Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 22, 2016

De bizarre wereld van de ZZP'er

Ziek zijn als zelfstandige ondernemer die vooral vanaf huis werkt is niet altijd makkelijk. [Deel op Twitter] Je hebt niet alleen te maken met het ongemak van de ziekte zélf maar ook met je omgeving. 'Ik zag op je blog dat je nieuwe producten te koop aanbiedt. Maar hoe kan dat? Je bent toch ziek?' '

Mensen geloven het vaak niet wanneer je ziek bent: 'Ja maar ik zag dat je een bericht deelde op Facebook!' Alsof dat niet kan wanneer je een gebroken been hebt of met 39 graden koorts in bed ligt.

Dan is er nog de klassieker rond mensen die vooral vanuit huis werken: hun moeder. 'O, fijn dat je thuis bent vandaag, schat. Want als je dan tóch de hele dag thuis niets zit te doen kun jij voor mij wel even naar het postkantoor.' [Deel op Twitter]

Alsof het voor velen onmogelijk is te bedenken dat je om te werken van 9 tot 5 op kantoor moet zitten. Maar blijkbaar is dat zo. En dan zijn er nog de (belasting)regels: elke ZZP'er in Nederland werkte met de VAR-verklaring: eenmaal per jaar gaf de zelfstandige aan zelf zorg te dragen voor de afdracht van premies. Een opdrachtgever kon dat papier opvragen en wist zo dat hij of zij geen premies hoefde af te dragen. Handig. Ruim een jaar geleden is de VAR-verklaring afgeschaft. Zonder dat daar iets voor in de plaats kwam. [Deel op Twitter] Lekker handig. NOT.

Eindelijk heeft de overheid dan iets geweldigs bedacht ter vervanging van het oude systeem dat prima werkte: bij elke individuele opdracht is de zelfstandige verplicht samen met de opdrachtgever een contract op te stellen. Daartoe heeft men bij de Belastingdienst enkele tientallen standaard contracten verzonnen. Die zelden overeen komen met wat mensen in de échte maatschappij willen. Maar de zelfstandige mag niet zelf een contract opstellen, het MOET die van de Belastingdienst zijn. Want dat is handig. Of zo. Heel veel extra werk voor mensen die regelmatig voor een andere opdrachtgever werken. Zangers bijvoorbeeld. Hier nog meer voorbeelden van de bizarre regels waar een ZZP'er heden ten dage aan moet voldoen:

http://www.rtlz.nl/business/ondernemers/na-de-var-dit-de-bizarre-nieuwe-wereld-van-de-zzper

'ZZP'ers moeten personeel in dienst nemen! [Deel op Twitter] Dat is goed voor hun én voor de economie.' riep ooit iemand die zichzelf politicus noemt. (Ik ben al vergeten wie dus veel indruk heeft hij of zij niet gemaakt.)

Dan zijn het dus geen zzp'ers meer maar zmp'ers ('Zelfstandigen Met Personeel). En van welk inkomen die zelfstandigen anderen hun loon moet betalen is een vraag waar de betreffende politicus letterlijk geen seconde over heeft nagedacht. In de praktijk ontvangt een zelfstandige zo'n 10% minder geld per maand dan iemand die in loondienst werkt. En die hoeft er geen personeel van te betalen maar mag het volledige maandbedrag zelf houden. http://fd.nl/economie-politiek/1142340/zzper-verdient-gemiddeld-10-minder-dan-werknemer

En hier Arjen Lubach met zijn visie:

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.