Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 03, 2015

Is Batman een racist?

Onbaatzuchtig helpen

Wanneer iemand hulp nodig heeft en ik heb de kans en de mogelijkheid om te helpen, dan help ik. Ik zal mij nooit afvragen wat ik ervoor terug kan krijgen dus zal nooit een goede kandidaat worden voor de VVD. Ik zal mij ook nooit afvragen of die persoon echt wel eerst alles gedaan heeft om zichzelf te helpen of de problemen misschien zelf wel veroorzaakt heeft. Een echt christen zal ik dus ook nooit kunnen worden. Als mensen dan toch zo graag een label op mij willen plakken, doe dan maar 'mens'.

Participatiewet voorkomt hulp

Mijn moeder is bijna tachtig en hulpbehoevend. Zij probeert - ik denk terecht - een verblijf in een verzorgingstehuis zo lang mogelijk uit te stellen. Gelukkig bestaat er (nog wel) zoiets als Thuiszorg en Mantelzorg. Helaas mag ik die officieel niet verlenen want ik maak gebruik van de Participatiewet. Vrijwilligerswerk (zoals het helpen van mijn moeder) mag ik dus niet verrichten 'want dan ben ik niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt'. Bovendien zou ik het werk inpikken van iemand die er voor betaald krijgt. Voor de broer van een wethouder gratis bollen pellen in zijn kassen mag echter wel want dan doe ik gratis werkervaring op. En de enige die ik het brood uit de mond eet is één of andere anonieme Pool en daar heeft niemand last van. Blijkbaar.

Zijn blanken altijd racisten?

Mijn moeder had een donkere hulp. Maakt haar dat een racist? En als ik u nu eens vertel dat mijn moeder zelf een getinte huidkleur heeft? Kan iemand die niet blank is racist zijn? En waarom ben je slecht als je iemand betaalt om je te helpen en die persoon heeft een donkere huidskleur? Is het beter om - in het kader van de Participatiewet - mensen met een donkere huidskleur niet te betalen voor arbeid en daarmee effectief de slavernij in ere te herstellen? En waarom is het minder erg wanneer die nieuwe slaven een lichte huidskleur hebben? Is daar onderscheid in maken geen discriminatie of zelfs een toonbeeld van racisme? Waarom mag je wel blanke knechten hebben? Is dat minder erg?

Als Robin een neger was, maakt dat van Batman een racist?