Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 23, 2022

Alles verandert. Taal dus ook.

'Als je een taal beter wil leren beheersen is één ding vooral belangrijk: Lezen, lezen en nog is lezen!'
Als u niet ziet wat er mis is aan deze tip uit het tijdschrift Margriet, bent u helaas deel van het probleem.

===================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
===================================================

U hoeft niet alleen op sociale media te kijken om te zien dat de beheersing van de Nederlandse taal steeds vaker tekort schiet. Vooral mensen met een Nederlands vlaggetje in hun profiel blijken de Nederlandse taal zeer slecht te beheersen.
Niet zo gek dat zij zo slecht zijn in Nederlands want dit is hoe een van hun grootste voorbeelden omgaat met de Nederlandse taal:

Natuurlijk is niemand perfect en iedereen - ikzelf uiteraard niet uitgezonderd - maakt wel eens een schrijffout. Maar fout blijft fout, hoe je het ook bekijkt en wat er ook eventueel als excuus wordt gebruikt. 

Wat zal het excuus van de stukjesschrijver van het bekende damesblad zijn geweest? 'Ik had een deadline te halen dus lette niet op goed taalgebruik bij het schrijven van mijn stukje over beter taalgebruik.'? 

Ook in reclameuitingen gaat het steeds vaker mis. Neem bijvoorbeeld deze abri met daarin een affiche (ik weet 't: een Frans leenwoord. Maar is er wel een 'Nederlands' woord voor? https://twitter.com/mrRustzelve kwam met het fraaie 'plakkaat', toen ik het twitterversum om raad vroeg) van een aanbieder van sportuitzendingen:
Gebruik van Engels in reclames is op zich prima, maar persoonlijk zag ik reclamemakers graag een keuze maken: óf Engels óf Nederlands graag.

Of willen wij echt dat wij over een paar jaar aanbevelingen krijgen als:
'Krijg je ook never enough van football? Watch voortaan alle games van Ajax live for only een tientje per month!'

Mensen veranderen, tradities veranderen, eetgewoontes veranderen...kortom: het enige dat nooit verandert is het gegeven dat dingen veranderen. Maar come on, zeg, is zo slecht het Nederlands beheersen really necesessary?

Meer lezen? Mijn verhalenbundels