Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juni 25, 2020

Demonstratie. Malieveld. Waarom?

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

================================================= 

Bij de BLM demonstraties is en was het duidelijk: verreweg de meeste deelnemers waren er bij omdat zij tegen racisme zijn

Maar om welke reden waren de 'anti-Lockdown' demonstranten eigenlijk op het Malieveld? Als er daadwerkelijk sprake was van een lockdown hadden zij toch niet de vrijheid gehad de deur uit te gaan om te protesteren? Of boodschappen te doen, biertje te doen op een terras, een ommetje maken? Speciaal voor de 1 op 5 (ja, ruim 20% van alle volwassenen) mensen die laaggeletterd (dat betekent: slecht kunnen lezen en schrijven) zijn is er deze woordenlijst waar ook het woord 'Lockdown' in voorkomt. Zonder te spieken: wat denkt u dat ''Lockdown' betekent? 


Omdat zij tegen verplichte vaccinaties in Nederland zijn dan? Dat zou een beetje raar zijn want vaccinaties zijn helegaar niet verplicht in Nederland: https://www.nvkp.nl/.../zijn-rvp-vaccinaties-verplicht/

Misschien omdat zij geen mondkapje willen dragen in het openbaar? Het zou ook gek zijn om daar tegen te zijn want het ís helemaal niet verplicht in Nederland om een mondkapje te dragen in het openbaar.

Maar kan iemand mij dan vertellen waarom de demonstranten (van de paar honderd hooligans is het wel bekend) demonstreerden? Dat met name een paar zakenmensen in de horeca de protesten tegen de lockdown sponsoren (klik) is ook bekend. En duidelijk: of denkt u dat zij gewoon heel aardig zijn en er absoluut geen enkel belang bij hebben dat kroegen en nachtclubs weer snel en volledig opengaan?

Ik zag bordjes, t-shirts en spandoeken met 'Wij zullen niet gehoorzamen!' (Aan wie niet: je moeder, Facebook, je kapper, politici,  Robert Jensen, de diëtiste?) 'Stop de lockdown!' (Wélke lockdown? Wie van ons is het verboden om de deur uit te gaan?), 'Gevangen in een vrij land!' (wat betekent die uitspraak?) en bijvoorbeeld 'Laat onze oudjes vrij!' ('...uit het verzorgingshuis want dan kunnen wij hen bij ons thuis lekker in hun gezicht hoesten en hun einde versnellen!' Is dat dan de bedoeling?)

Wat de tekst op dit spandoek probeerde duidelijk te maken?
Het staat voor 'Samen Terug Naar Normaal'  van Willem Engel. Al snel vond ik op hun eigen website een uitgebreid geschreven verslag van de demonstratie op het Malieveld:

Op 21 juni 2020 vierden we het demonstratierecht en protesteerden we tegen de repressie vanuit de regering en de burgemeester Remkes van Den Haag. Hans Keeren (vanaf het Malieveld) en Rico Brouwer vanuit een geheime studio waar de podiumsprekers van de verboden demonstratie waren, doen verslag. 

U kunt deze hele tekst (ja, dit is de hele tekst. Inderdaad, in bijzonder slecht Nederlands.) hier teruglezen. 

Als u meer informatie wilt kun u hier (klik) luisteren naar Wim Pols en Willem Engel, de oprichters van 'Viruswaanzin'. Willem Engel vertelt onder meer: 'Ik spreek liever van 'crisis'  dan van 'coronacrisis' want ik heb corona nog nooit gezien.' Interessante redenering: 'Ik weet zeker dat God niet bestaat want ik heb Hem nog nooit gezien.' Dezelfde redenering volgend kun je ook beweren dat de buurman van drie huizen verderop geen onderbroeken heeft 'want ik heb ze nog nooit gezien'. De heer Engel zou gestudeerd hebben maar ik vraag mij af: welk vakgebied heeft hij bestudeerd? En wat vindt zijn docent van toen van zijn toenmalige student nu?

De beweging 'STNN' verzorgde in de personen van Hans Keeren en Rico Brouwer voor de achterban een live-verslag dat achteraf (...) werd opgenomen 'in een geheime studio'. Althans, dat is mijn vertaling van deze zin op de betreffende website: 

'Hans Keeren (vanaf het Malieveld) en Rico Brouwer vanuit een geheime studio met de podiumsprekers van de verboden demonstratie waren, doen verslag.' Misschien wat moeilijk te geloven dat er écht volwassen Nederlanders zijn die zo ontzettend slecht de Nederlandse taal beheersen dus ik heb er een schermafdruk (ja, dat is Nederlands. 'Screenshot' niet.) van gemaakt:


Uiteraard probeer ik mij te informeren. Zo kwam ik terecht bij een artikel geschreven door iemand die er bij was: https://ejbron.wordpress.com/2020/06/22/kort-verslag-van-de-demonstratie-op-het-malieveld-op-21-juni/ De mevrouw (Raffie Chohan)  geeft als reden voor haar aanwezigheid: 'Ik kom voor vrijheid en het behoud van grondrechten'. Beetje vaag vind ik dat. Een beetje als zeggen: 'Ik ga zwemmen omdat ik vind dat vogels vliegen.' Of zo. Aardig om te weten is misschien dat de mevrouw de oprichtster is van Pegida Nederland? In dit artikel (klik) meer over haar. 

Dagblad Trouw - toch niet de minste op het gebied van onderzoeksjournalistiek - kwam niet verder dan: 'Op het Malieveld stonden verschillende mensen die er om verschillende redenen stonden'. Oké in iets meer woorden (klik) dan dat. Maar toch. Nog steeds niet verhelderend.

Hoe dan ook: het kostte mij twee uren tijd en zes uren van mijn leven (sorry, maar de betreffende podcasts van STNN zijn echt ontzettend saai en zitten boordevol volstrekt irrelevante informatie. Maar neemt u dat maar niet van mij aan, oordeelt u gerust zelf.) om het antwoord te vinden op een - dacht ik - relatief eenvoudige vraag:

Demonstratie. Malieveld. Waarom?

(Twee dagen lang eeuwige roem voor de gever van het verlossende antwoord!)
=======================================================