Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 05, 2018

Wij geloven allemaal

Alle religies zijn gebaseerd op (naasten)liefde en (wederzijds) respect. Toch? In theorie wel maar in de praktijk gaat het er doorgaans minder vreedzaam aan toe. Denk maar aan extremistische moslims die vinden dat alle niet-moslims niet minder verdienen dan een gruwelijke dood. Of de Bartholomeusnacht, een etmaal in de geschiedenis waarin katholieken duizenden protestanten over de kling joegen vanwege een verschil van mening over het antwoord op de vraag: 'Hoe kun je God's liefde het beste tot uiting brengen?' Uiteraard veroordeelde de toenmalige Paus deze lafhartige moord. Toch? Nou nee. Hij organiseerde een paar feestjes en liet een fresco schilderen met een afbeelding van de slachtpartij. Allemaal uit naam van de liefde voor God.
Een oude spotprent maar nog steeds zeer actueel:
'Zover ik weet vechten ze
over welke religie het meest vredelievend is.'

Het lijstje is natuurlijk langer. Waar het op neer komt is dat de mens vaak niet bezigt wat-ie predikt. Als de dominee die op de kansel verkondigt dat ook homoseksuelen kinderen van God zijn en dus gelijke behandeling verdienen maar een dag later zijn eigen dochter onterft wanneer hij ontdekt dat zij lesbisch is.

Persoonlijk geloof ik in het goede in de mens en ik denk wel dat er een hogere macht is die ons een beetje aanstuurt. Van binnenuit. Het 'stemmetje in je hoofd' dat vertelt: 'Misschien kun je nu beter even je mond houden.' en 'Doe maar niet. Het is de ruzie met je partner niet waard.'

Ik heb een drupje Joods bloed, ben Nederlands Hervormd gedoopt, heb catechese gelopen bij een atheïstische Gereformeerde dominee, zat een jaar op een katholieke school, heb Mormonen over de vloer gehad en Jehovah's Getuigen, heb gezellig zitten eten bij mensen van de Hare Krishna en heb vrienden van alle gezindten.

Heb ooit ook een zeer kortstondige relatie gehad met een Joodse jongedame. Die nacht spraken wij niet over het geloof. Als je de monoloog: 'O God, o God, o God!' tenminste niet meetelt.


================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/