Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 16, 2015

Zijn expats geen emigranten?

Wat vind jij ervan dat er 200 mensen naar Amsterdam komen om puur economische motieven? Zij spreken de taal niet, zijn onbekend met onze cultuur, klitten samen met mensen uit hun eigen land van herkomst en maken gretig gebruik van onze faciliteiten en verworvenheden. Bovendien vertellen zij in hun thuisland hoe geweldig het hier is zodat er later nog meer komen!

-'Weg met die lui! Eigen volk eerst!'

'Jij bent dus tegen de komst van expats?'

Inderdaad: racisten zéggen wel dat zij vinden dat iedereen die naar Nederland komt zich moet aanpassen aan onze taal en cultuur (wat is dat eigenlijk? 'Gij zult verplicht voetbal en schaatsen leuk vinden, Heineken bier drinken, bitterballen eten en jaarlijks met het hele gezin De Zaanse Schans bezoeken.'?) maar feitelijk bedoelen zij dat laagopgeleide mensen met een donkere huidskleur niet welkom zijn. Blanke mensen met geld zijn van harte welkom 'want wij zijn reuze-tolerant!'

Waarom noemen wij - en ik haalde het al eens eerder aan - Noorse interim-managers 'expats' en Nigeriaanse fabrieksarbeiders 'emigranten'? Er werken laag-opgeleide Noren in Nederlandse horeca-etablissementen en hoogopgeleide Nigerianen in de top van grote bedrijven. Toch blijft men die Noren 'expats' noemen en die Nigerianen 'emigranten'. U kunt dat noemen wat u wilt maar volgens mij is dat niets meer of minder dan racisme.

Hier een Engelstalig filmpje waarin dezelfde vraag wordt gesteld door een donkere meneer die vanuit Amerika naar Japan is geëmigreerd. Hij zegt mensen te kennen die voor een mogelijk betere toekomst vanuit Amerika naar Japan zijn getrokken maar zichzelf toch 'expat' noemen en niet 'immigrant'.

Deel dit bericht