeft om mensen die zich vervelen u of een ander met een klusje te helpen. Zij hebben daar geen zin in en zullen dus smoesjes verzinnen om het niet te hoeven doen. 


Maar eisen uiteraard wél onmiddellijk aandacht wanneer zij die zelf nodig hebben. Sommige mensen in mijn leven gaf ik dan inderdaad die aandacht. Maar eenmalig. En op een manier die zij echt niet leuk vonden. Jammer dan. 

Wat zegt u tegen mensen die laten weten dat zij zich vervelen?
================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels