Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, november 18, 2013

Moeten wij niet bang zijn voor onszelf?

Vandaag weer ouderwets gezellig staan kletsen met een paar buurvrouwen. Winonah en Angélique dit maal. Tsja, tegenwoordig vertoef ik regelmatig elders dus zie ik hen niet zoveel...

Ben nog niet helemaal lekker en dat was ook vanmorgen duidelijk toen ik zweetdruppels achterliet op diverse apparaten in de lokale sportschool waar ik onder begeleiding van een fysiotherapeut vooral mijn linkerheup sterker en soepeler maak. Dus misschien ga ik vanavond geen boeiend ritueel bijwonen maar lekker vroeg naar bed, even lezen en dan goed slapen.

Gek met Geld van Jaap van Ginneken is boek nummer 21 van dit jaar en wijst ons erop hoe gek wij eigenlijk zijn wanneer het geld betreft. Wanneer wij aandelenkoersen zien stijgen gaan wij er automatisch van uit dat zij dat zullen blijven doen terwijl dat helemaal niet vanzelfsprekend is. Als wij gokken en verliezen gaan wij er van uit dat onze volgende gok winst zal opleveren. Decennialang ging het goed met de economie en dat vonden wij heel normaal. Nu het even iets minder goed gaat raken wij massaal in paniek. Ja, zeker wat geld betreft zijn wij geen rationele wezens.

Mensen blijven maar denken dat mijn was zichzelf doet, dat mijn zoon zichzelf opvoed, dat weekendvader zijn van twee meiden alleen maar leuk is en rust brengt, dat mijn koelkast zichzelf vult en dat ik weinig anders doe dan naar het plafond staren terwijl de opdrachten en het geld vanzelf binnen stromen. 'Ja maar, je hebt nooit haast!' En: 'Ja maar, je vindt je werk toch leuk?'

Blijkbaar is men gewend dat uitsluitend mensen die in hun zelf opgelegde 'haast' anderen onbeschoft behandelen een vol leven hebben. En alleen mensen die hun werk verschrikkelijk vinden zouden blijkbaar nuttig zijn. Mijn theorie is dat juist die mensen geen bijdrage leveren aan de maatschappij maar er uitsluitend op uit zijn zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te zetten. 

Het is heel normaal om te denken dat het universum uitsluitend om jou draait want die instelling heeft ons doen overleven. Maar na enkele tienduizenden jaren is er het een en ander veranderd en nu zijn wij 'beschaafd'. Bovendien zijn wij nu met zoveel mensen samen op dezelfde planeet dat wij wel moeten samenwerken om verder te komen. Toch zijn wij liever bang voor elkaar dan dat wij elkaar helpen. Sterker nog:

Meer mensen plegen zelfmoord dan er worden vermoord dus waarom zijn wij bang voor vreemden en zelden voor onszelf?