Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, oktober 08, 2023

De week voorbij

Heb nog steeds onuitgepakte verhuisdozen op zolder staan. Maar ja, die stonden er ook prima toen ik die daar ruim 30 jaar geleden neerzette dus geen haast, toch? 

Uitstelgedrag schijnt vaker voor te komen bij mensen ergens in het ADHD spectrum dan bij anderen. Of breder gezegd: bij mensen die neurodivergent zijn.

Hoe vaak zegt u tegen zichzelf: 'Komend weekend zal ik het écht gaan doen!' en komt het er gewoon niet van?

===============
Maandag zag ik tot mijn grote verrassing dat ik de eerste plek had bereikt in de DuoLingo competitie. 

Blijkbaar had ik meer oefeningen gedaan dan ik dacht. Ook wel logisch want ziek-zijn zorgt ervoor dat je weinig anders kunt doen dan op bed liggen. Ben benieuwd wat mijn score was geweest als mijn ogen het goed deden en ik die meer dan een uur per dag had kunnen gebruiken. Waarschijnlijk lager want dan had ik meer (al dan niet betaald) gewerkt.

Opvallend genoeg schrok een vriendin een beetje toen ik mijn voordeur voor haar opende. Geen idee waarom.

Na haar fijne bezoek - wij hebben binnenkort een gezamenlijke boekpresentatie maar zij zei welgemeend: "Ziek is ziek hoor, Ter. Als het niet gaat, dan gaat het niet en zeggen wij af." inmiddels is er een nieuwe datum:


-  had ik even tijd voor het laatste nieuws en sociale media. Wat met name dankzij Twitter via een enkele website tot mij genomen kan worden.

Las weer iets over een zogenaamde 'voetbalfan'. Deze werd met naam en toenaam genoemd door zijn slachtoffer. Heel goed! (Anonieme) Domme trollen horen eigenlijk in de gevangenis thuis of in een heropvoedingskamp. Of in elk geval buiten de maatschappij te worden geplaatst. Maar eigenlijk ben ik daar tegen. Liever zie ik dit soort mensen (ja, opvallend vaak zijn het vrouwen. Niet alleen mannen vinden het leuk om anderen laf en anoniem nare dingen toe te wensen) aan een schoolklas van 14-jarigen proberen uit te leggen waarom zij dachten dat hun gedrag 'stoer' of 'grappig' is. Voor het oog van de camera en op nationale televisie. "Bekentenissen van een domme trol" of zo. 

Heeft u ideeën voor een naam van een tv-programma waarin domme (internet) trollen publiekelijk afgaan?

De eerste prijs voor de competitie 'lach van de dag' is dit keer voor 'Nick':
Wat grappig! De geautomatiseerde, Russische bot-trollen gaan steeds meer op échte domme wappies lijken. 'Windparken zijn van het woke grootkapitaal'...woehahaha! Dus Shell en Eneco zijn opeens 'woke'? https://nos.nl/artikel/2456548-shell-en-eneco-bouwen-nieuw-ecologisch-windpark-op-zee 

Uiteraard ontkent Nick ook (de voornaamste oorzaak van) de opwarming van de Aarde.

Nick weet ook het verschil niet tussen een klimaatmodel en een voorspelling en komt dus met argumenten als 'Ze zeiden dat de ozonlaag zou verdwijnen maar die is er nog steeds dus ze logen!'

Uiteraard heeft hij niet opgezocht waardoor dat komt maar praat gewoon populisten na. Er is namelijk een bijzonder goede reden waarom de ozonlaag nog niet volledig verdwenen is: door de waarschuwingen van experts werkten overheden en instanties wereldwijd samen om bijvoorbeeld CFK's te verbieden. 

'Ja maar de ozonlaag!' is een schoolvoorbeeld van de preventieparadox. Ook wel 'de zelfweerleggende voorspelling'; het tegenovergestelde van de 'self fulfilling prophecy'. Deze tegenstelling verklaart ook waarom de anti-covid maatregelen soms overbodig leken: 'Kijk, het valt reuze mee met het aantal doden door corona. Mondkapjes, vaccinaties en afstand houden zijn dus niet nodig!' Joh, waarom viel de schade uiteindelijk mee, denk je?
 
Populisten weten met neplogica goedgelovige mensen dom te houden. Prima. 'Kijk, jezelf zekeren bij het bergbeklimmen is helemaal niet nodig want er valt maar zelden iemand. Ik hoef mij dus niet te zekeren.' Darwin in actie.

Beetje jammer dat niet alleen andersdenkenden zelf maar ook verstandige mensen last hebben van dit soort dwaasheid.

Over voorspellen vond ik dit lezenswaardig artikel

Nick is een typisch voorbeeld van iemand die zegt zelf na te denken en daarmee bedoelt alles voor waar aan te nemen wanneer dat wordt beweerd via bronnen als Clintel en De Andere Krant. Interessant vind ik dat Marcel Crok van Clintel weigert te zeggen waar hij de oud-directeur van energiebedrijf van E.ON van kent. Ook ontwijkt hij de vraag van Follow the Money: 'Waarom geeft u niet toe bevriend te zijn met Shell-topman Jeroen van der Veer?' 

Misschien omdat hij een beetje ruzie heeft met Shell omdat Shell inmiddels toegeeft dat klimaatverandering wel degelijk bestaat en Marcel Crok dat nu nog steeds ontkent?

Wat Marcel Crok graag toegeeft, is dat zijn 'onafhankelijke' en 'klimaatsceptische' organisatie Clintel vrijwel volledig wordt gesponsord door 'de elite', in de persoon van multimiljonair en [huisjesmelker] vastgoedhandelaar Niek Sandmann, een goede vriend van Erik de Vlieger. Deze miljonair is geen onbekende in de kringen van extreemrechtse populisten en werd meermaals op de vingers getikt voor het opzettelijk verspreiden van valse informatie. Clintel is dus in 'goed' gezelschap. 

Op sociale media is miljonair Erik De Vlieger een heuse wappieheld. Om hun trouw te laten blijken aan hem, tonen wappies vaak een anker in hun profiel. Aan het anker als 'geheim' symbool, herkennen de domme, racistische volgers van 'kapitein' (hij bezit een duur jacht) De Vlieger elkaar. 

Lachwekkend dat dezelfde mensen die 'Weg met de Elite!' roepen zich zo makkelijk laten (mis)leiden door diezelfde elite. Weten andersdenkenden dan écht niet dat veel nepnieuws wordt verspreid door 'het grootkapitaal'? Het lijkt er op.

Het leek er even op dat het virus (vermoedelijk het momenteel heersende Rhinovirus) dat momenteel mij in de greep heeft op z'n retour was. Dat viel ook een vriendin op die - helemaal vanuit het verre Zaandam! - besloten had mij met een bezoekje op te vrolijken 'want ik las dat je ziek was. Je ziet er nu gelukkig beter uit dan op dan op die ene foto van gisteren.' Ze had wat leesvoer, een beterschapskaartje en een potje Vitamine C voor mij mee. 

En toen ik een niesbui had, wierp zij mij een speciaal voor de gelegenheid bij de drogist gehaald pakje zakdoekjes toe. Lief, niet? Ik heb fijne vrienden.

Zij bleef een uurtje of twee en wij spraken ondermeer over zaken als 'Is homoseksualiteit vooral een zaak van nurture of nature?' 'Nature, uiteraard', zei ik, naar eer en geweten. 'Het is absoluut onmogelijk om iemand door opvoeding hetero of homo te 'maken'. 

Voor mij is het onbestaanbaar dat mensen zulke volstrekt onnatuurlijke (...) gedachten over homoseksualiteit kunnen hebben maar de vriendin is lang niet de enige:

'Ja maar door mijn opvoeding denk ik daar anders over. Ik zal nooit begrijpen waarom iemand besluit homo te worden!' "Geen probleem", antwoordde ik. "Wat je is aangeleerd, hoe dom of achterhaald ook, is ook weer af te leren."

Met 'vreemde' talen gaat dat vanzelf wanneer je die niet toepast. Dus af en toe duik ik in Duolingo even naar een andere taal dan dat ik momenteel aan het leren ben. Al is jezelf onderdompelen in een taal natuurlijk nog altijd de beste leermethode. Het bleek nog mee te vallen met mijn kennis van het Frans. 


Best handige taal om te kennen want je kunt je er mee redden in Frankrijk ("Goh, echt waar?") , (delen van) België en Canada en - dankzij de Franse expansiedrift en verleden van overheersing en uitbuiting - ook in diverse landen op het continent Afrika.

Kort nadat zij was vertrokken, kroop ik weer onder de wol.

Dinsdag ontwikkelde ik deze complottheorie:

Met de overname door Musk van Twitter. richt hij doelbewust het bedrijf ten gronde door adverteerders weg te jagen en er een soort 4Chan, Truth social of Gab.ai van te maken. Maar dan voor domme, vrouwonvriendelijke racisten. Betaald door Rusland en Saoedi Arabië. Met als doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen te ontwrichten en er een domme fascist te installeren als dictator die er vooral zit om zichzelf en zijn vrienden van de elite meer geld en macht te geven. 

Ben Collins is hier wat over op het spoor. Zo kocht Musk Twitter ongeveer een week nadat een Trump-adviseur hem dat adviseerde te doen.

Elon en zijn opdrachtgevers gaan nog één keer proberen om Trump dictator te maken. Sterft hij vóór volgend jaar november of gaat hij de cel in omdat het hen niet lukt een hoge rechter om te kopen, dan zetten ze in op...tsja, op wie eigenlijk? Wie in Amerika is er net zo dom, gek op geld en liegen en net zo makkelijk manipuleerbaar als Donald Trump? Behalve ongeveer een derde van de bevolking van de VS? 

Ik hoop nog steeds dat Elon Musk het bijltje erbij neergooit en Twitter (klik. Interessant stuk) teruggeeft aan de trouwe klanten die deze grote 'kroeg' zo succesvol maakten: de gewone gebruiker. Als Twitter eerdaags echt het nieuwe clubhuis is van de NSDAP, heb ik alvast een account bij BlueSky.

Één van de vele dingen die je kunt doen op sociale media is met anderen praten over films. Het leek mij altijd al wat om te werken in een bioscoop: beetje aardig zijn voor mensen, gratis films kijken en stiekem de popcorn opeten van mensen die de bak niet opkregen. Bovendien mijn vaste lasten ermee te kunnen betalen. 
'Goh, waarom staat op de site van Pathé alleen maar 'goed salaris'?' 'A, alleen maar goed voor Pathé', zo ontdekte ik na een korte speurtocht:
Net zo verdacht vond ik het grote aantal spamtelefoontjes dat ik mocht ontvangen. Welke onverlaat heeft mijn contactgegevens verkocht? En waarom beschouwt Justitie dat niet als criminele actie?Omdat ik nu toch bezig was met het blokkeren van telefoonnummers en het rapporteren van malafide praktijken van dito bedrijven, besloot ik gebruik te maken van een helder moment van mijn ogen: 'Laat ik mijn contactlijst eens opschonen!'

72 contacten bleken in mijn telefoongeheugen te zitten. Bij de letter A. Een paar zijn inmiddels overleden. Een paar waren tijdelijke contacten - stage managers en dergelijke - maar nooit verwijderd. Maar iets teveel om 'even' te doen, dat opschonen. Laat dus maar. Dat dacht ik ook toen ik op Facebook las dat één van mijn contacten was overleden. 'Memory Monroe' (echte naam bij de redactie bekend) werd maar 52. Potvoldriedubbeltjesnogesantoezeg! 

Een 'andersdenkende' collega (let op: veel misselijkmakende onzin) bezoedelde bewust haar nagedachtenis door met 'died suddenly' te verwijzen naar die onzindocumentaire over mensen die zouden zijn overlijden aan een anti-covid vaccin. 

Een klap in het gezicht om laf ("Ze stierf toch onverwacht? Ik doelde helemáál niet op de nepnieuws documentaire Died Suddenly, hoor!") te suggereren dat zij is gestorven door het anti-covid vaccin. Maar ja, zo zijn anti-vaxxers: dom en laf.

Te dom om zelfs maar één minuut 'zelf onderzoek' te doen. Dan had ook hij geweten dat het pure onzin is. Al is het maar omdat diverse van de overledenen in 'Died suddenly' helemaal niet dood zijn. Sjezus, hoe kàn iemand zo dom zijn? En dan ook nog iemand te onteren om zijn gelijk te 'bewijzen'. In zijn geval vermoed ik door drank en andere drugs. 

Was nog van alles van plan met mijn restant energie van de dag maar die bleek in één keer leeggelopen. Bank en tv dus maar.

Verspreid over een paar uurtjes met tussendoor een luisterboek lezen, keek ik de nieuwste aflevering van The Walking Dead: Daryl Dixon. Goed om mijn kennis van het Frans te oefenen want deze serie speelt zich af in Frankrijk en de producenten waren zo lief heuse Franstalige acteurs in te huren die dus echt Frans spreken onderling. Formidable!

Woensdag had ik weliswaar wat last van de ogen
maar dat nam niet weg dat alle dieren feest vierden omdat mijn oudste dochter jarig was. Driewerf hoera voor dit schatje, dus!
Op de foto hierboven was zij nog best wel een beetje jong; de foto hieronder is van vorig jaar. Met haar broer. Hun jongste zus was helaas verhinderd.

De BTW aangifte moest maar even wachten; alleen al bij de gedachte kon ik het verschil niet zien tussen een vijf, acht en drie. Onpraktisch. Een paar berichten van Broeders van de Vrijmetselarij en wat werkgerelateerde berichten beantwoord. En berichten van vrienden. Vooral door te dicteren aan GBoard, het toetsenbord van mijn fijne Google Pixel 4a. 

Als u niet - of moeizaam - kunt zien, hoe beantwoordt u dan berichten?

Met een buurvrouw heb ik deze middag gewandeld 

en eieren en groente gehaald. Mocht haar wandelstok lenen. Bij de kassa kwam een meneer een paar dubbeltjes tekort. Die 'schuld' werd door mijn buurvrouw ter plekke afgelost. Wat haar een welgemeend kusje van de meneer opleverde. Word ik blij van.

Net als van de aandacht van ene 'Hanna'. Hoewel ik betwijfel of de Twitterbot écht zo heet. 


Bijna elke Tweet van mij deze dag werd door de bot 'geliked'. Erg lief, hoor. Maar 'zij' vindt een boel veel mannen leuk (klikken op eigen risico) en dat maakt mij een beetje jaloers.

Dus als ik weer uit mijn doppen kan kijken, zal ik alle nepaccounts van 'Hanna' aangeven en blokkeren. Niet dat dat veel zal helpen want het is een belofte van Elon Musk om een einde te maken aan de overvloed aan nepaccounts op het door hem gekochte sociale media platform. Inmiddels weten wij dat de beloftes van Elon Musk net zo veel waard zijn als die van een gemiddeld politicus. En contracten van voetbalcoaches in de Eredivisie.

De lach van de dag was voor 'andersdenkende' Ronald. Deze andersdenkende gelooft geen enkel bericht dat wordt verspreid door 'MSM' maar wél alles van bronnen als Clintel/Klimaatfeiten, NineForNews, Fox, Russia Today en De Andere Krant, zogeheten 'alternatieve media'. Wat newspeak is voor 'door de elite betaalde leugenaars'.

Vreemd genoeg reageerde hij niet op mijn reactie:

Logisch. Dan zou hij moeten toegeven dat hij dom is en gewoon geen idee heeft wat de term 'MSM' betekent.

Bij mijn korte zoektocht naar de mensen achter de bekende hoaxsite Nine For News, ontdekte ik dat voorloper Niburu was gestart door zelfverklaard UFO-deskundige Anton Teuben. Die - volgens zijn collega Dienie Kars (Pas op! Ik heb nu nog kramp in mijn kaken van het lachen) - iets opmerkelijks beweert:
Volgens deze andersdenkende kan de wereld al sinds ongeveer rond 1950 zonder fossiele brandstoffen en kernenergie. Wat vinden andere wappies van de stelling van de (mede-)oprichter van 9fornews?

Ook om een andere - bekendere - andersdenkende moest ik ontzettend lachen. 
In een filmpje leggen Dorien en haar vriend Willem Engel hun schaapjes doodkalm uit dat zij donaties nodig hebben 'want wij willen vaker een heerlijk wellnessweekend!'. En de makke schaapjes blijven deze werkloze parasieten maar sponsoren. Ach, ze doen maar.

Nog een laatste pot thee met honing voor ik het trappetje van mijn hoogslaper beklom:

Donderdag werd ik wakker gemaakt door de werklui in de straat. Mooi. Dat betekende in elk geval dat ik geslapen had. Al voelde het niet zo. Daar kwam koppijn bij. Die spontaan ontstond. Onbegrijpelijk want ik werd hier maar een paar uurtjes aan blootgesteld:
Mijn ogen vonden nog immer dat hun luikjes dicht moesten blijven dus ik was blij met de dicteermogelijkheid van mijn mobiele toetsenbord.

Was koortsvrij en had weer wat energie. Zo kon het gebeuren dat ik het deksel van mijn favoriete pan schoonmaakte. Een klusje dat prima met ogen dicht gedaan kan worden. Net als bijvoorbeeld toiletbezoek. Als ik na 56 jaar nog steeds niet alle benodigde onderdelen voor toiletbezoek in het donker kan vinden, zou ik mij zorgen maken. Doet u altijd het licht aan in het toilet? Waarom eigenlijk? Ik alleen maar als ik er wil zitten lezen.

Wat ik liever niet met de ogen dicht doe is door de binnentuin lopend mij bij de buurvrouw begeven voor een kop thee en het meenemen van een bakje eten dat zij 'geheel per ongeluk teveel' had gekookt. Lief!

Bij mijn eigen tuinpad aangekomen kreeg ik een nieuw inzicht dankzij mijn toegeknepen ogen:
"I see faces"

De lach van de dag was voor 'anti-WEF wappies'. Ik kan hun hersenen horen kraken bij dit bericht:
Zonder mondkapje mag men het Kremlin niet in. Dit vanwege een nieuwe Coronavariant die de ronde doet. Wappies-held Poetin gelooft blijkbaar wél dat corona gevaarlijk is en het dragen van een mondkapje kan bijdragen in de strijd tegen verspreiding van het virus.

Wat 'weg met censuur!'- wappies ook naar vinden om te horen: in Rusland mag de regering zonder enig toezicht besluiten wie wel of niet wat mag publiceren op Vkontakte, hun equivalent van Facebook. 

Vroeg naar bed - dat wil zeggen vóór middernacht - op anticipatie van vroeg gewekt worden door werklieden.

Vrijdag werd ik enigszins uitgerust wakker. Om tien uur pas! Toen de werklieden met stapels klinkers speelden voor mijn slaapkamerraam. 

Kopje koffie met een sinaasappel en schrikken van het nieuws:
Tientallen burgers kwamen om bij een Russische raketaanval op een Oekraïense stad en meer dan honderd burgers lieten het leven bij een bombardement in het toch al enorm geteisterde Syrië.

Ik weet het, voor de meeste Westerlingen is het veel erger dat er een staking is in Hollywood waardoor het maanden kan duren voor er een nieuwe aflevering is van hun favoriete serie maar toch: sinds 2001 zijn ruim een half miljoen mensen vermoord in Syrië; door aanvallen van het regeringsleger, door rebellen, door Turkije en wie nog meer financiële belangen heeft in het gebied. Treurig. 

Mocht de oorlog in Syrië of mensonterende toestanden in andere delen van het Midden Oosten of bijvoorbeeld in Afrika u niets kunnen schelen 'want ik heb er persoonlijk geen last van', misschien vindt u het dan wél erg dat tientallen katten dreigen om te komen in Abu Dhabi. In de woestijn - soms nog in hun (afgesloten!) draagkooi - achtergelaten door verwende baasjes die geen zin meer hadden om voor de dieren te zorgen.

Dus ja, ik voelde mij een beetje schuldig tijdens het regelen van mijn reis en verblijf in Belfast, waar ik eerdaags voor twee maanden mag werken. Maar ik ga tóch. Al is het maar vanwege de hoop dat ik wat mensen kan helpen met het geld dat ik daaraan hoop over te houden.

Dit alles zat ik te overdenken terwijl ik mijn nagels knipte en een kopje thee dronk op mijn nieuwe tuinbankje.

In mijn brievenbus vond ik een verrassing. Een aanmaning van de Belastingdienst. 

Verstuurd op 18 september maar pas ontvangen op 6 oktober. Kleinigheidje: ik had de oorspronkelijke rekening een paar weken geleden al betaald. Dus.

Dus wat? Dus publiceerde ik een vers gedicht want het was vrijdag.

Een buurvrouw - ja, ik heb er meerdere - kwam op ziekenbezoek en nam sinaasappels mee. Lief! Intussen lijkt het er op dat ik het ergste achter de rug heb. Voel mij een stuk minder beroerd dan eerder. Alleen nog maar gebrek aan energie en last van branderige ogen. Met af en toe een niesbui. Behalve die branderige ogen lijkt het nu gewoon op een verkoudheid, gelukkig. Daar kan ik wat mee. Letterlijk.

Zaterdag besloot ik even te kijken hoe het Nederlands politiek landschap zich verhoudt. Voor (fans van) de Partij van de Dieren weer vrij goed; de aantijgingen tegen Esther Ouwehand bleken nergens op gebaseerd en niets meer dan een poging van oud-bestuurdsleden Marianne 'Volgens mijn man is het de schuld van Oekraïne zelf dat Rusland het land binnenviel en dus is dat zo' Thieme en haar echtgenoot Ewald 'Ik kijk gewoon geen nieuws over covid en wat je niet ziet bestaat niet' Engelen verzonnen. Klik op de internetverwijzingen voor een interessante...eh...link met Thierry Baudet. En ik maar denken dat Zevende Dagsadventisten als Marianne Thieme nette christenen zijn en nooit zullen liegen of kwaadspreken.

Hugo de Jonge deed iets waar ik het mee eens ben. Ja, lach mij maar uit: 'Sliep uit, sliep uit! Terrence was nooit fan van Hugo de Jonge en nu opeens wel!' Dit keer dan. Omdat de demissionair minister van Binnenlandse Zaken van mening is dat je racisme en fascisme gewoon dient te benoemen 'want het is te gevaarlijk om te negeren'. 

Vindt u dat fascisten gewoon fascist mogen worden genoemd of geldt vrijheid van meningsuiting alleen voor hen?

In mijn inmiddels beruchte #Wappiepedia! noem ik hen kale wappies. Zie deze recente foto om te begrijpen waarom:
Opvallend veel racisten zijn kaal. Wellicht omdat de benodigde follikels leven op hersenen.

Deze heren kwamen klimaatactivisten 'wel even de waarheid vertellen!'. Dat is wappieaans voor 'We beuken er op los!'

Dit groepje stoere 'echte mannen!' uiten fascistisch gedachtegoed het liefst anoniem en bij 'een echte man! zijn hoort ook dat je je gezicht bedekt zodra er een camera in de buurt is. Voor de lol bedacht ik namens hen dit onderschrift bij de foto:

"Puur vanuit liefde & verbinding ga ik demonstreren tegen mensen die minder macht willen voor de elite en zich zorgen maken om de planeet. En ik neem mee: bier en scheenbeschermers."

Scheenbeschermers waren niet nodig tijdens het uitstapje met mijn buurvrouw, haar zoon en diens gezin. Zij wilden graag het Waterlooplein zien en toevallig was daar in de buurt een oude vriend van mij die als 'ouderwetse fotograaf' een deel van zijn inkomen verdient. 
(uit zijn eigen collectie)
Even op de foto dus. 

Al moet je 'even' overdrachtelijk zien; met de gebruikte oude techniek betekent 'klaar terwijl u wacht' een kwartiertje babbelen. Een half uur als na dat kwartier blijkt dat de foto over- of juist onderbelicht was.

Wij aten een hapje in de binnenstad en dronken een biertje in The Secret Garden en nog zo wat.

Dit 'piece' is van Kiki Weerts.

Gewoon, een fijne dag. En fijn om een dagje geen dingen te bedenken als: 'Leuk hoor dat Hamas en de regering van Israël miljoenen uitgeven om een paar honderd van elkaars burgers af te slachten, maar ze hadden deze dag makkelijk samen kunnen voorkomen dat wereldwijd 25.000 mensen omkwamen van de honger. Maar ja, met 30.000 mensen redden kom je niet in het nieuws; met 300 mensen vermoorden wèl.

Israël stond ook flink in het hemd tegenover bondgenoten: jullie hebben het beste leger, het beste luchtafweergeschut en de beste spionagedienst ter wereld en konden niet voorkomen dat amateurs met paragliders, motorfietsen en tweedehands geweren en raketten jullie burgers doodden? Waarvoor precies willen jullie dan nog meer geld van ons?

Ook raar, reacties als 'de Palestijnen hebben het nu helemaal voor mij verbruid!' Zeggen mensen 'de Nederlanders hebben het voor mij verbruid' elke keer dat bijvoorbeeld een groep voetbalsupporters zich gewelddadig gedraagt of als Nederlanders op vakantie een lokale dame verkrachten? Nee dus. Zoals Netanyahu niet elke Israëliër vertegenwoordigt, vertegenwoordigt Hamas niet elke Palestijn.

Zoals ook Jozua vast niet elke Israëliër vertegenwoordigde toen hij namens God de Israëliten beval om Kanaän met geweld in te nemen. Sterker nog...'om het volk der Kanaänieten compleet te vernietigen'. Of dat trouwens echt gebeurd is of niet meer was dan propaganda om Jozua als 'sterke leider' te portreteren valt nog te bezien.

Door de door Hamas aangerichte schade zakte het nieuws over een zware aardbeving in Afghanistan (2500 doden! Minstens) helaas naar de achtergrond. Net als de vraag: 'Zou u het accepteren als een bezetter duizenden kinderen van uw volk zouden vermoorden? Of zou u dan wraak willen nemen?'

Zelf zakte ik - na het publiceren van een vers Engelstaig stuk proza en onverwacht bezoek van een vriend en later op de avond ook nog een vriendin - tegen elven af naar dromenland. Nog steeds wat snotterig en met branderige ogen helaas.

Zondag was de laatste dag van het bezoek van 'de Amerikaantjes' en bezochten wij het Scheepvaartmuseum


Erg interessant, die gruwelijke geschiedenis van Nederland. Zo was het Nederland dat als eerste land ter wereld gewelddadig een stuk land inpikte, de helft van de lokale bevolking vermoordde en de andere helft tot slaaf maakte. Google maar eens op Banda eilanden

De geautomatiseerde gids op de rondvaartboot later op de dag sprak alleen maar over dat Amsterdam haar rijkdom te danken had aan 'innovatief zakendoen'. Zo kun je moord, diefstal en slavernij natuurlijk óók noemen. Het verbaasde mij dan ook niet om te leren dat het Scheepvaartmuseum mede-gesponsord wordt door JP Morgan en Shell. Die ondernemingen weten ook wel iets van grondstoffen rausen.

In elk geval was de dag erg leerzaam. Ook door een bezoek aan het NDSM-terrein. Veel straatkunst en diverse expostities. Erg gaaf!
Tussen de bedrijven door overlegde ik wat met het productieteam in Ierland waar ik eerdaags voor zal werken. Er zijn al ruim 50.000 kaartjes voor de voorstelling verkocht. Hoppa!

De lach van de dag was voor Mark, een liegende 'andersdenkende' (hé, een pleonasme!) die zichzelf notabene Pinocchio noemt. 
'Ze' willen de mensheid vernietigen!' Dat zou blijken uit de brute moord van Hamas op ruim 200 Israëlische feestvierders. Grote groepen mensen omleggen kan echt een heel stuk sneller en effectiever dan hoe bijvoorbeeld Hamas en het IDF dat aanpakken, met tientallen - hooguit een paar honderd stuks - tegelijk. 


Met die 'positieve' gedachte nam ik een hete douche en een paracetamol ter afscheid van weer een interessante week.

Reflekt feat. Delline Bass levert met Need To Feel Loved (Cristoph Remix) de muziek voor deze week:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Claudia van Etten en László Sólyom

============================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels