Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, november 30, 2010

Gebeurt

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet van David Mitchell is boek nummer 28 van dit jaar en geeft een prachtig beeld van de beginjaren van de VOC en de eerste voorzichtige pogingen tot contact met het Japan van die jaren.

Onlangs dook er een document op dat een bijzonder oud aandeel van de VOC bleek te zijn. De Verenigde Oost-indische Compagnie was niet alleen de eerste multinational ter wereld maar ook het allereerste bedrijf ooit dat aandelen uitgaf.

Nu is dat heel normaal en banken hebben zelfs mensen in dienst die niets anders doen dan aandelen in- en te verkopen. Een aantal jaren terug kocht men maar wat graag aandelen in het bedrijfje Freight Air, dat "vermoedelijk iets deed met ICT voor het vrachtvliegverkeer". Dat klonk veelbelovend en ook gerenomeerde banken kochten in totaal voor miljoenen aan gebakken lucht...

Een paar jongelui (die later Hyves zouden beginnen) hadden een gebbetje uitgehaald en een niet-bestaand bedrijf naar de beurs gebracht.

De zogenaamde "beleggingsexperts" hadden onraad kunnen ruiken als ze op z'n minst het jaarrapport hadden opgevraagd. Maar ja, even bellen of mailen kost toch al gauw een hele minuut van je kostbare tijd. Bovendien is het niet je eigen geld waarmee je gokt maar dat van gewone burgers die daar (niet altijd maar meestal wel) hard voor gewerkt hebben.

Vandaag was ik naar de bank om wat opgespaard geld te storten en onwillekeurig dacht ik weer aan die tijd dat ik met mijn moeder aan het handje voor de balie stond en een aardige meneer zei:"Zo ventje, jij hebt dit jaar weer veel centjes gespaard!"

Vol trots liet je de meneer vervolgens 32 gulden 15 aan rapport- zak- en klusjesgeld op je bankboekje storten en terwijl je niet doorhad dat de loket-beambte flirtte met je moeder huppelde je naar huis.

Tegenwoordig mag je je geld in een of ander koud, anoniem en donker gat storten nadat je een stukje plastic in een rare gleuf hebt gestoken. (En nee, enige overeenkomst met prostituee-bezoek bestaat alleen in de geest van enkele lezers).

En dan maar afwachten wat er dan met je geld gebeurt...