Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 11, 2012

Hulp


Overmorgen mag ik in Amsterdam-Noord een thema-avond presenteren en morgen zal ik de hele dag zitting hebben op een stembureau.

Vandaag was ik bij de huisarts om haar te bedanken voor haar jarenlange steun aan ondergetekende en te vertellen dat ik overstap naar een huisarts dichter in de buurt die een praktijk deelt met ondermeer een allergoloog en een fysiotherapeut. Afscheid nemen is - voor mij althans - toch altijd een tikkie emotioneel. Maar het is natuurlijk niet het einde van de wereld. Niet eens het einde van de maand!

Gisteren vertelde een mevrouw van de Dienst Werk en Inkomen mij dat 27 augustus niet geldt als 'voor het einde van de maand' en dat ik dus terecht een herinneringsbrief ontving. Op mijn kalender (en vermoedelijk ook op die van u) komt 27 augustus toch echt voor 31 augustus en 31 augustus is het einde van de maand. Verder stond in de brief dat ik met vragen telefonisch bij de Dienst terecht kan. Alleen stond er nergens in de brief een telefoonnummer vermeld. Ondanks herhaalde verzoeken van mij om het systeem te verbeteren vindt de betreffende instantie nog steeds communicatie absoluut niet belangrijk.

Net als ogenschijnlijk vele andere instanties lijkt de DWI uitsluitend te bestaan om de eigen mensen van werk te voorzien. Ik schreef er zelfs een stukje over dat verscheen op de website Amsterdam Centraal.

Als je alleen maar werkt om ervoor te zorgen dat je volgende maand nog werk hebt is er iets goed mis. Dan is werken opeens belangrijker dan leven.

Blijkbaar vinden wij het belangrijk om ons te kunnen verdedigen wanneer China ons aanvalt en geven wij graag een paar miljard uit aan schijnveiligheid. Alsof China zou schrikken van onze toekomstige twee JSF's! Defensie uitgaven tegen terrorisme dan? Natuurlijk: dankzij 4 Leopard tanks voorkom je dat iemand een bom legt op Rotterdam Centraal Station. Not.

Maar kritiek leveren is ook voor mij wel erg makkelijk. Net als vele anderen heb ook ik geen oplossingen.

Wij leveren weliswaar kritiek op overheden en vinden bijvoorbeeld dat het koningshuis moet worden afgeschaft 'omdat dat ons 100 miljoen euro per jaar kost' maar vinden dat voetbal - ondanks de jaarlijkse kosten van 300 miljoen euro - moet blijven 'want dat is leuk'.

En liever geven wij geld uit aan een lekker bakje vla voor na het avondeten dan dat wij graan of rijst kopen voor anonieme kinderen die simpelweg sterven zonder onze hulp.