Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 19, 2021

Kennen wij in Nederland echte vrijheid?

Onlangs vroeg iemand mij: 'Welke vrijheid vierden wij eigenlijk in Nederland op 5 mei 2021?' De overheid legt ons beperkingen op! Dus dan zijn wij toch niet vrij?'

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

Dit was mijn antwoord:

Wat dacht je van de vrijheid om bewindslieden te bedreigen en uit te schelden en hooguit een boete te krijgen in plaats van levenslang goelag of de strop? De vrijheid om te zeggen wat wij willen en wanneer zonder bang te hoeven zijn voor repercussies? De vrijheid om te klagen dat de overheid ons geen vrijheid geeft? De vrijheid om homo, kunstenaar, moslim, racist te zijn zonder bang te hoeven zijn om baan, huis of leven kwijt te raken? Die vrijheden zijn niet vanzelfsprekend. Daar is voor gevochten. 

Als teken van respect voor hen die ervoor gevochten hebben (en in veel streken helaas nog steeds voor moeten vechten) klaag ik niet als ik tijdelijk niet naar de kroeg kan of als mij gevraagd wordt anderen te helpen beschermen (ook al is de bescherming niet voor 100%) door een relatief kleine persoonlijke opoffering als mensen niet meer knuffelen en voorkomen dat ik met niezen of hoesten een zeer gevaarlijk virus verspreid dat meelift op mijn niesdruppeltjes. 

Mensen niet mogen molesteren, niet mogen stelen, kinderen verbieden te roken en zuipen en dergelijke zijn ook allemaal overheidsbeperkingen. Ben jij daar ook tegen?

Ook een autogordel moeten dragen is een beperking die door de overheid is opgelegd. Maar dat is vooral ter bescherming van de drager. Mensen die makkelijk accepteren dat de overheid hen persoonlijk beschermt maar niet willen dat de overheid van hen vraagt anderen te beschermen zijn in feite egoïsten. Vind ik. Waarbij ik gebruik maak van de vrijheid van meningsuiting die ook mij dierbaar is. Al is het maar omdat ook daar voor gevochten is.

Gek genoeg vinden mensen die niet willen dat de overheid hen vrijheden afneemt het geen enkel probleem wanneer diezelfde overheid andere mensen beperkingen oplegt. Denk aan een vuurwerkverbod zodat hun hondje geen last meer heeft van knallen, het verbieden van roken op een terras omdat zij niet graag andermans sigarettenrook inademen terwijl zij een wijntje innemen, het door de overheid niet toelaten van asielzoekers en zo verder. 'Ja maar dat is wat anders!' Nou, nee.

Laten wij eens dankbaar zijn dat wij in een land als Nederland of België wonen en genieten van de vrijheid die ons is gegund nadat duizenden mensen lijf en goed opgaven om ons die te bezorgen.