Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 12, 2023

De week voorbij

Men zegt zo makkelijk: 'Ja maar, als je die documentaire op de BBC niet kunt volgen omdat je de taal niet kent, dan leer je toch gewoon even Engels? Hoe moeilijk kan dat zijn?' Ja, voor iemand die is opgegroeid met MTV en de avonturen van Starsky and Hutch en die bovendien Engels als vak op school heeft gehad is dat inderdaad vaak helemaal niet zo moeilijk. Maar stelt u zich eens voor dat het Hongaars nu de voertaal was op televisie maar u heeft het nooit als vak op school gehad en bent ook in uw jeugd nooit ermee in aanraking geweest, vertaalt u maar even dit zinnetje:
Szerintem édes mosolyod van

=============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

==================================

Maandag had ik een buurvrouw op de koffie. Als extra cadeautje nam zij haar vriend mee. Die voerde als onderdeel van hun verjaarscadeau aan mij (een hangmat) een klusje uit.

Wij hadden elkaar een tijdje niet gesproken waardoor zijn vriendin zich het derde wiel aan een fiets voelde en ons maar liet kletsen.

Over ondermeer de Israël/Palestina kwestie uiteraard en over de angst van de Israëlische burgers. Die worden sinds kort niet alleen gebombardeerd door Hamas en Hezbollah maar ook door het IDF. 'Huh? Maar het IDF is toch het Israëlische leger?' Klopt. De raketten van de 'Iron Dome' landen nu op Israëlische winkels en huizen en naar verluidt is zelfs een Israëlisch ziekenhuis getroffen door 'friendly fire'. Geen enkel systeem is perfect maar leg dat maar uit aan de slachtoffers.

Soms zijn er geen woorden om leed te beschrijven maar ik wil geen nare foto's van slachtoffers van (natuur)geweld delen.

Om woorden te lezen moet je soms nadenken en er is iets leuks op Netflix dus hier is een filmpje met muziekje om heel in het kort de (geschiedenis van de) Israël/Palestina kwestie uit te leggen:


Ben benieuwd wie er over enige tijd voor 'De Tribunalen!' worden gesleept; mensen die roepen dat 'ze' iedereen willen vermoorden of de mensen die zij daarvan beschuldigen.

Beschuldigingen vielen er niet tijdens de Comparitie in mijn Loge die avond, 

al zijn natuurlijk ook Vrijmetselaren het lang niet altijd met elkaar eens. Er is wel eens wat onderhuidse spanning tijdens de keurige (twist)gesprekken. Dat er in de Vrijmetselarij niet over politiek of religie gesproken mag worden is een mythe; er is ooit afgesproken niet over die onderwerpen te redetwisten. Daar is de 'Zevende Graad' voor, de naborrel, zeg maar. 

Tijdens die naborrel ging het onder andere over Cyrus de Grote, de Perzische koning die een jaartje of 2500 geleden de Joden bevrijdde van de Babyloniërs. Doordat toenmalig president Trump bijna 5000 jaar later besloot de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te vestigen, was dat voor Benjamin Netanyahu reden om hem te prijzen: 'Hij erkent Jeruzalem als Stad der Joden!' 

Terwijl Jeruzalem al een eeuwtje of wat bewoond wordt door én Joden, én Moslims én Christenen en nog tientallen andere groepen. 'Het is van ons want ooit woonden er een paar van ons!' is een beetje rare claim. Als 'onze voorouders woonden er!' een reden was, zouden Australië, Canada en diverse Afrikaanse landen van Nederlanders zijn en mochten wij gewoon delen van Australië bezetten en de Aboriginals eruit trappen en...o, wachtuseffe... 

Heeft u het recht te wonen waar u woont omdat uw voorouders er woonden of hebben anderen er meer recht op omdat hún voorouders er langer geleden woonden?
Die vraag is natuurlijk ook voor onze Zuiderburen

Natuurlijk hebben Joden het recht om in het Midden Oosten te wonen. Niet alleen omdat God* hen Het Beloofde Land...eh...beloofde (maar volgens mij níet zei 'en slacht iedereen af die je tegenkomt als je er na 3000 jaar weer gaan wonen en zij niet vrijwillig vertrekken) maar gewoon omdat land niemands eigendom hoort te zijn en iedereen mag wonen waar-ie wil.

*God is ook wel Jahweh, wat 'Ik ben/Hij die is' betekent, mogelijk etymologisch verbonden aan het Hebreeuwse 'haja', 'zijn'.

Voor de lieve vrede hoop ik persoonlijk dat bij volgende verkiezingen (de partij van) Netanyahu het onderspit delft én Hamas verdwijnt. Leven onder Hamas is volgens velen écht leven onder een dictatuur; Israël is een stuk democratischer. Zo is bijvoorbeeld Tel Aviv een zeer homovriendelijke stad en kun je er als soldaat openlijk voor je geaardheid uitkomen. Al sinds 1988 ga je in Israël niet de bak in als je s3ks hebt met iemand van hetzelfde geslacht.

Maar als het aan 'Bibi' ligt komt er snel een einde aan gelijke rechten in Israël: hij heeft al eens laten weten dezelfde 'oplossing' te willen als de minister die hij officieel op non-actief stelde en wil tevens een einde aan vrouwen- en homorechten en vermoedelijk wat zijn minister per ongeluk hardop zei: 

een grote bom op de Gazastrook en daarmee twee vliegen in één klap slaan: "Die Endlösung der Palästinafrage" (de complete vernietiging van het Palestijnse volk) maar ook meteen een begin van de aanleg van het Ben Gurionkanaal. 

Waarvoor de Gazastrook een beetje in de weg ligt en wat - als grote concurrent van het Suezkanaal - Israël veel macht en Shekels zal opleveren.
Het zou (de leiders van) Israël en haar handelspartners veel tijd maar vooral veel geld opleveren als die vermaledijde Gazastrook niet zou bestaan.

Ironisch genoeg zal het Israëlische Ben Gurionkanaal een letterlijke uitvoering zijn van de Palestijnse leuze 'From the River to the Sea'.

Dinsdag voerde ik - vooral online - fijne gesprekken. Ondermeer over het herkennen van nepnieuws. Zoals over 'een moordaanslag op de Palestijnse leider Abbas!' Een paar minuten nadat dit bericht
was verspreid, bleek het al onzin. Zo was Mahmoud Abbas in een andere stad op die dag. Dezelfde beelden werden twee dagen eerder verspreid maar toen was de kop: 'Politie arresteert drugsbende'. 

Zelfs de Joodse mensenrechtenorganisatie (oké, lobbyorganisatie. Maar 'mensenrechten' klinkt vriendelijker) CIDI verspreidt doelbewust nepnieuws. 

In hun voordeel: het CIDI zei later 'Sorry dat wij doelbewust nepnieuws verspreidden.' Toch vriendelijk. Intussen was de schade (niet alleen die aan het ziekenhuis) gedaan: miljoenen domme mensen geloven dankzij propaganda dat Hamas vanuit de kelder van het ziekenhuis een raket afvuurde. En geen van die domme mensen vraagt zich af waarom alleen de kinderoncologie afdeling op de derde etage was getroffen. Dat kwam dus gewoon door een Israëlische raket die doelbewust op het ziekenhuis was afgevuurd 'want Hamas verstopt zich in de kelder!' Al zou er in een ziekenhuiskelder een lid van Hamas zitten, is dat een goede reden om kankerpatiëntjes te vermoorden?

En dan vragen Netanyahu en het CIDI zich af waarom wereldwijd de jodenhaat is toegenomen. Joden hébben 'traditioneel' al zo ontzettend veel te maken gehad met moord en vervolging, dus waarom versterkt 'Israël' jodenhaat dan met dit soort acties? WAARSCHUWING: verontrustende beelden van mensen die worden ontvoerd en gemarteld en aanvallen met witte fosfor. Het wordt steeds moeilijker om sympathie op te brengen voor het IDF van Netanyahu. 

Ik heb diep medelijden met 'de joden'. Zij worden aangekeken op oorlogsmisdaden. Alsof je alle Amerikanen verantwoordelijk houdt voor de KKK en andere 'white nationalists'.

Als de regering Netanyahu zich straks staat te verantwoorden voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, zal het worden bijgestaan door de baas van de NAVO. Maar dan in diens dan oude rol van Minister President van Nederland. Nederland levert namelijk onderdelen voor de bommenwerpers waarmee het IDF Gaza bestookt. In strijd met het Internationaal oorlogsrecht.

Voor wie zich nog afvraagt waarom Nederland Israël en niet Palestina steunt:
Israël levert centjes op voor 'de elite'; Palestina niet. Dat Israël diverse Nederlandse projecten (betaald van uw belastinggeld) in de regio moedwillig heeft vernietigd werd Netanyahu en diens voorganger Sharon met liefde vergeven.

Ik hoop dat mensen een voorbeeld nemen aan burgemeester Halsema: 'Laten wij niet vergeten dat er een verschil is tussen 'hier' en 'daar': 'de joden' zijn niet verantwoordelijk voor de daden van de regering Netanyahu, net zo min als 'de arabieren' verantwoordelijk zijn voor de daden van Hamas.'

Mijn frustratie over de situatie en mijn zorgen over vrienden die in de regio wonen (of 'woonden' want ik weet niet of zij allemaal nog leven), leefde ik uit op mijn oven:

Woensdag werd ik gebeld door mijn klantcoach. Of hoe de titel ook luidt na de laatste keer dat er tonnen werden uitgegeven aan een commissie die een nieuwe naam mocht bedenken voor de functie van tussenpersoon tussen werkloze en uitkeringsinstantie. 

Zij vermoedt dat het door discriminatie komt dat ik niet word aangenomen. Of zelfs na een paar dagen werken - maar legaal want keurig binnen de wettelijke proeftijd - vervangen word. Door mijn lengte, leeftijd, huidskleur? We blijven het proberen en zij 'zet mijn data door naar een collega' die wellicht betaald werk voor mij kan vinden. 

Dankzij de Participatiewet* is onbetaald werken geen probleem: bedrijven krijgen van de overheid betaald om kansarme werklozen in dienst te nemen. Die krijgen dan geen salaris maar 'mogen hun uitkering houden!'. Heel vriendelijk.

*Schreef daar deze dag dit stukje over.

'Volgend jaar loopt jouw WW af en kom je in de Bijstand. Maak jij je zorgen?' 'Nee, ik verheug mij er op.' 'Huh?' 'Momenteel ontvang ik €1000 per maand aan uitkering.' 'Daar valt toch niet van te leven!?' 'Ja hoor, en ik overdreef een beetje want ik krijg meer dan €1000 per maand; namelijk 1000 euro en zes cent. 
Terwijl een Bijstandsuitkering momenteel €1216,62 bedraagt. Ik ga er dan dus op vooruit.'

'O. En ik zie in het systeem dat je geen recht hebt op aanvullende uitkering. Je mag wél bijverdienen gelukkig. O, maar je mag niets houden van wat je bijverdient. Hoe blijf je in godsnaam gemotiveerd?'
'Niet.''O.'

70% Van de mensen liegt op het cv; onder politici is dat 90%. De dame vindt het knap dat ik de verleiding weersta en níet lieg op mijn cv: 'Op een dag is er een werkgever die blij zal zijn met jou.'

Ja, vast. Vergeef mij mijn cynisme.

Word ook een beetje cynisch van het gegeven dat mensen zich uitspreken tegen Femke Halsema. Blijkbaar is het niet goed dat de Amsterdamse burgemeester zich uitsprak tegen anti-Joodse sentimenten*. Zoals vele Joden wereldwijd (en in Israël zelf) zich uitspreken tegen de slachtpartij van het IDF:
*Hier is waarom ik liever niet spreek van antisemitisme.

Waarom lachte ons beoogd nieuwe premier iemand uit die haar vroeg waarom zij in 2019 een reis naar Israël kreeg van het CIDI?
In antwoord op de door Sylvana Simons (BIJ1) gestelde kamervraag indertijd reageerde het Ministerie van Buitenlandse zaken aldus (PDF): de toenmalige bijna-Minister van Justitie (Dilan Yeşilgöz-Zegerius) was met 15 andere VVD'ers/ambtenaren op een privéreis naar Israël en 'ook de Palestijnse bezette gebieden werden bezocht'. 

De Nederlandse overheid geeft toe dat Israël Palestijnse gebieden heeft bezet. Interessant! Deze 'privéreis' van de (aanstaande) Minister en een aantal getrouwen werd niet bekostigd door haarzelf maar was een cadeautje van het CIDI en Stichting Maror. Maror biedt financiële steun aan 'de joodse zaak'. Kunt u zich de ophef voorstellen als uitkwam dat Yeşilgöz geld aannam van een stichting die opkomt 'voor de islamitische zaak'?

De minister gaf vooraf aan dat zij de reis zou ondernemen. Blijkbaar is dat voldoende om het niet als 'cadeau' aan te merken. Goed om te weten voor policiti die niet verbonden zijn aan de VVD (die wisten het al): steekpenningen van lobbygroepen aannemen is prima. Als je dat vooraf maar even meldt.

Vindt u dat een politicus zijn of haar werk nog wel mag doen als duidelijk sprake is van (financiële) banden met een buitenlandse mogendheid? Of geldt dat alleen voor Sigrid Kaag omdat haar man een Palestijn is? Overigens is het voor ambtenaren al verboden om buitenlandse betrekkingen te onderhouden. 

Gelukkig had ik weer wat afleiding deze dag. Niet alleen omdat ik voor het UWV wat documenten bij elkaar moest zoeken en opsturen maar ook omdat een stuk of tien mensen een reactie van mij wilden op door hen verzonden berichten. Allemaal heel positief trouwens; van 'Kun je voor mij even iets inscannen en uitprinten?' via 'Ik ben je niet vergeten, ook al hadden wij al een half jaar geen contact' tot een bericht van mijn tijdelijke huisbaas in Belfast: 'Hier is het precieze adres. Vanaf het vliegveld neem je die bus, waarna je daar overstapt en zoveel haltes meerijdt.' 

Had een buurvrouw een uurtje op visite en het was fijn even bij te kletsen. Wij hadden elkaar al drie dagen niet gesproken!

Bij het sluiten der gordijnen (zodra het donker wordt meestal. Scheelt energie), zag ik dat iemand superblij was met de vernieuwde straat: 'Kijk, wat een gigantische parkeerruimte voor mijn busje! 

Donderdag verwerkte ik de post van de laatste paar dagen en

verder was ik het zat om nog excuses te zoeken voor de moord op duizenden mensen in Palestina. Zoals er geen excuus is voor de moord van Hamas op Israëliërs*, is er geen excuus voor de moord van Israël op Gazanen.

*Wachtuseffe, waarom schiet die Israëlische Apache gevechtshelicopter op burgers tijdens het Supernova festival op 7 oktober? Was die helicopter gekaapt door Hamas? Waren er leden van Hamas vermomd als festivalgangers of gebruikten zij die als menselijk schild? Had Hamas een geheime wapen opslagplaats onder de voeten van die mensen? 'Ja, maar dit is vast nepnieuws want het komt uit Jordanië.' 'Je weet dat Jordanië een vijand is van Iran - en dus Hamas - en een bondgenoot van Israël?''O.' 

Hier is het officiële Israëlische verhaal over de gevechtshelicopters. Kort gezegd: 'Wij zagen bij het afvuren van onze raketten geen verschil tussen Israëlische burgers en Hamas-terroristen. Wat er precies gebeurd is, is nog even raden maar raketvuur vanuit een helicopter verklaart in elk geval de verkoolde lijken in uitgebrandde auto's; dat is geen resultaat van beschoten worden met semi-automatische geweren zoals Hamas die bij de moordpartij gebruikte.
 
Fatsoenlijke mensen maakt het niet uit waar iemands ouders zijn geboren: een moord is een moord. 

'Ja, maar ze kozen zelf voor Hamas!' Onzin. Palestijnse kinderen van vier maanden oud hebben heus niet bij de laatste verkiezingen in Gaza in 2005 op Hamas gestemd. Dan nog: als jouw regering iets verschrikkelijks doet, geeft dat mensen dan het recht jouw kinderen te vermoorden 'want jouw volk heeft zelf op die regering gestemd!'? Dat maakt u persoonlijk verantwoordelijk voor de acties van de regering Rutte.

Volgens een officiële Israëlische verklaring liegen de Palestijnen en heeft het IDF helemaal niet 10.000 van hun burgers vermoord. Kan mij vergissen maar 'Palestina liegt want wij hebben geen 10.000 maar 20.000 van hun burgers vermoord!' is misschien niet helemaal de 'burn' die je in gedachten had.


Volslagen bezopen dat sommigen pas om anderen geven wanneer hun ouders in een bepaald land zijn geboren of op een bepaalde manier in een godheid geloven. Daarom pleit ik voor het afschaffen van alle grenzen en religies. 

Dan hoeven de Houthi's niet meer te vechten voor gelijke rechten voor Sjiieten, Chinezen geen Oeigoeren meer uit te moorden en onderdrukken, Rusland kan dan ophouden met haar 'vreedzame militaire actie' in Oekraïne en de Verenigde Staten hoeven andere volken niet meer te bevrijden. Van hun grondstoffen. En burgers in Soedan worden dan niet meer gedood door het Oekraïense leger. 'Huh? Oekraïne valt Soedan aan? Heb ik even gemist, geloof ik.' Klopt, dat zit zo

Even een simpele vraag over de kwestie: als niet Joden maar Moslims tienduizend burgers zouden vermoorden als vergelding voor de moord op duizend, verandert dat wat aan de publieke opinie? 

U heeft het druk genoeg met uw eigen leven om zich zorgen te maken om het leven van anderen. Dat begrijp ik. Dus u vindt het vast ook niet erg als mensen in andere landen uw leed zullen negeren als het in Nederland misgaat. Toch?

Natuurlijk, die laatste aflevering van B en B Vol Liefde was retespannend en een woke iemand uitlachen om haar uiterlijk omdat je geen argumenten hebt is reuzevermoeiend, maar het nieuws is soms ook best interessant, hoor!

In eigen land viel er gelukkig ook voldoende te lachen:

'Weg met digitaal en leve contant!' Voor de aanhangers is contactloos pinnen al ingewikkeld, wat CBDC betekent (en binnenkort in Rusland wordt ingevoerd) weten ze niet maar ze kunnen nu doneren in Bitcoin? Heeft de Tjèr gelezen dat domrechtse tieners zich 'crypto-expert' noemen? Dat zijn ze niet echt, natuurlijk. Een paar honderd euro van je zakgeld geven aan een online 'crypto-investeerder' maakt je geen crypto-expert. Echt niet.

Voor wrange humor moet je niet bij 'domrechts' zijn; om wrange humor te begrijpen moet je namelijk humor hebben. Dan begrijp je bijvoorbeeld dat dit ontzettend grappig is:
Jazeker: ik mocht een persoonlijke reactie ontvangen van mijn allerfavorieteste X-account, @HumansExplained!

De buurvrouw met wie ik de avondwandeling van de dag maakte 

doet niet aan sociale media dus met haar kon ik dit heuglijke nieuws niet delen. Zoals het geen zin heeft mij te vertellen dat de detective uit haar favoriete televisieserie een nieuwe collega heeft. Je kunt dan hooguit een beetje vriendelijk knikken en 'Goh. Jeetje. Zo hé!' mompelen of zo. Eenzelfde reactie dus als u zojuist had bij het lezen van bovenstaande. Als u al zover gekomen bent. Waarvoor dank.

Een vriend had een oude videoband gedigitaliseerd. Het gaat om twintig minuten uit ons leven. Opgenomen op twee verschillende dagen: woensdag 22 en donderdag 23 juni 1994. Dat weet ik omdat in het filmpje iemand iets zegt over een voetbalwedstrijd die werd gespeeld op het WK toen, ouwe detective die ik ben. Hoe dan ook: de dame die u in deze 'still' vaag met een arm om mij heen ziet lopen werd iets langer dan een jaar na dato de moeder van onze zoon. 
Zij overleed in februari 2021. En ja, soms moet ik daar een beetje om huilen. Zoals ik ook een traantje wegpinkte bij de Val van de Muur op 9 november 1989. Dat werd deze dag wereldwijd en massaal gevierd. O nee, toch niet; de aandacht ging naar de (herdenking van) de Kristallnacht. In deze mooie toespraak werd stilgestaan bij wat met name Joden door 'keurige leden van Het Volk' werd aangedaan. 

Maakt het voor u uit wie een boodschap verspreidt of gaat het u om de boodschap? Als Sigrid Kaag zegt 'laten we aardig zijn voor elkaar', is dat dan 'slecht'? Maar 'goed' wanneer bijvoorbeeld Jezus Christus of Caroline van der Plas dat zegt?

Zo. Lekker muziekje op (The Be Good Tanyas en zo), telefoon op stil en mij een paar uurtjes richten op werk: het doornemen van het script van het stuk waar ik eerdaags in Belfast in mag meespelen.

Vrijdag las ik mij even in over de komende verkiezingen. Ook al zal ik iemand machtigen, tóch denk ik graag na over naar wie mijn stem gaat. Terwijl zo'n dertig procent van de Nederlanders níet gaat stemmen en een kwart van wie wel stemt uit luiheid gewoon een rechtspopulist kiest, zijn er gelukkig nog steeds mensen die nadenken. Mocht u stemmen lastig vinden, hier wat hulp:

Iets lastiger te lezen: wat gebeurt er met de economie en zo wanneer een bepaalde partij het voor het zeggen krijgt? Een aantal partijen ziet u niet terug op de lijst. Dat is omdat zij weten dat hun plannen niet haalbaar en rendabel zijn. Logisch, want populisten roepen maar wat. Wetende dat 'het volk' dan 'dat vind ik ook!' roept en niet nadenkt. Dus wat JA21 op deze lijsten doet is mij een raadsel. De laatste paar stemmen afsnoepen van FvD?
Als u niet van liegebeesten houdt, weet u al dat u niet op de VVD moet stemmen. Maar wist u dat ook deze partij veel liegt om goedgelovige mensen te verleiden op hen te stemmen?

Om mensen die niet op Kaag of Timmermans stemmen 'want die is links!' kan ik alleen maar lachen. 'Waaróm stem je niet op Timmermans?' 'Die is links!' 'En?' 'Dat is slecht!' 'Want?' 'Nou..eh... omdat dat zo is. Toch?'

Denkt u dat het beter gaat met Nederland als uw favoriete partij het voor het zeggen krijgt? Waarom niet?

Het slechte nieuws dat ik deze dag ontving staat in het niet bij de wantoestanden die anderen overkomen. Je zal bijvoorbeeld vrouw zijn in China: eerst mag je jarenlang geen kinderen krijgen en nu móet je kinderen krijgen. Alsof vrouwen uitsluitend wandelende couveuzes zijn en niemand had voorzien dat een één kind-beleid zou leiden tot vergrijzing. Goh. 

Hier (klik. Verontrustende beelden) wordt bijvoorbeeld iemand gebruikt als menselijk schild. Een zware overtreding van het Internationaal Oorlogsrecht en uiteraard zal het door de VN én door het demissionair kabinet Rutte zwaar worden afgestraft, toch?

Ik was mentaal niet tot veel in staat dus hield mij bezig met kleine huishoudelijke klusjes en wat administratie. Tot het tijd was om mijn mentale energie weer bij te vullen. Met het bezoek van een vriend. Ik hou van mijn vrienden; zij brengen mij wodka en bitterballen.
Na het fijn bijkletsen verspreidde ik mijn meest verse stuk proza via sociale media en maakte mij gereed voor een mooie avond in een mooie Vrijmetselaarsloge:


Na afloop van het prachtige ritueel - waarin ik een rolletje mocht spelen - was er een lekker Broedermaal en werd er flink wat afgekletst. Uiteraard ook over politiek en religie want die onderwerpen raken ons allemaal. En ja, natuurlijk ben je het niet altijd met elkaar eens. Maar fatsoenlijke mensen overtuigen elkaar met argumenten, niet met fysiek geweld. Ben je het na enige tijd argumenteren nog steeds niet met elkaar eens, dan laat je het bij 'agree to disagree' en drink je samen een drankje. Soms kom je er gewoon niet uit en dat is prima. Beter zelfs, want stelt u het zich maar voor: een wereld waarin iedereen altijd hetzelfde denkt. Wat mij betreft een nachtmerrie.

De partner van een lieve Zuster was zo lief haar en mij op te halen in Amstelveen en naar Amsterdam terug te rijden. Heel fijn want er was gedoe met het openbaar vervoer.

Zaterdag besloot ik een paar mensen op te voeden. Dat kan heel eenvoudig door hen deze video te laten zien. Deze Joodse mevrouw was nooit verteld dat niet alleen maar Joden woonden in het gebied dat door de Babyloniërs Syra-Palestina (of zoiets. Mijn kennis van het schrift uit die tijd is wat roestig) werd genoemd. Naar de Syriërs en Filistijnen die er toen woonden. Ook een meneer Fleisher dacht dat zijn voorouders niet uit Duitsland komen maar uit Het Beloofde Land.
"Dit land was altijd van de Joden en zal dat altijd blijven!"

So 'Fleisher' is a typical Hebrew name? What were we thinking it was German? Tss! 🙄 And for those who weren't taught in their Shul: that land was also inhabited by Filistines, Babylonians, Canaanites, etc. Not just by Jews.

Het spijt mij voor de 'weg met moslims!'-rabbi Fleisher: zijn eigen rabbi heeft hem blijkbaar voorgelogen.
Door de haatzaaierij van dit soort idioten worden kinderziekenhuizen in de fik gestoken. Met de kinderen er nog in. Dat is niet goed.

Wel goed is lachen. Dankzij een fijne twitteraarderster kon ik dat weer even. Zij deelde een plaatje en ik bedacht er een tekst bij. 

Mijn ADHD-hoofd gaf mij geen rust en bedacht nog een mogelijk scenario:

Waar dacht u aan toen u de foto zag?

Van het optreden in Belfast eerdaags zullen ook foto's worden gemaakt. Ik ben blij dat zij weer gewoon kleine acteurs hebben ingehuurd voor de rollen van de dwergen in Sneeuwwitje.

Voor 'Lord of the Rings' werden 'grote' mensen met CGI en andere trucage kleiner gemaakt; een kleine man in Frankrijk raakte zijn inkomen kwijt omdat dwergwerpen werd verboden en midgetgolf heet opeens minigolf. Alsof je bedrijven verbiedt blonde vrouwen met mooie volle borsten in te huren voor een fotoshoot als bikinimodel. En dan voortaan harige mannen met scheermesjes en photoshoppen verandert in rondborstige blondines. In Engeland werden kinderen (klik. Interessant stuk over discriminatie) en kartonnen afbeeldingen ingezet in de rollen van De Zeven Dwergen in het stuk Sneeuwwitje. Daar lijkt men gelukkig van te zijn teruggekomen. Al is het maar 'vanwege bezuinigingen zetten wij kinderen dwergenmaskers op' geen stand hield. Als je dan consequent bent laat je bijvoorbeeld ook de Boze Koningin spelen door een kerel met een masker op.

Het voelt erg naar om door de maatschappij uit- en opgesloten (in sommige landen letterlijk) te worden alleen maar omdat je uiterlijk niet voldoet aan wat men 'normaal' vindt.

Voor mij was het een normale zaterdag: communiceren met een stuk of 15 mensen dus, zoveel schrijven als mijn ogen mij toelieten (waaronder uiteraard een vers stuk Engelstalig proza) en een uurtje of wat de deur uit. Het was prachtig herfstweer:

Zondag las ik dat de regering van Israël met een verklaring kwam: bij de lafhartige aanval van Hamas op 7 oktober kwamen niet 1400 mensen om bij met name het Supernova festival. Het ging 'slechts' om 1200 dode Israëliërs. En 200 Palestijnen. Maar die tellen niet als mensen. Vandaar de verklaring dat er 1200 mensen omkwamen. Twee derde ervan waren Israëlische militairen. 

Maar ook soldaten zijn natuurlijk iemands geliefde. Enkele tientallen doden komen op het conto van Israëlische militairen ("Shoot at everything!" klonk het in blinde paniek) die in alle commotie geen verschil zagen tussen Israëliërs en Palestijnen. Kogels en raketten discrimineren niet. Interessant is het dat wapentuig en geld daarvoor Hamas gewoon bereikt via het vliegveld van Tel Aviv. Met medeweten van de overheid van Israël dus. 

De Joden die door de Romeinen 'hun' land waren uitgetrapt? Dat was uitsluitend de toen heersende Joodse elite (...). De Joden die bleven (het gewone Joodse volk dus) bekeerden zich vaak tot ofwel het Christendom, danwel tot de Islam. Dat levert de lollige conclusie op: veel van de huidige Palestijnen zijn directe afstammelingen van het Joodse volk uit de Bijbel. 

Nu nog zonder gevierendeeld, gelyncht, vermoord en gekielhaald te worden in een kerk, moskee of synagoge de wetenschappelijke waarheid vertellen. Wie durft? Ik niet. Ben namelijk zeer gehecht aan mijn ledematen. En zij - vooralsnog - aan mij. En ik weet hoe 'vredelievend' religieuzen om kunnen gaan met hen die niet op exact dezelfde manier in exact hetzelfde geloven als zij.

Het is dus hoog tijd dat beide strijdende kampen door mama uit elkaar gehaald worden: 'Geef die stokken maar aan mama en ga nu eindelijk eens gewoon lief samen spelen. Jullie zijn gewoon broertjes, gotverdegotver!' Wat een fraai neologisme is uit de wonderlijke hoedendoos van Koot en Bie. Maar dat terzijde.

Nog een aardig weetje: Mozes kón de Joden niet uit Egypte naar Het Beloofde Land hebben geleid. Dat verhaal werd bedacht door mensen die het een paar honderd jaar na de vermeende gebeurtenis hebben [verzonnen] opgeschreven: in de tijd dat Mozes zijn volk naar Het Beloofde Land leidde, bestond het helegaar niet. Het was gewoon Egyptisch grondgebied. 

Mozes leidde zijn mensen dus van Egypte naar Egypte. Maar dat verhaal pas niet mooi in de mythe die een feit werd. Hoe miljoenen mensen toch zo dom konden en kunnen zijn om mythes wél als feiten te zien maar archeolgisch bewijs en andere wetenschap niet? Vraag maar aan volksmenners: herhaling, herhaling, herhaling.

Ander interessant stukje geschiedenis: de Europese Joden? Nazaten van de Khazaren die zich tot het Judaïsme hadden bekeerd en vanuit het zuiden van Rusland in andere delen van Europa terechtkwamen. Veel Joden zijn geen oorspronkelijke Joden maar afstammelingen van de Khazaren. Erg vervelend voor extremistische Zionisten (en andere fanatiekelingen): feiten staan wel eens in de weg van wat je wil geloven.

Een heuse Joodse historicus (Schlomo is zijn naam. Voor wie twijfelt aan zijn Joods-zijn) weigert zich nog 'Jood' te (laten) noemen maar heeft liever 'Israëliër'. Sommigen vinden dat vervelend. Alsof je een bisschop hoort zeggen dat-ie geen Katholiek meer wil worden genoemd. Vanwege bijvoorbeeld het kindermisbruikschandaal. Of andere historische feiten waar de kerk maar beter niet trots op is.

Zo kan ik mij niet voorstellen dat noch Israëliërs noch Joden trots zijn op wat hun regering ('Zij kozen zelf hun regering dus zijn medeschuldig!', weeet u nog? Of geldt dat alleen voor Gazanen en Hamas?) in 1982 in Libanon flikte: het bestoken van de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila

Groot kenner van Israël als u wellicht bent, (uit het hoofd): wat weet u van de Libanonoorlog van 1982? Ik ook niet veel want ik had er niets over meegekregen in de kerk of op school. Net zo min als u, vermoed ik. 

Was ik maar niet begonnen met hoe dat nu zat met de Israël/Palestina kwestie want het is een wespennest en na mijn hele leven sympathie gehad te hebben voor het Joodse volk is die 'liefde voor de Jood' dankzij Netanyahu, zijn mede-zionisten en zakenvrienden danig aan het tanen. Erg vervelend. Met name voor mijn Joodse vrienden, kan ik mij indenken.

"Ja, vervelend dat er 200 artsen zijn gedood bij de bombardementen op Gaza maar alles is geoorloofd om die terroristen van Hamas te pakken!" En als die 'bijkomende schade' een geliefde van u is?

Volgend jaar zal ik onderzoek doen naar door andere religies veroorzaakte rampen. Welke stroming zal ik als eerste onder de loep nemen? Het katholicisme? Boeddhisme? Het Bahá'í-geloof? Het protestantisme of het Jaïnisme? Of een ander geloof met een trema op de i? 

Hoeveel religies kent u eigenlijk? Hier zijn er een paar:


Hier is een prachtig stuk van Karin Amatmoekrim over religie. Aanrader. Lezen. Doen. Bijvoorbeeld het deel dat gaat over hoe de status van 'heiligen' zich aanpast aan de mores van de dag. Vandaag een held, morgen een slapjanus, overmorgen een verlosser of een loser. Dat kennen wij natuurlijk: hoe iemand wordt gezien hangt af van wat er op dat moment speelt op sociale media: een handvol populaire mensen vindt iets en voilá, tienduizenden anderen vinden dat spontaan en stomtoevallig óók!

De Eeuwigheid zal het worst wezen wat wij nietige mensjes vinden van JK Rowling of weet ik veel wie. Al een stukje erger zijn de rampen die tienduizenden onschuldige burgers treffen. Vaker niet dan wel uit naam van een of andere vreedzame religie.

Een minder grote ramp is dat ik 22 november niet kan werken als stembureaulid. Als u toevallig óók de democratie een warm hart toedraagt en misschien wel een idee heeft om het tellen der stemmen efficiënter te maken, meldt u dan aan bij uw gemeente! Dan kan als stembureaulid voor een hele dag maar ook als teller voor een paar uurtjes. U ontvangt er zelfs een financiële vergoeding voor!

'Volgens mij wordt er gefraudeerd op stembureaus; ik zou het stemproces wel eens van dichtbij willen zien!' Welnu, dit is uw kans

Wat zijn voor u de belangrijkste verkiezingsthema's? Asielzoekers? Woningbouw? Werkloosheid? De economie? Wereldvrede? Stuk voor stuk zijn die thema's natuurlijk belangrijk maar ik kijk vooral naar hoe een partij staat ten opzichte van de planeet. Als er niets wordt gedaan aan de veel te snelle klimaatverandering kán er over de rest niet eens meer gediscussieerd worden, namelijk. 

Dan kan Het Volk Rob Jetten wel uitlachen omdat hij verspreid over zeven jaar de helft van het bedrag dat u jaarlijks geeft aan de fossiele industrie wil gebruiken voor het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering maar die zin kan Het Volk niet lezen omdat-ie te lang is. Daarom kort:
'Waarom wil het volk liever dat er miljarden naar de elite gaan dan dat het zelf droge voeten, betaalbaar bier, wijn en koffie en schoon drinkwater houdt?'

Omdat 'klimaatverandering' best een lang en 'moeilijk' woord is voor zo'n 20% van de bevolking, heb ik erover geschreven alsof het wordt uitgelegd aan een kind van acht. Met mijn excuses aan acht-jarigen: velen van jullie kunnen beter nadenken dan veel volwassenen.

Best zware kost wat ik hierboven schreef en als u het al zwaar vond, laat staan wat ik voelde bij het uit- en onderzoeken. Dus was blij om die ochtend wat rust te krijgen. Dankzij een vriendin deed ik mee met een les Tai Chi. Heerlijk om gewoon een uur of wat rustig te bewegen op aanwijzingen van een leraar met een heerlijk rustgevende stem. Het is dat ik dankzij zijn oefeningen goed in balans was, anders was ik ter plekke in slaap- en omgevallen. Ongetwijfeld tot leedvermaak van de aanwezige duiven:
Hoewel die ook vast lol hadden om deze wat chagrijnige duif die even daarvoor met diens gezicht iets had opgevangen van de soortgenoot die op de foto net opvliegt:
Het weggetje naar het plein waar de openluchtles werd gegeven was óók al zo lekker rustgevend:
Net als mijn lunchafspraak. Die ging namelijk niet door. Dus ik kon nog wat onderzoek doen voor wat ik eerder deze dag schreef over religies, een oliebol eten, mijn rol op het toneel van het Belfast Opera House voorbereiden en werd uit mijn bezigheden gehaald door een vriend die langskwam zodat ik hem kon helpen met een administratief akkefietje. 

Rond acht uur vertrok hij en genoot ik nog van mijn gelukkig beter werkende ogen door nog een uurtje of twee te zitten schrijven. Aan blogs om 'in de toekomst' te publiceren, het uitwerken van verhaaltjes en wat dies meer zij. O, en het was zondag en dus hield ik mij bezig met mijn vissen. Zo wist ik dit akkefietje (af en toe stopte de pomp en leek alleen een goed gerichte klap op het apparaat het verder aan te sporen) te verhelpen:
Na het ont- en weer aankoppelen van slangetjes en dingetjes, ontluchten van buisjes en dangetjes werkte die bij het ter perse gaan van dit stukje inmiddels weer enkele uren nonstop. Schouderklopje voor mijzelf. En schouderklopje voor u als u het lezen van ruim 5500 woorden heeft volbracht. Chapeau!

En geen zorgen: de komende weken zit ik in het buitenland en zal ik - noodgedwongen - wat minder lang van stof zijn. Houzee!

In de serie 'onbekende helden' vandaag de beurt aan Shaun King 

Ten Million Slaves van Otis Taylor is de muziek van deze week: