Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 25, 2015

U bent een buitenlander

Over integratie en assimilatie

Wij gaan er prat op om te zijn als de leiders van de Federatie der Planeten uit Star Trek: andere culturen en onszelf helpen door het uitwisselen van kennis, ervaring en grondstoffen. Ofwel: volledige integratie ('Beide partijen doen in gelijke mate mee aan het leren begrijpen van elkaar')
In werkelijkheid zijn wij meer als de ingemene Borg: iedereen uit elke cultuur is welkom om zich aan te sluiten bij ons geweldige collectief en het kost hen niets! In ruil voor het onderdeel mogen zijn van onze geweldige samenleving hoeven buitenlanders ('aliens') alleen maar hun eigen cultuur, vrijheid en individualisme op te geven.
Nou, dat is toch wel heel aardig van ons, niet? Wij zeggen voorstander te zijn van integratie maar feitelijk zijn wij bezig met assimilatie: het laten opgaan van andere culturen in de onze, waar nodig met grof geweld.

De logica van racisten

Ik had ooit een vriendin van wie ik bij haar thuis geen voetbal mocht kijken 'want het was haar huis en als gast moest ik mij aan haar regels conformeren. Klinkt logisch, niet? Als zij bij mij thuis was mocht ik geen voetbal kijken 'want een goed gastheer doet altijd wat de gast verlangt.' Ook dat klinkt logisch. Volgens diezelfde logica moet zij als gast in het buitenland volkomen in de watten worden gelegd maar moeten buitenlanders in ons land zich volledig naar onze regels buigen.

'Dus jij vindt dat buitenlanders zich altijd aan de regels van het gastland moeten houden tenzij jij die buitenlander bent?' -'Eh, ja!' 'Dus jij bent hypocriet?' -'Eh, nee!' 'Maar een hypocriet is iemand die weigert zich aan de regels te houden die hij een ander oplegt. Dat is precies wat jij doet.' -'Nee hoor, want ik ben geen buitenlander.' -'Dan moet ik jou teleurstellen want voor het overgrote deel van de wereldbevolking ben jij dat wel degelijk. Of ben jij geen buitenlander wanneer jij in Turkije op vakantie bent? De definitie is: 'Een buitenlander is iemand die een identiteit heeft die niet gelijk is aan die van de burgers in dat land.'' -Nee hoor, op vakantie in Turkije ben ik nog steeds geen buitenlander maar een Nederlander.'

'Voor de burgers van Turkije (en van alle andere landen zijn Nederlanders toch echt buitenlanders.' -Nou en? Voor mij niet!'

Het pleonasme van de dag is: verschillende varianten.

Hier is Foreigner ('Buitenlander') met Cold as Ice ('ijskoud')