Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 14, 2018

Sleepwet

Met het in werking treden van de zogenoemde 'Sleepwet' wordt het de overheid bijzonder makkelijk gemaakt om u en mij af te luisteren en onze whatsappjes te lezen. Prima natuurlijk want u heeft absoluut niets te verbergen en het afluistersysteem is volkomen waterdicht want alle tienduizenden overheidsambtenaren zijn voor de volle honderd procent betrouwbaar en absoluut niet omkoopbaar dus er zal geen misbruik worden gemaakt van uw privé gegevens. Toch?

Het interesseert u natuurlijk absoluut niets dat de een of andere onbekende ambtenaar weet hoeveel geld u gisteren contant van de bank hebt gehaald, dat u een SOA-test heeft laten uitvoeren zonder dat uw officiële partner het weet, hoeveel u verdient, waar uw kinderen naar school gaan want u heeft niets te verbergen. Toch?

Het is dan weliswaar niet de overheid op zich die regels overtreedt maar het is bekend dat niet alle dienaren van de wet zich aan de wet houden. De overheid overtreedt zelf regelmatig (internationale) regels. Over privacy, opsporing, handhaving en zo verder. Hoe kan men met die instelling ('Ik mag de regels overtreden want ik heb die zelf opgesteld. ') van burgers en bedrijven verwachten dat die zich wel aan de regels houden? Vergelijk het met de vader die met een fles whisky in de hand zijn zoon verbiedt te drinken.

De tienduizenden mensen met opsporingsbevoegdheid zijn uiteraard allemaal zeer integer en zullen zeer zorgvuldig omgaan met onze privé gegevens en altijd netjes de regels volgen. Bijvoorbeeld door de minister te verzoeken de individuele dossiers te bekijken van alle 112.000 inwoners van een gemeente voordat die worden getapt vanwege het vermoeden dat een bewoner van de betreffende gemeente contact heeft met mogelijke terroristen. De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft op papier aangescherpte regels ten opzichte van de wet zoals die momenteel nog wordt uitgevoerd: voordat wie dan ook getapt mag worden moet de minister toestemming geven. De 'Sleepwet' moet het onder meer eenvoudiger maken om daders van seks met minderjarigen op te pakken. Maar wat als die dader een topman van het Openbaar Ministerie blijkt te zijn? Onwaarschijnlijk? Niet echt (klik).

Als ook dit soort gevallen (klik) naar buiten komen, wat weerhoudt burgers er dan van om te denken: 'Ja maar als een politie agent zich al niet aan de regels houdt, waarom zou ik dat dan moeten doen?'

Bovendien hebben de diverse diensten nu al te weinig mensen in dienst om alle data die verzameld wordt te kunnen analyseren. Hoe zit dat straks als álle informatie door die diensten wordt verzameld?

Arjen Lubach maakte er een programma over:



Update: zojuist werd bekend dat de afluisterdiensten het afgelopen jaar zo'n 3.500 taps (klik) plaatsten. Officieel dan.

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/