Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 31, 2022

Het is allemaal hun schuld. Behalve wanneer wij 'hun' zijn.

Nog niet zo lang geleden werd er neergekeken op mensen die racistische uitspraken deden. Inmiddels kijkt niemand er nog van op. Bijvoorbeeld wanneer een president over een groep neo-nazi's zegt: 'They're very fine people'. Er was verder een premier die doodleuk vertelde dat hij tegen 'rassenvermening' (klik) is.

======================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

======================
Rechts populisme wint terrein en racistische politici spinnen garen bij het groeiende sentiment dat 'ze' onze 'identiteit' willen afpakken en bezig zijn met 'omvolking'. Dat dat sentiment niet gebaseerd is op feiten doet er blijkbaar niet toe. Wannneer 'Het Volk' iets vindt dat hen door populisten is aangepraat, dan is dat gewoon zo. Zelfs wanneer het niet zo is. 

Sinds het begin der mensheid is het al volkomen normaal dat vermenging van verschillende verschijningsvormen van de diersoort 'mens' plaatsvindt. Niets nieuws. Maar in tijden van crisis willen mensen nu eenmaal een zondebok. Of dat nu 'heksen' zijn, 'communisten', 'zigeuners', 'joden', 'negers' of 'moslims'. Dat ook die groepen mensen gewoon mensen zijn en dat er dus ook in die groepen rotte appels zitten maakt niet uit. Die paar rotte appels zijn blijkbaar representatief voor de hele groep.

Behalve wanneer die rotte appels lid zijn van de groep waar racisten toe behoren uiteraard. Dan zijn het 'ontspoorde jongeren' of 'mensen die gewoon wat in de war zijn' of een ander excuus.

Wie 'ze' zijn wisselt ongeveer per generatie. Maar bijna altijd is dat 'de elite'. Dat is een vaag begrip waarvan de betekenis onderhavig is aan voortdurende verandering. Het kan 'de media' zijn maar ook 'de 1%', de Illuminatie, de geheime wereldregering, buitenaardse wezens, 'de communisten' of 'de joden'. Allemaal afhankelijk van het betreffende tijdperk.

Volgens velen is het allemaal de schuld van ons, rijke - vooral blanke - westerlingen. Die groep heeft misschien wel het meest gelijk want sinds wij vonden dat wij recht hadden op meer dan wij kunnen dragen, ging het mis met de wereld. 

In plaats van anderen de schuld geven van onze relatieve ellende, is het misschien eens een goed idee om ons eigen gedrag onder de loep te nemen:

Moeten wij echt elke twee jaar een nieuw mobieltje hebben? Is het echt nodig om twee keer per jaar op vakantie te gaan? Is die auto echt nodig terwijl het maar een half uur fietsen is naar het werk?

In acht maanden tijd verbruiken wij aan grondstoffen evenveel als Moeder Aarde in een jaar tijd kan aanmaken. Als iedereen hetzelfde gedrag had als de gemiddelde Nederlander, zouden er zeven Aardes aan grondstoffen en ruimte nodig zijn om iedereen hetzelfde leven te geven als wij leiden.
De gevolgen zijn merkbaar: meer droogtes, meer orkanen en zo meer. Het duurt niet lang - waarschijnlijk nog geen 50 jaar - voordat grote delen van de planeet niet meer geschikt zijn voor menselijke bewoning. Als het u niet kan schelen dat uw kleinkinderen met de gebakken peren zitten, ga dan gerust door met het verspillen van grondstoffen. 

Als wij echt iets willen veranderen aan de staat waarin de planeet verkeert, is het misschien goed om zelf te beginnen met veranderen.