Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 08, 2023

Nexit!

'Arme mensen wordt geld ontfutseld om nog armeren gerust te stellen opdat de rijken kunnen blijven doen waar zij zin in hebben.' 

Met dit soort uitspraken proberen demagogen de stem van Het Volk voor zich te winnen. En hen ertoe te bewegen op de donatieknop te klikken op de website van de betreffende politieke partij: 'Want de strijd om u te bevrijden van de dictatuur van de overheid die uw geld steelt kost geld.' Altijd interessant, de reacties van mensen als je hen vertelt van wie die uitspraak over arme mensen is:

De figuur Adolf Hitler in 'Daar is hij weer' van Timur Vermes. Het lijkt een (verfilmd) boek over Hitler in 'onze' tijd maar feitelijk is het een analyse van de sociaal-economische situatie in het Europa van nu.

Opgehitst door demagogen denken velen dat Nederland beter af is met een politiek van isolationisme: niet samenwerken met andere landen, niet eens met hen overleggen en - als een kind van vier roepen: 'Ikke zelluf doen!' Kortom: duizenden mensen lijkt een zogeheten 'Nexit' een goed idee.

=====================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels
=======================

Geert Wilders (u weet wel: voorzitter en enig lid van de Partij Voor de Vrijheid), roept zijn volgers op om nooit experts te vertrouwen 'want mensen die worden betaald om iets uit te zoeken zijn onbetrouwbaar'. Dus het bevreemdde mij dat hij een groep experts betaalde om de gevolgen van een eventuele uittreding van Nederland uit de EU te onderzoeken. Zoals Wilders zelf altijd zegt: de betaalde experts kwamen met een rapport dat hun opdrachtgever tevreden stelde. Niet verwonderlijk.

Ook niet verwonderlijk: er staan nogal wat onjuiste vooronderstellingen in dat rapport (klik).
Ik citeer uit (een samenvatting van) het rapport:
'Capital Economics veronderstelt dat Nederland na uittreding uit de EU een min of meer vrije keuze heeft om een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie af te sluiten, dat vervolgens nauwelijks invloed heeft op de handel met de EU.'

Ook gaat het door Wilders ingehuurde bureau ervan uit dat de gulden opnieuw wordt ingevoerd, niet gekoppeld wordt aan goud, grond of andere (monetaire) eenheden en tot in lengte der dagen een stabiele munt blijft met een stabiele waarde. Dat is inderdaad mogelijk. In een sprookjesboek of een slechte science fiction film. In de echte wereld is dat onmogelijk.

De aanhangers van Wilders kunnen geen antwoord op vragen beantwoorden als hun Grote Leider dat niet eerst heeft gedaan:

'Ik vind dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen!'

-'Waarom?'

'Ik ben tegen al die regeltjes die de EU ons oplegt!'

-'Noem er drie en leg uit waarom ze 'slecht' zijn.'

'Nou, eh... ' 

Zelfs Thierry Baudet heeft inmiddels nagedacht en is nu stiekem een beetje tégen een Nexit (klik). Hij maakte die draai in denken uiteraard volledig uit zichzelf en helemáál niet ingegeven door het gegeven dat een groot deel van zijn achterban ondernemer is en dus baat heeft bij het bestaan van een sterke Europese Unie in plaats van Nederland een zwaar geïsoleerd land te zien worden.

Vraag voor de lol eens een 'NEXIT!'-roeper: 'Zonder op te zoeken...wat doet de Europese Unie?'

Behalve wat gestamel zult u dingen horen als: 'Ik ben er tegen dat wij vanuit Brussel worden geregeerd!' 'Behalve dat dat gewoon niet waar is; heb je liever dat wij vanuit Den Haag worden geregeerd?' 'Nee, ook niet natuurlijk!' 'Wat dan?' 'Nou...eh...dat iedereen gewoon kan doen wat-ie wil, zonder al die regeltjes!' 'Wil jij een wereld waarin voor niemand regels gelden en dat bijvoorbeeld ook mede-weggebruikers zich niet aan verkeersregels hoeven te houden?' 


Uit gesprekken met elke NEXIT-liefhebber blijkt: zij willen leven in een wereld waarin anderen zich aan regels moeten houden maar zij niet. NEXIT-liefhebbers zijn dus doorgaans egoïstisch.

Mensen die liever naar populisten luisteren dan zelf nadenken en tóch een Nexit willen, doen er misschien goed aan om een paar minuten de tijd te nemen om te zien wat voor de Britse bevolking de gevolgen van de door hen zo toegejuichte Brexit (klik) zijn. 
'Blij dat wij ophielden met het vertrouwen van een ervaren kapitein en diens bemanning!'
'Ja, wie heeft er nu behoefte aan comfort, veiligheid en luxe?'

Bent u na zich te hebben ingelezen over de voor- en nadelen nog steeds voor een Nexit, dan hoor ik graag waarom.