Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 13, 2019

Regressie naar het gemiddelde

Regressie naar het gemiddelde. Wat naar het wat!? Regressie naar het gemiddelde. Heeft betrekking op uitzonderingen die worden gezien als 'normaal' voor een persoon of situatie waarna er maatregelen worden getroffen die lijken te werken.

Voorbeeld 1: -Een nieuwe griepepidemie doodt honderden mensen wereldwijd. Overheden laten zuurstoftenten plaatsen in sporthallen voor de zware gevallen. Het aantal nieuwe dodelijke gevallen neemt af.

Dankzij de overheidsmaatregelen! Yeah! Heel misschien inderdaad. Waarschijnlijker omdat het het natuurlijk verloop betrof van het betreffende virus. Bovendien sterven dagelijks duizenden mensen wereldwijd aan de 'gewone' griep, liggend in zuurstoftent of niet. Kortom: na de piek is de situatie terug bij gemiddeld. De situatie is dus pertinent niet verbeterd.

Voorbeeld 2: een jongedame presteert uitzonderlijk goed op de nationale kampioenschappen kogelstoten. Zij breekt het oude 'onder de 18'- record! De atletiekbond stuurt haar naar het WK. Toeters, bellen, feestmuziek! Het aantal aanmeldingen voor leren kogelstoten bij atletiekverenigingen stijgt net zo hard als het ego van de jongedame. Dankzij de bond. Op het WK maakt zij de belofte niet waar, raakt in een depressie en stopt met sporten. Het aantal nieuwe aanmeldingen van jongelui die willen leren kogelstoten neemt weer af en een nieuw gemiddelde is gevonden.

Wellicht presteerde zij die ene dag op het NK uitzonderlijk goed omdat zij én topfit was én voor het eerst van haar moeder de woorden 'Ik hou van jou' had gehoord én een toevallige windvlaag van kracht 7 de kogel onder de juiste hoek raakte. Hoe dan ook: een uitzondering is niet de norm. Maar wordt toch vaak als zodanig beschouwd. Wat erg jammer is voor hen die moeten leven en werken onder prestatiedruk.

Les: er is niets mis met 'gemiddeld' zijn want samen zijn wij dat allemaal!


'Als je ergens goed in wilt zijn, wees goed in gemiddeld zijn.'

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/