Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 01, 2013

Er bestaat geen algoritme voor voorspellen

Velen vinden Amsterdammers arrogant. Of dat zo is is vaak een kwestie van hoe je er tegen aan kijkt. Ik schreef er zelfs een stukje over op Amsterdam Centraal. Sommigen vinden het maar raar, die Amsterdamse instelling en humor. Maar wat is nu precies 'raar'?

Elk land heeft rare tradities. Blijkbaar vindt niemand het gek dat Amerikanen elk jaar weer vieren dat een stel Pilgrims indertijd een volledige indianenstam uitroeiden en gezellig het van de indianen gestolen voedsel (geen kalkoen, dat kwam later pas) opaten terwijl zij lachten om de hoofdman van de indianen wiens hoofd zij op een staak hadden gespietst bij de ingang van hun kamp. Indianen in Amerika komen dan ook bij elkaar op een jaarlijkse rouwdag terwijl de nazaten van hen die hun land inpikten gezellig met hun familie gaan zitten eten. Maar in Amerika heeft men het verleden van hun traditie achter zich gelaten en inmiddels vieren zij vooral dat zij dankbaar mogen zijn. Veel beter dan het originele feest, toch? Al zullen kalkoenen daar anders over denken...

Vandaag stonden wij op de Sunday Market in Amsterdam Westerpark met Rataplan Design. Het was erg gezellig en zelfs de Goede Sint kwam even langs!

Zaterdag waren mijn zoon, mijn vriendin en ik naar een lezing van Robbert Dijkgraaf over zijn voorganger en idool Albert Einstein. In het Engels. Zeer amusant en inspirerend! Bij deze de link naar de volledige Nederlandstalige versie die een dag eerder plaatsvond: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Einstein.4894.0.html

Vrijdag begon met een vergadering van HIOB gevolgd door het passen van een kostuum voor een entertainmentopdracht, een bezoekje aan de kapper en het bezoeken van een tentoonstelling over WO I en dan met name wat er in Ieper, België geschiedde. De tentoonstelling was opgezet door de klas van mijn zoon en werd voorafgegaan door een lezing van historicus Willem Melching. Hitler werd ooit gevraagd of dat wel zomaar kon, al die Joden vermoorden. Zijn antwoord: 'Ach, wie herinnert zich de Armeniërs nog?' Kafka merkte op in zijn dagboek: 'Vandaag is Duitsland Rusland binnen gevallen. Vanmiddag zwemles.' Zo heeft iedereen zijn eigen kijk op gebeurtenissen. Met name achteraf.

Donderdag had ik een geinige discussie met een anonieme PVV-stemmer (Hé, dat maak ik meteen 'pleonasme van de dag'!). Zijn theorie luidt dat het figuur van Zwarte Piet in 1850 ontstond en dat dat te maken had met het afschaffen van de slavernij in 1863. Terwijl wij discussieerden vloog er tegelijkertijd een Boeing over. Ook dat zal geen toeval geweest zijn...;-) Ik vind het heerlijk om mensen op te voeden dus laat maar komen dat soort discussies! :-) (Zie ook de (anonieme) reacties op mijn stukje van donderdag.)

Kinderen opvoeden is leuk en elk kind is anders. Zo willen kinderen vaak geen groente eten. Door sperzieboontjes voortaan 'groene frietjes' te noemen kunnen zij die opeens lekker gaan vinden. Opruimen en naar bed gaan zien kinderen vaak als iets vreselijks 'want dat betekent dat speeltijd voorbij is!' Maar als je nu van opruimen een spelletje maakt en van naar bed gaan de 'beloning' voor wie het spelletje 'wint'? Als in: 'Als het je lukt om alle speeltjes die nu nog los op de grond liggen in de kist te krijgen voordat de lantaarnpaal buiten aangaat mag je vanavond een half uur eerder naar bed!'

Soms zijn kinderen erg makkelijk in de maling te nemen. Net als hun ouders eigenlijk. Wij laten ons heel wat vertellen door overheden, reclamemakers en 'beleggingsexperts'. Zo goed blijken die experts helemaal niet te zijn. Uit meerdere experimenten bleek dat bijvoorbeeld dartende chimpansees of dolfijnen die met hun neus op een willekeurige zwembadtegel drukten het - zeker op de langere termijn - vaker bij het rechte eind hadden bij het voorspellen van beurskoersen. Er bestaat gewoon geen algoritme voor voorspellen! Maar als wij een grafiek zien die gestaag stijgt vullen onze hersenen het verdere koersverloop in: dat zal wel blijven stijgen! Onzin natuurlijk, want elke minuut kan een aandeel in waarde stijgen of dalen. Door verschillende oorzaken. De enige groep mensen van wie het pakket aandelen vrij consequent in waarde stijgt (gemiddeld 12 procent meer dan bij 'normale' beleggers) is de groep van Amerikaanse senatoren. Je zou bijna denken dat die handelen met voorkennis...

Omdat mijn aanstaande vrouw en ik elkaar vandaag precies twee jaar geleden de liefde verklaarden bij deze een - vind ik - mooi liedje uit de Nederlandse muziekhistorie. Hier is Hans de Booij. Hij zingt onder meer de prachtige regels 'Een tong die pas spreekt als anderen zwijgen' en 'Na twee jaar ben ik nog steeds blij'  en mijn favoriete stukje: 'Wat kan mij in godsnaam gebeuren met een vrouw zoals jij?' En ik meen die tekst, mijn mooie Lief!