Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 27, 2016

Een onafhankelijke nieuwsbron? Dát zou pas nieuws zijn!

Het valt niet mee om een onafhankelijke nieuwsbron te vinden. Daarom - wanneer ik ergens iets lees of hoor en het interesseert mij - zoek ik informatie bij andere bronnen. Vervolgens maak ik diverse afwegingen en trek ik mijn eigen conclusies. En ja, dat kost wat tijd en moeite. Maar ik heb dat er graag voor over. Niet alleen om mijn geliefde lezers en lezeressen gecontroleerd materiaal te bieden maar vooral voor mijzelf: ik wil graag weten hoe het zit. Behalve wanneer het mij niet interesseert.

Wat is nu zo'n afweging? Welnu: wanneer zowel De Telegraaf alsook De NRC een bericht publiceren maar beiden een andere groep 'de schuld' geven, ben ik geneigd om de mening van De Telegraaf voor kennisgeving aan te nemen. Deze krant draait namelijk vooral op sensatie. De meesten in Nederland houden van sensationeel nieuws en De Telegraaf is er vooral op gericht om advertentie-inkomsten binnen te halen. Dat geld wordt gestoken in dochterondernemingen als GeenStijl, een website waar 'nieuwsartikelen' in staan waarvoor De Telegraaf ter verantwoording zou worden geroepen.

Het recente Oekraïne-referendum is een voorbeeld van een reclame actie die het zieltogende GeenStijl van de ondergang heeft gered. Bij De NRC wordt binnengekomen geld vooral gebruikt voor het betalen van salarissen van échte journalisten in plaats van mensen als Jan Roos https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Roos_(columnist)
Voor mensen als de heer Roos staat het argument: 'Dat is zo want dat vind ik' gelijk aan 'gedegen journalistiek onderzoek'.

Over columniste Ebru Umar, haar onvrijwillige verblijf in Turkije en de reactie van Minister President Mark Rutte op het gebeuren schrijft de NRC: 'Premier opgelucht' en De Telegraaf: 'Rutte klaar met gelul'.

Verder ben ik bijvoorbeeld eerder geneigd de Dalai Lama te geloven dan Kim Jung-Il. Natuurlijk is ook Zijne Heiligheid niet onbevooroordeeld. Zo wordt al eeuwenlang zijn volk onderdrukt. Eerst door Tibetaanse monniken onder een strikt feodaal stelsel en later door Chinese overheersers. Maar Kim is gewoon een zwaar gestoorde dictator.

En u: gelooft u klakkeloos alles wat uw favoriete nieuwsmedium verkondigt en zo ja, waarom? Of zo nee, waarom niet? En wat doet u er aan?

=======================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.