Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, april 25, 2013

Wereld

'Uitblinkers, waarom sommige mensen succes hebben en anderen niet' van Malcolm Gladwell is boek nummer zes van dit jaar en vertelt waarom mensen als Bill Gates zo succesvol zijn. Natuurlijk was hij op jonge leeftijd al een getalenteerde nerd. Maar als hij maar 100 kilometer verderop was geboren hadden wij waarschijnlijk nooit van hem gehoord. Dan had hij op een andere school gezeten. Eéntje waar een groep moeders niet de koppen en geld bij elkaar hadden gestoken om een computer te regelen voor 'hun' kinderen. Het apparaat moest worden getest en zo kwam de tiener Bill Gates aan onbeperkte computertoegang terwijl zelfs klasgenoten weken in de rij moesten wachten om maar een uurtje het ding te mogen gebruiken.

De rest is geschiedenis en naast boeken over geschiedenis lees ik ook graag bladen over uiteenlopende onderwerpen.

Er bestaat een maandblad voor mensen met een passie voor de sport bowlen. En dat is mooi. Bedenk een liefhebberij en er zijn wel mensen die daar geld en tijd voor over hebben. Fijn dat daar ruimte voor is!

Want stelt u zich een land voor waar alleen wordt gedaan wat de meeste mensen willen? In Nederland zou dat betekenen dat de enige sport op de velden voetbal zou zijn. De televisie zou uitsluitend Wie is de Mol en The Voice laten zien en restaurants zouden alleen maar friet op het menu hebben. Kroegbazen schonken uitsluitend bier en cola en welke muziek op de radio zou zijn wíl ik niet eens weten.

Volgens de onjuist geïnterpreteerde regels der democratie moet iedereen maar doen wat de meerderheid beslist. Welnu: ruim 80 procent van de Nederlandse bevolking is voorstander van een monarchie boven een republiek. Maar republikeinen (u weet wel: dat zijn die mensen die niet zozeer voor een republiek zijn alswel tegen de monarchie) willen de monarchie afschappen 'want die is niet democratisch'! En iets willen afschaffen terwijl het overgrote merendeel het wil houden is dat wèl?

De meeste mensen willen geen belasting betalen, de meeste mensen doen liever niet wat gedaan moet worden, de meeste mensen willen het liefst het recht in eigen hand nemen, de meeste mensen kijken liever een film dan dat zij een boek lezen, etcetera, etcetera...Persoonlijk ben ik juist blij dat niet altijd 'de meeste mensen' het voor het zeggen hebben. Dat zorgt voor diversiteit, het verbreden van de horizon, het kennismaken met andere gewoontes en culturen. Voortdurend maar leven volgens de richtlijnen van 'de meeste mensen' zou ons sociaal, emotioneel en waarschijnlijk ook economisch ontzettend arm maken.

Dus als ooit nog iemand tegen mij zegt: 'Tsja, meeste stemmen gelden. Ha, ha!' Dan wens ik die persoon (Klinkt hard, niet? Maar ik schrijf dit dan ook om een beetje te provoceren, mensen aan het denken te zetten.) een eeuwig leven in de hierboven besproken wereld.