Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 13, 2019

Waarom zijn wij preuts?

Wanneer en waarom zijn wij zo ontzettend preuts geworden? Van mijn kinderjaren kan ik mij herinneren dat het op het strand heel normaal was om vrouwen zonder bovenstukje te zien en mannen in zwemslips die weinig tot de verbeelding overlieten.

Heden ten dage is dat wel anders en is zelfs 'broekjesdag' in de sauna drukker bezocht dan dagen waarop bezoekers naakt mogen rondlopen. Terwijl op 'broekjesdag' de toegangsprijs zelfs hoger ligt. Mensen zijn dus bereid meer geld neer te leggen als zij niet de kans hoeven te lopen dat anderen zouden kunnen ontdekken dat zij over geslachtsdelen beschikken.

Ooit was het heel normaal om gewoon op de hoek van de straat je behoefte te doen en ook voor andere intieme handelingen schaamde men zich niet. Koningin Victoria bracht daar verandering in door met een strenge wetgeving haar walging voor menselijk naakt tot uiting te brengen. Pas in de jaren'60 van de vorige eeuw werden Nederlanders weer wat losser in hun gedrag. Vrouwen mochten zelfs opeens broeken gaan dragen!

Maar de laatste jaren kwam daar een kentering in. Een recent voorbeeld is CES, de jaarlijkse gadgetbeurs waar virtual reality porno werd geprezen maar een 'handsfree' innovatieve vibrator  (klik) niet mocht worden getoond 'want dat is immoreel'.

Wij vinden mensen uit andere culturen toch preuts omdat zij zelfs hun hoofdhaar bedekken en aan het strand hun borsten niet durven te laten zien? 'Wat een achterlijke preutse barbaren zijn dat toch, die moslims!' Maar hoe noemen wij ons eigen gedrag dan?

En onder welke invloed werden wij van 'open en tolerant' opeens 'preuts en gesloten'?

================================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/