Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, november 13, 2014

Helpen

Gisteren ontmoette ik in de supermarkt een bevriende DJ en een buurvrouw. Normaliter doe ik dat nóóóit maar ik knoopte een praatje aan met hen. Zoals ik ook sprak met een buurvrouw die op visite kwam (samen met haar laptop en een probleempje met het programma Excel waar ik mee kon helpen).

Om vier uur gistermiddag werd mij gevraagd of ik die avond kon werken en een half uur later kreeg ik het bericht dat de opdracht was afgelast. Maar vandaag had ik een lunch met blogvriend Luc!

Deze avond ben ik mede-presentator van een thema-avond voor 'mensen met een psychisch ongelukje' en geïnteresseerden. Dit keer gaat het over georganiseerde vakanties naar Bulgarije, speciaal ontwikkeld voor psychiatrisch patiënten. De hulpverleners gaan gratis mee in ruil voor een gratis vakantie en zo blijven de kosten voor de vakantiegangers laag én hebben zij de hele reis door professionele begeleiding!

Steeds meer zie je dat mensen niet meer op de overheid vertrouwen maar beginnen elkaar te helpen en te vertrouwen. Dat gaat op zich goed maar natuurlijk maak ook ik mij zorgen over de afbraak van de zorgmaatschappij die wij zo zorgvuldig hadden opgebouwd. En dat is niet het enige waar ik mij zorgen over maak.

Ik maak mij zorgen omdat mensen uit een onderzoek halen dat 'alle Turkse jongeren voorstanders zijn van het geweld dat wordt gebruikt door IS' maar niet verder lezen want dan zouden zij kunnen weten dat 90% van de ondervraagde Turkse jongeren (de meesten zijn gewoon Nederlander maar omdat hun (groot)ouders in Turkije zijn geboren worden ook die jongeren gelabeld als 'Turk'.) groot voorstander is van democratie en tégen de vestiging van een Islamitisch kalifaat door IS. Maar ja, lezen en nadenken...dat is toch wel erg veel gevraagd voor heel veel mensen. Gelukkig zijn u en ik uitzonderingen.

Natuurlijk genoot ik ook van het nieuws dat zes grote banken als JP Morgan Chase een flinke boete (4,2 Miljard dollar) moeten betalen omdat zij met geheime onderlinge afspraken geldwisselkoersen hebben beïnvloed.

Ander geweldig nieuws was de opzettelijke landing van een op Aarde gemaakt object op een komeet. Sonde Rosetta en haar lander Philae zijn ruim tien jaar geleden gelanceerd dus deze landing is een waar kunststukje!
Ander goed nieuws vond ik dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in het gelijk is gesteld door de rechter: van hem kon niet worden verlangd dat hij eist dat de inhoud van een feest word veranderd omdat een handvol mensen tegen die manier van feestvieren is. Inderdaad: de rechter heeft geoordeeld dat het geen uiting van racisme is om mensen met een donkere huidskleur af te beelden als mensen met een donkere huidskleur. Men begrijpt dat er mensen zijn die er moeite mee hebben maar als je voortdurend de afweging moet maken: 'Is er misschien ergens op de wereld iemand die hier bezwaar tegen kan hebben?' dan hou je geen tijd meer over om de stad te besturen. Zo oordeelde de rechter.

Op de Antillen zitten ze er niet mee: 'Ja maar, we zijn toch gewoon zwart en hebben dikke lippen? Waarom moet dat worden ontkend!?' De - overwegend blanke - tegenstanders van Zwarte Piet vinden dat zij het recht hebben om diegenen die voor het behoud van de traditie zijn met de dood te bedreigen.

Nog even en mensen gaan zich - na het afschaffen van de negerzoen - ook verweren tegen de moorkop, de jodenkoeken, het Zeeuws Meisje, Holle Bolle Gijs, de dwergen in Sneeuwwitje, te krappe stoelen voor te dikke mensen, et cetera...Waar houdt het op?

Mensen zijn raar...

Zo werd in Fort Lauderdale, Florida, een 90-jarige man gearresteerd omdat hij het lef had arme mensen eten te geven en dat te doen op een plek waar veel toeristen komen: het strand. Stel je voor dat de buitenwereld ontdekt dat Amerika helemaal niet zo'n geweldig land is...

In Engeland moest een voetballer wiens naam lijkt op de ziekte (Dele Adebola) verklaren dat hij niet aan Ebola lijdt. Omdat de atleet van Afrikaanse komaf is en wel eens heeft geniest was men bang geworden dat hij miljoenen mensen zou infecteren met een virus.

Dat roept bij mij het gedachten spel op: kun je de woorden die worden geuit via zenders als Fox News beschouwen als een virus? De domheid die daar van uitgaat lijkt in elk geval zwaar besmettelijk! Natuurlijk weet ik wel dat er ook slimme mensen zijn maar die komen zelden in het nieuws. Domme mensen bereiken nu eenmaal een groter publiek. Waarom kijken mensen liever naar clowns dan naar wetenschappers?

Goede doelen maken gebruik van dat feit door bekende entertainers in te zetten als ambassadeurs van het goede doel in kwestie. Bij voorkeur door ter plaatse een filmpje te laten maken dat moet aantonen hoe erg het wel niet is.

Hartstikke goed dat er aandacht is voor de problemen van mensen in andere landen! Maar Afrika is geen land!


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Carol Ann Susi (Mrs. Wolowitz uit The Big Bang Theory)