Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 07, 2016

Bent u tegen 'gratis geld'? En als u dat zelf krijgt? #Basisinkomen

U heeft vast al eens gehoord van het idee van een vast Basisinkomen voor iedereen en denkt wellicht dat het een revolutionair nieuw idee is. Dat valt wel mee. In 1933 verscheen dit artikel: http://basisinkomen.nl/basisinkomen-grondslag-eener-nieuwe-samenleving-1933/

Raymond Gradus, hoogleraar Economie aan de Vrije Universiteit, is tegen een Basis Inkomen. Het zou te duur zijn 'want nu kosten alle uitkeringen samen 75 miljard en een basis inkomen voor iedereen zou 100 miljard kosten'. Als ik de kleuterjuf was van deze meneer zou ik mij rot schamen.

'Blijkbaar heb ik hem niet geleerd simpele rekensommetjes te maken en na te denken. Mogelijk heeft hij gedroomd dat alle uitkeringen samen 75 miljard euro kosten want in werkelijkheid ligt dat bedrag op minder dan de helft.' Als je de 'gratis uitkering voor ouderen' (de AOW) niet meerekent dan: http://www.baasvannederland.nl/Overheidsuitgaven/1 Wat deze zelfbenoemde expert ook even 'vergeet' mee te tellen is het salaris van al die tienduizenden ambtenaren die zich bezig houden met het uitkeren en berekenen van al die uitkeringen, het controleren op fraude, het rechtzetten van hun eigen rekenfouten, het onderhoud en de bijbehorende vaste lasten van al die honderden gemeentelijke kantoorgebouwen. Verder gaat deze meneer uit van de vooronderstelling dat ook baby's dat basisinkomen zouden ontvangen én dat er 20 miljoen mensen wonen in Nederland.

Verder 'vergeet' hij dat nu al grote groepen mensen heel veel geld krijgen zonder dat zij er iets voor hoeven te doen: huiseigenaren ontvangen samen zo'n 14 miljard euro aan gratis subsidie in de vorm van de door de VVD zo geliefde HRA: hypotheek rente aftrek. http://daskapital.nl/2015/10/hier_komt_14_miljard_hypotheek.html

En alle ouderen in Nederland krijgen maandelijks een hoop geld zonder dat zij daarvoor formulieren moeten invullen, zich niet regelmatig bij een of andere ambtenaar hoeven te melden en zelfs geen dag in hun leven gewerkt hoeven te hebben. Ook is de overheid ervan overtuigd dat zij niet lui zijn en nooit zullen frauderen. Dit gratis geld staat bekend als 'AOW'. http://www.nu.nl/weekend/4272339/iedereen-basisinkomen-experiment-maar-blijft-terugkeren.html

Vreemd eigenlijk dat vooral ouderen tegen het idee van #basisinkomen zijn. Want wat is #AOW feitelijk?


De AOW en aanvullende pensioenen kostte de belastingbetaler in 2008 zo'n 58 miljard euro. Ter vergelijking: de uitgaven voor de WW zaten dat jaar op 8 miljard euro. 

Het veelgebruikte smoesje: 'Ja maar mensen die zomaar geld krijgen doen dan helemaal niets meer voor de maatschappij!' is daarmee naar de sprookjeshoek verdreven en bovendien nergens op gebaseerd. Tenzij het inderdaad waar is dat er geen ouderen als vrijwilliger werken in sportkantines, buurthuizen en kinderboerderijen. Is het dan echt waar dat mensen van 65 en ouder niet in de politiek of zakenwereld te vinden zijn of bijvoorbeeld als penningmeester van een bewonerscommissie? Volgens de tegenstanders van een Basisinkomen doen mensen die 'zomaar gratis geld' krijgen namelijk helemaal niets meer vanaf het moment dat zij die uitkering ontvangen. Ik denk dat zij reageren vanuit de gedachte wat zij zélf zouden doen met een Basisinkomen.

En u? Krijgt u gratis geld? Het buurthuis bij u om de hoek? Kreeg de bank waarbij u uw geldzaken doet misschien een paar miljard euro 'gratis geld' toen bleek dat het management een paar decennia lang 'een paar foutjes' had gemaakt? Ontvangt de voetbalclub van uw (klein)kind geld van de overheid en dus van u en uw medeburgers? Krijgt uw (groot)moeder 'gratis geld' zodat zij niet volledig opdraait voor haar eigen zorgkosten? Ik ben benieuwd naar uw antwoorden en kijk vooral uit naar uw antwoorden op de vraag: wie zouden allemaal 'gratis geld' moeten krijgen en waarom?

De argumenten tégen het Basisinkomen komen altijd op deze twee argumenten neer: 'Het is te duur!' en 'Mensen die niet hoeven te werken zullen ophouden met werken en dan stort de economie in!'. Het eerste is al meerdere malen onderuit gehaald en voor het tweede is er absoluut geen bewijs. Het is uitsluitend 'een gevoel'. Iemand van de VVD zei: 'Kan me niet schelen wat er uit die #Basisinkomen-experimenten komt. Ik ben toch tegen.' Helder.

https://medium.com/@ronaldmulder/basisinkomen-geen-kwestie-van-geloof-meer-9d9a07e2d052#.kmax6onso

Lezers die goed onderbouwde argumenten kennen tégen het Basisinkomen (en dat dus zelf ook weigeren te ontvangen in de vorm van bijvoorbeeld AOW of HRA) nodig ik van harte hun mening te ventileren in het commentaarvenster onder dit blogstukje. Alvast hartelijk bedankt!

=================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.