Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, april 09, 2013

Eten


De Verrekijker van Kees van Kooten is boek nummer vier van dit jaar en is scherp, geestig en ontroerend. Net als de schrijver ervan. Van een triviaal feitje weet hij een ontroerend verhaal te maken. Erg knap! Misschien dat op een dag een boekje van mij naast een boekje van hem komt te liggen maar voorlopig zit het dagelijks leven behoorlijk in de weg van een carrière als schrijver...;-)

Gisteravond was ik nog wat moe van het afgelopen weekend en het kantoorwerk diezelfde middag. Daarom hield ik het rustig met een potje strijken, een potje schaken en een film kijken (Robin Hood) met m'n zoon. Gewoon, een vader en zoon avondje. Vandaag mocht ik weer opkomen voor de wekelijkse allergieprik en een paar uurtjes op kantoor zitten. Omdat ik dat doe voor een stichting wordt dat gezien als vrijwilligerswerk. Toch levert het mij een paar tientjes op.

Er is voldoende geld in de wereld om elke wereldburger van ongeveer 1200 euro per maand te voorzien. Maar waarom hebben dan zoveel mensen vrijwel niets? Heel simpel: omdat enkele honderden mensen absurd veel willen hebben. Alsof je met 3 miljard euro op de bank gelukkiger zou zijn dan met 2 miljard. Ondanks die paar honderd egoïsten zou er toch nog voldoende geld over moeten blijven. Maar waar is al dat geld dan? Welnu, voor een groot deel is dat hier.

Voor al die miljarden zouden die ultra rijke mensen bijvoorbeeld de bevolking van Syrië kunnen helpen maar verreweg de meeste miljardairs hebben andere prioriteiten. 'Anderen helpen' staat niet erg hoog op hun takenlijstje. Maar als de Nederlandse overheid al dat geld dat illegaal staat geparkeerd op de Maagdeneilanden zou terugvorderen zouden er voorlopig geen bezuinigen nodig zijn. Maar helaas staat onze regering niet erg bekend om het aanpakken van zeer vermogende mensen die zich crimineel gedragen.

Jammer dat Syrië niet bekend staat om haar enorme olie-export. Anders zouden VN-soldaten onder aanvoering van Amerika al lang hebben ingegrepen!

Om diezelfde reden is het jammer dat auto's doorgaans niet rijden op broccoli-sap. Was dat namelijk wèl zo, dan was Nederland - als grootste broccoli exporteur ter wereld - al lang 'bevrijd' van het juk van haar overheid. Duizenden Nederlanders waren dan al gevlucht naar buurland Duitsland om daar de baantjes in te pikken van hardwerkende belastingbetalers of om van een uitkering te leven omdat ze geen baan krijgen omdat ze de taal niet spreken. Want zo gaat dat met 'buitenlanders' waar ook ter wereld: zij pikken de baantjes in van de lokale populatie óf zij zijn te lui om te werken.

Natuurlijk werkt ook u voor uw geld. Of u heeft ervoor gewerkt. Daarom kunt u het ook best verantwoorden dat u niet hoeft te bezuinigen. Voor maar een euro'tje meer is de kipfilet al voor u in blokjes gesneden...dat scheelt u toch al gauw 20 hele seconden! En trouwens, wat is nu een euro'tje? Welnu: een gezin in Mali kan daar een week van eten.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Margaret Thatcher