Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, september 24, 2015

Waarom gevolgen aanpakken ipv oorzaken?

Volgens supermarktketen Albert Heijn is hun boodschappendoos (een doos met boodschappen die men Allerhandebox noemt en door de supermarkt wordt samengesteld als 'service' naar de klant) als losse boodschappen €14 goedkoper dan als pakket. Althans, dat gaf men toe na het uitkomen van dit artikel. De verdediging van dat gigantische prijsverschil luidde: 'Ja maar voor die 14 euro wordt het pakket gratis thuisbezorgd!' Eh, jongens...14 euro betalen is niet hetzelfde als 'gratis'. Echt niet. Langzamerhand begint de burger eindelijk in te zien dat men al jarenlang belogen, bestolen en bedrogen wordt. En dat is goed. Vind ik.

De oplossing van veel crises!

Overheden, zowel als burgers besteden veel tijd aan de gevolgen van problemen. Zo zouden te veel jongeren op te jonge leeftijd al problematische hoeveelheden alcohol drinken. Oplossing van onze overheid: alcohol drinken verbieden. Gevolg: meer jongeren beginnen op vroegere leeftijd met andere drugs. Oeps! Wat mij opvalt is dat vrijwel niemand spreekt over het aanpakken van de oorzaken. Terwijl dat vaak helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn: kijk wie er verdient aan een crisis, probleem of conflict en negen van de tien keer heb je de veroorzaker te pakken. Die straf je hard af en hij of zij zal het nooit meer (kunnen) doen. En voilá: niet alleen de huidige crisis maar ook toekomstige crises opgelost! In bovenstaand voorbeeld: wie verdienen er aan het alcohol- en ander drugs gebruik door jongeren?

Macht aan de burger!

Maar ja, wie durft er oliemagnaten, bankdirecteuren, wapenhandelaren, drugsbaronnen, overheidsfunctionarissen, politici en mensensmokkelaars aan te pakken? Politie en Justitie? Dan zal eerst de corruptie, hypocrisie, criminaliteit, domheid en racisme in die kringen moeten worden aangepakt.
Wie moet dat doen?

Heel simpel: wij, de burgers.

Daden hebben niet voor iedereen consequenties

Wij zijn stiekem heel machtig. Als wij gewoon massaal weigeren ooit nog op een politieke partij te stemmen die weigert deze oorzaken van de meeste van onze problemen aan te pakken gaan de heren en dames politici uiteindelijk vanzelf het werk doen waar wij hen voor betalen: samen met ons van deze wereld een prachtige plek maken waar iedereen zich prettig voelt en niet slechts een klein gezelschap van mensen met voldoende geld om te doen en laten wij zij willen zonder de consequenties voor hun daden te hoeven accepteren.

Het heeft weinig te maken met het onderwerp maar het woord 'Crisis' zit in de naam van de band...Hier is China Crisis met 'Black Man Ray':