Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 10, 2023

De week voorbij

Soms wil ik iets zeggen, opschrijven of doen en ben er een paar minuten later van overtuigd dat ik het gedaan heb. Dat is dan ook zo, maar uitsluitend in mijn hoofd; de mensen in mijn omgeving weten van niets en mijn kat zaliger keek mij dan beschuldigend aan: 'Je zou mijn bakje met brokjes vullen!' 'Dat heb ik net gedaan maar waarom is het nu al leeg?'

Dit verschijnsel komt vaker voor bij mensen 'in het spectrum'. 'Die heeft gewoon ADHD' vind ik veel te makkelijk gezegd. Hier een filmpje om te laten zien wat ik bedoel:

Voor wie dit niet heeft: het lijkt wat op een déjà vu. Maar in plaats van je iets te herinneren dat nog niet gebeurd is, herinner je je iets niet wat zojuist gebeurd is. Je bent met een déjà vu ervan overtuigd iets eerder te hebben meegemaakt maar het is gewoon een geintje van je hersenen. Die hebben voor de lol de volgorde omgedraaid en eerder de herinnering dan de ervaring opgeslagen.

Halen uw hersenen wel eens geintjes met u uit?

=============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels


======================
Maandag keek ik bij het wakker worden op mijn telefoon: een paar lieve berichtjes van relatief onbekenden; blijkbaar had ik de voorgaande nacht nieuwe vrienden (m/v/o) gemaakt. Soit. 

Terwijl de wasmachine mijn was draaide en ik genoot van een uitgebreid zelf gebroddeld ontbijt, had ik even tijd om na te denken over aan welke religie ik volgend jaar een paar blogs zal wijden. Het Jodendom/Judaïsme heb ik uitvoerig genoeg beschreven, de laatste tijd. Lijkt mij. Wie het een beetje heeft bijgehouden kan concluderen dat ik alleen wat moeite heb met het onderdeel 'extreem zionisme' en met de rest van het Joodse geloof, noch met de belijders ervan, geen enkele moeite heb. 

Dat een enkeling in mij een jodenhater ziet omdat ik vind dat moord, uitbuiting, ontvoering en plundering slecht is, zelfs wanneer iemand die zich Joods noemt de dader is, is dan maar zo. Ik vind dat raar. 

Een beetje alsof je tegen Geert Wilders bent 'en hij is christen dus jij haat christenen!' Wat natuurlijk klinkklare nonsens is. Alsof jezelf 'christen' noemen je er eentje maakt. Soit. Ik ben tegen iemand die zijn haar heeft geblondeerd om zijn Indische afkomst te verloochenen dus zou tegen iedereen met geblondeerd haar zijn?

Sommigen denken nu eenmaal wat rechtlijnig. 

Zoals de mensen die het Manicheïsme (Christendom, gebasseerd op gnostiek. Kort gezegd) wilden uitroeien. Blijkbaar met succes. Vraag maar eens een willekeurig familielid, collega of iemand in de kroeg wat 'Manicheïsme' betekent. Of naar het lot van de arme jongen uit een Joods-Christelijke opvoeding die op zijn 24e 'het licht' zag, zich Mani ging noemen en een populaire geloofsrichting startte. 

Het was de eerste echte vrije dag van werk in Belfast. Zes dagen per week spelen wij twee shows per dag. Met steeds meer plezier. De ergste 'ik hoop maar dat het goed gaat'-zenuwen zijn verleden tijd dus nu is er ruimte om te 'spelen' met het karakter: 'Wat als ik een ander woord in die zin benadruk of in die ene scène de ogen op- in plaats van neersla?' en dergelijke.

Terwijl mijn schone was aan het droogrek hing, maakte ik een wandeling in Alexandra Park

en dacht glimlachend terug aan de avond (en nacht) ervoor: een paar nieuwe contacten in mijn mobiel dus blijkbaar had ik het gezellig. Eerst op het officiële openingsfeest in het theater:


Daar raakte ik in geanimeerd gesprek met een vrouw die werkt in het management van het theater. Over God en de duivel, goed en kwaad...en zij gaf mij deze overdenking (waar ik later - vermoedelijk in het Engels - uitgebreider over zal schrijven) mee: in elk verhaal over 'goed' en 'kwaad' redt de held een persoon en offert anderen op; de slechterik laat een enkele persoon lijden maar redt daarmee anderen, vooral door die met rust te laten. Dus wie is eigenlijk de echte schurk?

Beetje apart was dat ik meerdere mensen vertelde van onze ontmoeting maar niemand zich de mysterieuze dame-in-het-rood herinnerde. Dus misschien zit er waarheid in de legende van de dame in het rood die in het theater honderd jaar geleden van het balkon viel, haar nek brak en sindsdien als geest rondwaart in het theater.

Mij deed ons gesprek denken aan deze meme:

De regels van God gaan over straf en het verplicht volgen van opgelegde regels; de regels van Satan spreken van aardig zijn en anderen geen kwaad doen. Welke volgt u liever? De 'vredelievende' God die volgens de bijbelverhalen miljoenen mensen ombracht? Of Zijn opponent (de eigenlijke betekenis van 'satan') die hooguit drie mensen doodde volgens de Bijbel?

Ben je echt een held als je drie terroristen omlegt en daarbij 10.000 dode mensen als 'bijkomende schade' laat noteren? Diverse orthodoxe Joden vinden van niet en vragen de internationale gemeenschap én premier Netanyahu een onafhankelijke staat Palestina te erkennen.

Zal 'Bibi' na deze oproep van de Joodse gemeenschap inbinden of doorgaan met het uitvoeren van zijn plan om alle Palestijnen om te leggen of te verbannen om plaats te maken voor het lucratieve Ben Gurion kanaal?

Op het bedrijfsfeest sprak ik ook een Joodse mevrouw die er zichtbaar moeite mee had sinds haar vroege jeugd door haar Sjoel te zijn voorgelogen: haar was geleerd dat een groot stuk woestijn duizenden jaren onbewoond was. Totdat de Joden zich er vestigden. Dezelfde soort ellende met doelbewust voorliegen komt ook voor op andere religie-gerichte scholen. 

Wat mij betreft mogen scholen gebaseerd op een bepaalde levensbeschouwing allemaal worden afgeschaft: geloven doe je maar thuis of in je favoriete kerk of zo; niet op school.

Dat Netanyahu absoluut geen interesse heeft in een vreedzame oplossing maar gewoon het Palestijnse volk uitgeroeid wil zien, vertelde hij doodleuk afgelopen september aan de wereld: "Ik wil het hele gebied voor mijzelf: From the (Jordan) River to the (Mediterranean) Sea."
Helder. Als u zich nog afvraagt waarom niemand hem wil tegenhouden en een genocide wil voorkomen? Dat is een combinatie van lafheid en financiële belangen. Mooi uitgelegd in dit interessante artikel.

Misschien had Netanyahu een goede reden om Hamas te (laten) steunen. Ik zou graag een toekomstig geschiedenisboek willen inzien. Ben ook benieuwd hoe toekomstige generaties denken over de 'oorlog' in Gaza. Welke kant zal worden herinnerd als de helden?

Geen al te vrolijk onderwerp dus mijn gespreksgenote en ik wisselden nummers uit en stortten ons in het feestgedruis.

Om middernacht sloot de theaterbar en volgde ik een groep die op zoek ging naar een bar die nog open was. Zo door de stad slenterend verloren wij diverse leden van het bonte gezelschap en ik eindigde met een stuk of zes collega's (acteurs, dansers, kleedsters en technici) in een bar met live muziek:

Kon mij nog vaag herinneren dat ik mijn taxichauffeur had gevraagd om eerst de benjamin van de groep thuis te brengen. Vooral omdat ik zijn vader had beloofd een beetje op zijn zoon te letten. Beide zijn acteurs in het stuk dat wij spelen in het prachtige Grand Opera House Belfast.

Onderweg terug naar huis haalde ik boodschappen voor de komende dagen om bij thuiskomst even gezellig met de partner van mijn huisbaas te babbelen. Zij hebben de woning gezellig gemaakt:

Dinsdag moest ik helaas wéér een bekende verzoeken te stoppen met nepnieuws te delen alsof het waar is. Onderzoeken of een plaatje of citaat echt waar is of nep, kost meestal minder dan twee minuten. Waarom nemen velen die 'moeite' niet?
'Dit gebeurt in ons mooie Nederland!' gillen racisten verontwaardigd. Onzin. Met een heel eenvoudige zoektocht wist ik al snel dat het bovenste plaatje hoort bij een oud artikel over inkomensongelijkheid in Turkije. 

Het onderste plaatje komt uit een verhaal uit 2015 over een Italiaanse mevrouw die uit menslievendheid (en met overheidssteun) besloot voor een groep vluchtelingen - op de vlucht voor Boko Haram - te zorgen. 


Maar racisten houden niet van feiten. Bovendien zijn zij zeer egoïstisch: uitsluitend zijzelf en hun groepsleden hebben recht op hulp. Alle anderen mogen verrekken.

"Het is echt waar want het staat op een wetenschappelijke website!" Als een 'klimaatontkenner' dat zegt, weet je al dat-ie liegt. Altijd iedereen vertellen dat je wetenschappers nooit moet geloven maar in dit ene geval opeens wel? BS!
Wie daadwerkelijk kijkt op de genoemde site, merkt al snel weer te zijn voorgelogen: ja, in een relatief korte periode kwam er een beetje ijs bij op Antarctica. Dat neemt niet weg dat de tendens is dat de hoeveelheid ijs schrikbarend snel afneemt. Vergelijk:

"Ik ben vorige week na een kwartier hardlopen twee gram afgevallen. Dus iedereen die zegt dat ik zwaarder ben dan vorig jaar is links, een socialist, woke en nog een paar scheldwoorden!"

Wij ontvingen bericht dat een fotoshoot niet doorging dus ik had een uurtje voor mijzelf die morgen. Tijd dus om even te lachen met Walter Matheson. Hij stelt met humor zeer serieuze gevallen van onrecht aan de kaak. 

Walter Matheson geeft hier de Britten op hun donder voor het stelen van Afrikaanse kunstschatten en hun pertinente weigering de gestolen goederen terug te geven. Of er zelfs maar een financiële vergoeding tegenover te stellen. Gewoon keiharde diefstal, dus.
 
Met nog een kwartiertje over voor een tweede bakkie koffie, 
Met mijn eerste crumpet in jaren. Lekker!

deed ik een taalles op Duolingo. Over het algemeen presteerde ik vrij aardig dit jaar:


Het was een prachtige dag om buiten te zijn.

Dus ik was het grootste deel van de dag in het theater.

Tussen de twee voorstellingen van de dag door mochten wij even buiten spelen:


Bij de middagvoorstelling (het zogeheten 'matinée') zaten er enkele busladingen vol kinderen in het publiek. Heb gejoel en gejuich was zó oorverdovend dat ik de kinderen niet hoorde gillen. 

Bij het verlaten van het theater die middag, mocht ik tientallen 'high five''s uitdelen. Ook aan de begeleidende juffen.

En natuurlijk wenste ik mijn kinderen een fijne Sinterklaasavond. Beetje jammer dat men de Goede Sint niet kent in Belfast. Pluspunt is dat men in Noord-Ierland onbekend is met de traditie die Nederlanders kennen als 'de Zwarte Pietendiscussie'.

Die avond waren er wat genodigden van de pers in de zaal dus wij wachtten vol spanning op de recensies. In de kroeg. En - omdat die om tien uur al sloot - ook in een andere:

Dat werd dus weer een taxi- in plaats van een busritje naar huis. Schandalig. Tss!

Woensdag werd ik ruw uit mijn remslaap gerukt. Na een keurige zeven uren slaap. En zonder kater.

Wilde net mijn tanden poetsen toen mijn (Amerikaanse) oom belde. Een wat eenzijdig gesprek want hij is nagenoeg doof. Mijn vragen en opmerkingen waren dus letterlijk aan dovemansoren gericht maar het was fijn zijn stem even te horen. 

En ook na decennia in de VS te wonen is zijn Nederlands beter dan dat van vele Nederlanders:
Niet zo vreemd dat tieners hun eigen taal slecht beheersen want ook veel volwassenen hebben moeite met begrijpend lezen. Tja, wat wil je, met politiek leiders die niet eens weten dat 'ambtgenoot' een synoniem is van 'collega':


Thierry Baudet en zijn soortgenoten zijn als de dood voor hoogopgeleide vrouwen. 

Mogen wat u betreft vrouwen hoogopgeleid zijn of ziet u net als 'domrechts' vrouwen liever alleen als moeders en huishoudhulp?

'Domrechts' is vaak niet alleen tegen vrouwenrechten, hun grote voorbeelden - rechtse dictators - zijn dat óók. Daarnaast zijn zij groot voorstander van het gebruik van geweld, zo lang het maar niet tegen henzelf wordt gebruikt, uiteraard.

Voor wie zegt dat het terecht is dat duizenden kinderen zijn vermoord in Gaza en 'helaas kan ik niets doen want de situatie is erg gecompliceerd', is hier een vereenvoudigde versie van de huidige toestand rond het IDF en Hamas.

"Kun je er niet eens over ophouden? We weten nu wel dat je een hekel hebt aan extremistische zionisten." Geen probleem. Zodra zij ophouden vergeleken te willen worden met nazi's.

Maar goed, omdat u er zo lief om vraagt: de afgelopen maanden zijn er ruim 10.000 mensen omgekomen bij gevechten tussen het officiële regeringsleger en een rebellenleger in Soedan. Zes miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Ook zijn er berichten over oorlogsmisdaden. Vreemd eigenlijk, dat het vermoorden van ongewapende burgers niet als oorlogsmisdaad geldt. Het is pas 'erg' als je hen mishandelt voor je ze afmaakt. Goh.

'GOH' staat lokaal in Belfast ook voor 'Grand Opera House' (schouderklopje voor mijzelf voor dat fraaie bruggetje van het ene naar het andere onderwerp). Daar werd ik die morgen weer hartelijk welkom geheten door een immer glimlachende portier.

De show zit inmiddels zo goed 'in de vingers' dat er ruimte is voor een beetje experimenteren met het timen van de grappen en grollen. Soms landt een grap - en de hopelijk daarop volgende schaterlach - beter als je een halve seconde wacht met het weggeven van de 'punchline' of een geluidseffect. Ook bleek het voor het publiek duidelijker een zinnetje dat van belang is voor de verhaallijn niet door de ene maar door de andere acteur te laten leveren. Dat soort kleine 'tweaks' liften.. sorry, tillen de show naar een nóg hoger niveau. Dat die al best goed is, blijkt ondermeer uit deze recensie.

Rond een uurtje of vijf nuttigde ik mijn avondmaal in een feestelijk verlicht Belfast, in een restaurant vlakbij deze gebouwen:En uitgedaagd door een der dansers begon ik aan een vers potje schaak. 
Tussen de schaakzetten en scènes door is er vaak tijd voor een praatje. Uiteraard komen de gesprekken dan ook op 'Heb jij wel eens gewerkt met....?' En de antwoorden zijn niet altijd fijn: "Dood. Hartaanval. Ouderdom." "Nek gebroken bij een mislukte stunt. Sindsdien kasplantje." "Heeft zich van twee-hoog op een cirkelzaag geworpen. Een werkende. Zelfmoord. Dood." Maar gelukkig ook: "Gaat goed. Geniet van pensioen."

Terwijl een aantal medewerkers nog een pintje pakten op weer een succesvolle dag, besloten anderen - waaronder ik - direct huiswaarts te keren. Waar ik de prachtige kortfilm An Irish Goodbye keek. Een Oscar-winnende productie met een hoofdrol voor een van de acteurs uit de voorstelling waarin ik mee mag spelen.

Donderdag las ik dat de oprichter, voorzitter benevens enig lid van de PVV moeite heeft de onlangs gewonnen kamerzetels te vullen. Veel nieuwe PVV-kamerleden zijn niet alleen dat maar ook Raadslid en Statenlid. Of poffertjesbakker.

Ben benieuwd hoe deze tientallen PVV'ers Nederland gaan leiden, de komende jaren. Voor de zekerheid deed ik onderzoek naar de woon- en werkomstandigheden in Noord-Ierland

Deze dag waren wij een uurtje eerder dan anders aanwezig. Om met een danscoach - een der danseressen van het ensemble - onze dansjes nog wat scherper neer te zetten. Wat lukte. Dankzij haar engelengeduld en het 'moeten' werken met acht kleine mannen waarvan er precies nul ook maar enige professionele danservaring hebben. Omdat onze reserveman wat speeltijd kreeg, mocht ik de voorstelling zien zoals het publiek die ziet. En de dansers zich zien opwarmen:

Ze zijn waarlijk geweldig! In meerdere opzichten. Vanwaar ik zat had ik een redelijk goed zicht op het toneel 

en genoot meer dan anders van de reacties van het publiek op de verrichtingen van mijn collega's. Het gejoel van de busladingen schoolkinderen was weer niet van de lucht en ik verlangde ernaar zelf weer op het toneel te staan. Die avond zou aan die wens worden voldaan. Maar eerst een hapje eten en een stukje wandelen:

Net voor ik bij de artiestenuitgang was, liep ik de mysterieuze dame-in-het-rood tegen het lijf waar ik eerder over schreef. Nu niet in het rood maar in het blauw dat gangbaar is voor theaterpersoneel. Nu wist ik niet alleen hoe zij heet maar ook waar zij werkt.

Goedgemutst trotseerde ik de Belfastse avondlucht. Die overigens erg prettig was. Wat betekent dat het niet regende.

De lach van de dag was voor de SGP. Ik bedoel, als je dan toch een graantje mee wil pikken van het succes van BBB en je opeens richt op boeren, wordt dan geen bewijs van taalverloedering:

Terwijl wij ons langzaam voorbereidden op de avondvoorstelling, werd er geklopt op de kleedkamerdeur van 'De Zeven': de 'Dame in het Rood' had uitgezocht in welke kleedkamer ik zat en kwam mij succes wensen: "Ik zal voor je duimen.". In het Nederlands! Blijkt zij een Nederlandse vriendin te hebben die haar wat nuttige zinnetjes leerde.

Zij voerde zelf telefoonnummer nummer zoveel (elf? Twaalf?) in in mijn mobieltje sinds mijn vliegtuig landde op Belfast International, 19 november. Daar zitten ook nummers van mannen bij. 'Ben jij biseksueel?' vroeg een collega onbehouwen en omslachtig. En een andere vertelde: "De dame die jou zojuist haar nummer gaf heeft volgens mij een vriend, hoor!" En dus? Blijkbaar is men in Noord-Ierland onbekend met de idee dat je gewoon vriendschappen kunt aangaan zonder romantische bedoelingen. Ook zijn ze duidelijk niet bekend met de blijkbaar befaamde 'Dutch Directness'.

Zegt u liever gewoon waar het op staat of draait u er liever omheen als u bijvoorbeeld nieuwsgierig bent en iets wilt weten?

In de kroeg die avond bespraken wij ondermeer deze lovende recensie. Persoonlijk hield ik het netjes bij één biertje.

Vrijdag nam ik even tijd voor het bekijken van het standbeeld van 'De Onbekende Vrouw'. Iemand was zo aardig geweest het kunstwerk op te leuken met een bloem en een hoedje.

En even later zat ik met een aantal collega's aan het ontbijt:
Een half uurtje uitbuiken in de kleedkamer, waarna een ander lid van De Zeven en ik ons vervoegden bij de dansers voor een goede 'warming up'. De laatste keer dat ik een goede, fysieke warming-up deed, waren sommige van de dansers nog niet geboren. Dus halverwege moest ik afhaken en in plaats van push-ups and lunges (?), deed ik verder wat oude rek-en strek en ademhalingsoefeningen uit mijn Pencak Silat tijd.

Vlak voor wij weer acte de presence mochten geven, ontvingen wij deze recensie. Waarin werd opgeroepen voor meer speeltijd voor De Zeven en de oproep werd gedaan: "Hé, producenten! Mensen met dwerggroei zijn gewoon mensen, hoor! En een aantal van De Zeven zou zó de plaats kunnen innemen van diverse 'grote' hoofdrolspelers want er zitten gewoon echt goede acteurs en komieken tussen. Dwergen kunnen meer dan klein en schattig zijn." Dus. Of zoiets dan toch.

Tussen de voorstellingen in begaf ik mij in het centrum van Belfast. En verwonderde mij nog steeds om het hoge aantal daklozen, het nagenoeg ontbreken van fietsers en de ongeveer nul katten die ik er op straat tegenkwam. Maar verder is het net Amsterdam. Al lopen daar niet veel mensen al (nog steeds?) om tien uur 's ochtends dronken over straat. Wellicht is dat een lokale traditie die ik niet helemaal begrijp.

Diverse collega's en anderen begreep ik ook niet goed. Alsof ik met mijn hoofd onder water zat. Op advies van een nieuwe vriend maakte ik daarom een afspraak om mijn oren te laten uitspuiten. Wellicht dat dat helpt.

Omdat het vrijdag was leverde ik een vers verhaaltje op vrijdag. De 'dame-in-het-rood' leverde de inspiratie.

Zeer gedisciplineerd dronk ik netjes maar één biertje na het werk, die avond. In 'onze' bijzonder gezellige kroeg aan de overkant van het theater:

Zaterdag schoot ik in de lach toen ik leerde dat onze waarschijnlijke Minister van VWS haar informatie niet haalt bij ambtenaren of wetenschappers maar bij de nepnieuws-verspreiders van BLCKBXnews

U weet wel, van die hoeders van de Nederlandse taal en normen. En zichzelf daarom een Engelse naam hebben gegeven. Want dat is logisch. 🤭
Laat Geert maar niet laf zijn en gewoon Minister President worden met diverse PVV'ers op belangrijke posten. U weet wel, dat zijn die mensen die 'meer macht voor Het Volk, weg met de Elite! roepen maar zélf grootverdieners zijn en geen idee hebben van wat er echt speelt in de maatschappij.

Nederland direct uit de EU in een 'Nexit' wordt ook lachen: volgens een onderzoek - gedaan in opdracht van ene G. Wilders - zal een Nexit de Nederlandse burger flink op kosten jagen en zal het Nederlands bedrijfsleven miljarden euro's en hun huidige internationale toppositie verliezen. 

Met name 'die arme Nederlandse boeren' zullen niet blij zijn als al die - vooral anonieme - mensen met een 🚜 in hun profiel hun zin krijgen en Nexit een realiteit wordt. Boeren krijgen een kwart van hun inkomen uit de EU-ruif. 

Zou u blij zijn met een netto verlies van inkomen van 25%?

Ben benieuwd hoeveel zetels de PVV nog bij het Volk vandaan haalt bij de volgende verkiezingen. Als Wilders' schaapjes hebben ontdekt dat zijn plannen niet alleen onhaalbaar en illegaal zijn maar ook onbetaalbaar. Áls zijn plannen al worden uitgevoerd, 

"Alles wordt goedkoper en iedereen krijgt meer centjes!" is het 'verkiezingsprogramma' van een kind van acht. Perfect geschikt dus voor 'het volk'.

is binnen de kortste keren de schatkist leeg en komen er nieuwe verkiezingen omdat Wilders anderen de schuld zal geven van zijn falen en aftreedt als Minister President. Over een maand of acht.

Zoals ik niet begrijp waarom mensen tegen hun eigen belangen (dus PVV) stemmen, begrijp ik ook niet waarom alle Arabieren verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de daden van Hamas en alle Israëliërs medeplichtig aan de oorlogsmisdaden van leden van het IDF. De 'soldaten van Hamas' die zich 'vrijwillig' overgaven? Winkeleigenaren, artsen, journalisten opgepakt door het IDF, ontkleed en tentoongesteld. 


Hint: de soldaten van Hamas rennen echt niet op sandalen door hun 'geheime' (sommige van die tunnels zijn aangelegd door het Israëlische leger in de jaren tachtig) tunnels.

Zwaarbewapende en goed getrainde militairen (het IDF traint Amerikaanse politieagenten) tegen ongetrainde en ongewapende mannen in ondergoed? Tjonge! Dan moet je wel bijzonder dapper zijn, hoor! 

'Ja, maar er zat een winkeleigenaar tussen die snoep verkocht aan iemand van Hamas! En die journalist die wij oppakten? Hij schreef dat het IDF journalisten oppakt voor het doen van hun werk. Hoe durft-ie!? De schurk!'

En waar zijn de machtige tanks en gevechtshelicopters van Hamas waar het beste leger ter wereld zoveel moeite mee heeft om te verslaan? 🤔

Soldaten van het machtigste leger ter wereld raken gefrustreerd want hun onzichtbare vijand laat zich niet zien. Het is óf dat óf hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) heeft hen verteld dat Hamas-terroristen zich verstoppen in kleine winkelproducten.

Wat zal het excuus van de oorlogsmisdadigers zijn wanneer daarnaar gevraagd? "Ik deed alleen wat van mij werd gevraagd en 'Ordnung muss sein!' of 'Ich habe es nicht gewusst.'?

Daar tegenover: wat vertellen de Hamas-terroristen wanneer hun kleinkinderen hen vragen naar hun rol bij de slachtpartij op 7 oktober? Zouden zij daar vol trots over vertellen?

Vindt u dat elke burger verantwoordelijkheid draagt voor de acties van de eigen regering? Zijn soldaten verantwoordelijk voor hun acties?
Dezelfde logica volgend is Michel verantwoordelijk voor de acties van de regering Rutte. Dat hij niet in het openbaar afstand neemt van Rutte c.s. houdt volgens zijn logica in dat hij voor 100% achter het NL regeringsbeleid van de afgelopen decennia staat. Wie vindt dat de NL overheid heeft gefaald, mag volgens Michel Michel daarop aanspreken. 🙄

Internationaal - ook onder veel Joden - is de roep steeds groter om te onderzoeken of Israël onder Netanyahu schuldig is aan het plegen van oorlogsmisdaden. Tachtig procent van alle inwoners van Israël wil 'Bibi' weg hebben. Maar oorlog voorkomt nieuwe verkiezingen. Beetje jammer. En het komt toevallig goed uit voor de bekende premier.

Volgens Netanyahu (klik. Hij zegt het echt) is iedereen die tegen hem is automatisch een antisemiet. Alsof je honden haat als je je uitspreekt tegen Hitler 'want Hitler hield van honden dus wie anti-Hitler is, haat honden!'

Als u iets tegen Madonna heeft, bent u volgens de logica van zionisten een vrouwenhater. Of heeft u iets tegen muziek.

Sowieso vind ik dat het onderzoek naar Netanyahu voor corruptie, fraude, vriendjespolitiek en omkoping door mag gaan; dat onderzoek werd stilgelegd op 7 oktober. 

En bleek op 7 december te zijn hervat, ondanks protesten van de advocaten van de machtigste man van Israël.

Met al wat gaande is, vind ik het soms moeilijk mij te concentreren op mijn werk. Wat deze tijd het spelen is in de Pantomime (interactief toneelstuk/musical/dansvoorstelling/slapstick theater) Snow White and the Seven Dwarfs in Belfast.

Er zijn inmiddels minder botsingen in het donker achter de schermen want zo langzamerhand weet iedereen precies wat er waar en wanneer gebeurd en kunnen wij voorspellen waar en wanneer een medewerk(st)er in het donker en in het zwart gekleed een hoek om komt of vanachter een zwart doek verschijnt. Om decorstukken te wisselen, aan touwen te trekken, om een vuurwerkpot klaar te zetten of voor wat voor reden dan ook. Veel respect voor deze mensen.

Sprak er eentje die vertelde graag op het toneel te staan maar helaas introvert is dus niet als zichzelf herkenbaar op het toneel durft te staan. En dus dankbaar is dat zij naast helpen met technische aspecten en het klaarzetten en aangeven van rekwisieten ook (met een masker op en dus onherkenbaar) een kleine rol op het toneel mag spelen. 

Prachtig om haar blije grijns te zien wanneer zij na haar 'ten seconds of fame' snel de coulissen induikt, haar masker afneemt en rol van technicus weer oppakt.

Het is mij een eer en genoegen om te werken met mensen die hun vak verstaan en er duidelijk plezier in hebben.

In de tijd tussen de middag- en de avondvoorstelling was ik - op advies van een nieuwe vriend - even naar een winkel. Een herenmodezaak. Voor een vlinderstrikje. Een heel kostu meenemen vond ik teveel gedoe (en had er niet bij gepast in mijn rugzak) maar een vlinderstrikje voor twee aankomende feesten...? Dat moet lukken.

Ik wandelde - in de regen helaas - op mijn dooie akkertje over de lokale kerstmarkt

terug naar het theater. Waar ik - na een hapje eten - keurig op tijd terug was voor het publiceren van een vers Engelstalig stukje proza. Om mij vervolgens rustig voor te bereiden op de tweede voorstelling van de dag: in de make-up (ja, dat doen wij zelf), controleren of alle kostuumdelen aanwezig, compleet, schoon en verder en in orde zijn en waar nodig overleg plegen met de afdeling 'kostuums'.

O, en een nummertje trekken. Om de spanning er een beetje in te houden (ook acteren op het toneel kan op een reguliere baan gaan lijken en dus af en toe wat 'saai' aanvoelen) organiseerde een technicus een 'Superball'-loterij: voor twee pondjes inleg krijg je een nummer. Als dat 'valt' win je de pot. En moet je een rondje geven. Waardoor je het gewonnen geld direct kwijt bent. 🤓

Over bier gesproken: de manager van dienst was zo lief de theaterbar iets langer open te houden voor ons. 

Erg fijn want de kroegen in Belfast zijn afgeladen vol op de zaterdagavond. En zo konden wij rustig lachen om onze versprekingen en verstappingen (kijk, een hapax legomenon. Die een neologisme kan worden. Bijvoorbeeld als u de term ook gaat gebruiken) op het toneel, sterke verhalen uitwisselen over voorgaande optredens, roddelen over de regisseur en wat nog meer belangrijk is voor de hechting van een groep mensen die intensief samenwerkt.

Zondag keek ik weer even rond op BlueSky, dat gemoedelijk alternatief voor Twitter. En opgericht door de man die Elon Musk 44 miljard dollar aftroggelde. Wat voor Musk grootspraak was maar waar Jack Dorsey hem via de rechter aan hield. Waarna zij geen vriendjes meer waren. 

Waarom zijn er op BlueSky zo weinig racisten en andere domme mensen te vinden? Je komt er alleen in op uitnodiging van een gebruiker en voordat iemand op BlueSky mag, moet er een vraag worden beantwoord; Er staan in die vraag woorden van meer dan twee lettergrepen, dus duizenden leden van 'het volk' kunnen de vraag niet beantwoorden. Dat scheelt. Maar masochist die ik ben mis ik op BlueSky de ongefundeerde scheldpartijen en domme uitspraken waar X bekend om is geworden na de overname van Musk.

Van welke vormen van sociale media maakt u zoal gebruik? E-mail, X, Messenger, Zoom, Facebook, Bloggen, Tik Tok, Discord, WhatsApp...?

Sociale media staat helaas vol met nepnieuws en het wordt - ook dankzij a.i. steeds moeilijker echte beelden van nepbeelden te onderscheiden. Zelfs de beste spionagediensten ter wereld weten soms niet meer wat echt is en nep. 

We kunnen alleen maar hopen dat bijvoorbeeld het IDF niet denkt dat er een Hamas-terrorist zich schuilhoudt in Rotterdam, Antwerpen of bijvoorbeeld New York. 

Ben benieuwd of de internationale gemeenschap dan nog steeds vindt dat het daarop volgende bombardement (klik. Nare beelden) gerechtvaardigd is.

Het was fijn om die ochtend weer even echt Nederlands (oké, Brabants) te praten. Dat deed ik met een stel toeristen in de bus naar het werk, die morgen. Leuk! Kon hen nog de juiste straat wijzen waar zij moesten overstappen op een andere bus naar hun bestemming. Voel mij dus blijkbaar behoorlijk thuis in Belfast.

De dansers heetten mij die ochtend weer welkom op het grote toneel voor de dagelijkse work-out. Van de vier rondes kikkersprongen, de 'satellite dish' en de 'petri dish' (oefeningen op je rug op de grond) en het fietsen-in-de-lucht (tot hilariteit van de groep door mij spontaan 'the Cavendish' gedoopt)
en dergelijke, hielden ik en mijn oude lichaam ('Wat!? Je bent écht 56? Geen geintje? Ik dacht 43 of zo.') het maar liefst een hele ronde vol. 

Vol energie - en met maar een beetje spierpijn - openden mijn zes kleine collega's en ik de voorstelling die middag.
Deze foto is van een latere scene en is geschoten door een bekende van een van mijn collega's. Kunt u mij herkennen?

Tussen de twee voorstellingen door bepaalde ik dat de lach van de dag 'prijs' ging naar Marianne 

en andere leden van 'domrechts' die nog steeds in de waan verkeren dat hun helden Wilders, Baudet en van Haga hen zullen beschermen tegen de overheid die hen tot van alles wil dwingen. Maar kijk eens wie Het Volk tijdens 'covid' als eerste parlementariërs wilden dwingen om afstand te houden en mondkapjes te dragen? Wilders, Baudet en van Haga.

Populisten rekenen erop dat 'het volk' kort van memorie is. Daarom blijven domme mensen op hen stemmen.

Des zondags hebben wij - met omkleden en al - slechts een uur tijd 'vrij'. Dus ik at een lekkere bratwurst op de kerstmarkt.
Na de laatste voorstelling van de week trakteerden wij elkaar op een pintje.


Oké, meer dan één. 

The Weeknd levert met Blinding Lights (niet toevallig ook gebruikt als dansnummer in onze voorstelling) de muziek van deze week:

In de serie onbekende helden vandaag Vic Langenhoff

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Shane MacGowan