Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 05, 2010

Willen

Prelude op Foundation is boek nummer 29 van dit jaar en vertelt van de voorgeschiedenis van de Foundation-serie van Isaac Asimov. In dit laatste deel komt een aardige vergelijking over God naar voren:"Maar als U mensen kunt laten denken en voelen wat U wilt, waarom doet U dat dan zo weinig?"-"Dan verliezen de mensen hun vrije wil en houden ze op mensen te zijn."

Die vrije wil is er meteen de oorzaak van dat je nooit 100% veilig op de toekomst kunt wedden.

Het schijnt dat je bij bookmakers kunt wedden of Julian Assange het eind van dit jaar nog in leven zal zijn. Heel veel mensen vinden het niet leuk dat door de 39-jarige vluchteling de waarheid boven tafel komt. Voor sommigen is hij een held maar voor anderen een crimineel. Heeft hij de wet overtreden? Jazeker. Maar dat deed Gandhi ook. En zo ook de verzetsmensen tijdens WO II. En wat voor de een een daad van verzet is is voor een ander niets meer dan terrorisme.

De mensen achter Wikileaks zijn voor volledige openheid van zaken. Behalve natuurlijk als het gaat om bijvoorbeeld de verblijfplaats van de oprichter. Alles wat iedereen heeft gezegd mag openbaar worden gemaakt.

Zo schijnt een ambassadeur over Berlusconi gezegd te hebben:"Hij is een opgeblazen pompeuze kwal". Nu zeggen de Italianen dat Wikileaks erger is voor de Westerse Democratische Samenleving dan Al Qaida. Errug grappig om een stroman van Berlusconi het woord "democratie" te horen gebruiken...

In eigen land is dat begrip ook een lachertje, zelfs onder EU-regelgeving. Men heeft in "Brussel" afgesproken dat biometrische gegevens worden opgenomen in ons paspoort. De Nederlandse overheid gaat een grote stap verder, zelfs in strijd met een uitspraak van het Europees Hof voor de Mensenrechten.

Een Franse paspoortproducent wordt waarschijnlijk ingehuurd om onze vingerafdrukken "ergens" centraal op te slaan. Intussen zijn de machientjes waarmee de vingerafdrukken worden afgenomen niet getest en worden de gegevens niet gecontroleerd als iemand met een kassabonnetje in de hand een nieuw paspoort komt ophalen.

Of de gegevens veilig worden bewaard is niet zeker want het valt niet te controleren. Wel mogen politie, justitie en "andere opsporingsdiensten" wanneer men maar wil rondneuzen in die database.

Ik wil liever niet dat over een paar jaar zo'n pokdalig rotjong van de Wilders-jugend in mijn persoonlijke gegevens gaat zitten snuffelen. Toch is dat precies wat blijkbaar een heleboel mensen willen.