Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, maart 25, 2014

De crisis is onze eigen schuld

De immer alerte en bijzonder gewaardeerde blogcollega Gerda wees mij er terecht op dat het nieuws dat ons vanuit de Krim bereikt bijzonder eenzijdig is; wij horen het verhaal nooit van de kant van de Russen. In een maatschappij als de onze die zo prat gaat op hoor en wederhoor is dat eigenlijk een regelrechte schande en zelfs ik liet mij leiden door wat ik lees en hoor in de 'westerse' media.

Een heleboel mensen volgen het nieuws uit die hoek opdat zij later niet kunnen zeggen: 'Ik heb het niet geweten'. Lovenswaardig natuurlijk maar niet helemaal correct want lang niet alles wat er gebeurt haalt de kranten. Ik bedoel maar: wat stond er tijdens de hoogtijdagen van Hitler in de kranten over Joden?

Massaal beweren mensen dat zij nooit gevallen zouden zijn voor de retoriek van Hitler. Nu Geert Wilders ook volgens de rechter zijn boekje te buiten ging en door de mand is gevallen als ordinaire racist blijkt opeens ook een groot deel van zijn aanhang nooit op de PVV gestemd te hebben.  Zoals mensen ook massaal geen porno kijken op de computer. Waarom dan - overigens naast Facebook en Twitter! - de 'websites voor volwassenen' zo vaak worden bezocht is een raadsel. Of uw buurjongen van 17 en meneer pastoor doen héél erg hun best om dagelijks al die miljoenen sites te bezoeken. Dan wel uit nieuwsgierigheid, dan wel om te kunnen weten waarover zij praten wanneer zij mensen vertellen hoe verdorven al dat naakt wel niet is.

Buurvrouw Winonah en vakantievriend Bram kwam ik op straat tegen en de tram deelde ik met onder meer de plaatselijke tandartsassistente. Zondag keek ik naar een aflevering van de fascinerende remake-serie Cosmos en gisteren was ik bij een gezellige bijeenkomst in Haarlem. Men serveerde er bitterballen! Zie deze link. (En had ik u mijn foto's van ons bezoek aan Museum Het Schip al laten zien?)

Vandaag bracht ik een bezoekje aan de kleermaker en trok ik wat tijd uit om geld te verdienen in een ander deel van de stad. Vanavond is er een vergadering van de bewonerscommissie en inmiddels is onze subsidie voor de koffie en koekjes tijdens de vergaderingen binnen. Op rekening uiteraard want contant geld is langzamerhand aan het uitsterven.

Is een muntje van één cent een wettig betaalmiddel? Is een muntje van twee cent een wettig betaalmiddel? Is een bankbiljet van 100 euro een wettig betaalmiddel? Ja natuurlijk. Toch mogen winkeliers die geldeenheden weigeren aan te nemen als betaling voor hun producten, als zij maar duidelijk bij de ingang of bij de kassa melden dat zij dat doen. Ook mogen zij een briefje op de deur plakken met 'verboden voor scholieren'. Maar als zij een briefje ophangen met 'verboden voor Joden' heb je het gedonder in de glazen. Maar waarom mag scholieren wél de toegang tot een gebouw worden ontzegd en Joden niet? Is dat geen discriminatie? En als degene die naar binnen wil een Joodse scholier is?
De ene giraffe laten leven en de andere aan de leeuwen voeren is feitelijk óók discriminatie. Het was ook het 'belangrijkste' nieuws van een paar weken geleden en het gebeurde niet eens in eigen land maar in een dierentuin in Denemarken. Fantastisch eigenlijk, niet? Dat wij geen ander onderwerp kunnen vinden om ons druk over te maken! Het gaat dus eigenlijk ontzettend goed met ons! Dat bleek ook uit het speerpunt van de VVD, afdeling Nunspeet. Zij strijden niet tegen armoede in hun gemeente, willen klaarblijkelijk geen betere zorg voor hun ouderen of beter onderwijs voor hun kinderen. Neen, de VVD Nunspeet vindt het het allerbelangrijkst als de lokale hockeyclub meer kunstgras krijgt. Serieus.
(Dit is geen Photoshop-trucje maar een afbeelding van de werkelijke verkiezingsposter)
In eigen land treffen wij ellende aan (Het is toch verschrikkelijk als je te weinig kunstgras hebt?) maar ook in andere landen is het grondig mis. Terwijl wij 2 hele procenten aan koopkracht moeten inleveren en daardoor niet op skivakantie kunnen naar Dubai maar het heel simpel en gewoontjes bij Oostenrijk moeten houden vechten mensen voor hun leven in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Maar ja, dat is hun eigen schuld want de mensen die massaal worden afgeslacht zijn een minderheid van moslims en dus is het logisch dat christelijke milities hen opjagen en afmaken 'voordat die agressieve moslims ons hun levensstijl kunnen opleggen!' En met de laatste verkiezingen hebben zij zelf voor een regering gekozen die de slachtpartij niet tegenhoudt. Ken je nagaan...
Wat een belabberde logica, niet? 'Het is mensen hun eigen schuld want zij hadden op een andere regering kunnen stemmen.' Volgens diezelfde (PVV-)logica hebben wij in Nederland en België de economische crisis aan onszelf te danken. Wij hadden tenslotte massaal op ander politieke partijen moeten stemmen om ons land te leiden. Tsja, eigen schuld dus, die crisis!