Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, augustus 04, 2019

De week voorbij

Zelf ben ik inmiddels 51. Vrienden heb ik ruwweg in de leeftijdcategorie 30-70. Zo'n drie jaar geleden stierven er zes in een tijdspanne van acht maanden (suïcide, leukemie, nierfalen, ouderdom). Dat was auw. Maar ik deed alsof er niets aan de hand was: 'Ach, dat scheelt weer kerstkaarten sturen en zo.' Niet handig want verlies moet je verwerken want anders blijft het de kop opsteken. Dat was dus een leermoment voor mij.

Heb inmiddels ook geleerd de dingen die in het verleden gebeurd zijn te bedanken voor het feit dat die mij hebben gebracht waar ik nu ben:
tevreden in mijn huisje, met fijne vrienden en buren in de nabijheid, voldoende te eten, warm en koud stromend water onder handbereik en nog zo wat verworvenheden van de moderne tijd.

Natuurlijk blijft er nog wat te wensen over maar al met al gaat het eigenlijk best goed.

Hoe ervaart u dat?

Had mijn reguliere werkgever laten weten dat ik maandag niet naar kantoor kwam vanwege een betaalde entertainment-opdracht. 'Oké', appte hij terug. Goed, een uurloon van minder dan een tientje is niet veel maar dit soort flexibiliteit vindt je niet in veel banen. Mocht met leuke collega's leuke mensen een paar leuke uurtjes bezorgen.

Nadat ik met een buurvrouw aan de koffie had gezeten. Op de weg terug naar huis zag ik deze spreuk

en sprak ik op straat even met een buurman van mijn moeder zaliger.
Thuis werd ik vergast op een liefdesuiting op de stoep bij de voordeur:

's Middags keukenvloer gezwabberd, een paar mailtjes beantwoord, lakens gewisseld en thee gedronken met een buurvrouw. Via Marktplaats kwam een mevrouw langs om mij te ontlasten van twee zeer volle boodschappentassen met oude maar nog goede spulletjes waarvan ik afscheid had genomen: kleding, cd's en dvd's, handige haakjes die achteraf minder handig bleken te zijn, schrijfgerei en wat al niet meer. Zij zal die een nieuw leven bezorgen via de rommelmarkt in de zorginstelling waar zij werkt. Voor het slapengaan ging ik een stukje fietsen. Voor het eerst in mijn leven zonder begeleiding. Voor mij een enorme overwinning.

Het werd even eng toen er een auto vanaf de verkeerde kant de straat in kwam rijden, recht op mij af maar hij zag mij en ik hem dus het liep goed af.

Dinsdag wilde ik mij nog even omdraaien toen de wekker ging want ik had heerlijk geslapen en ik wenste dat dat gevoel voortduurde. Maar de plicht riep. Opvallend in het nieuws vond ik dat Mitch Mconnell (klik), meerderheidsleider in de Amerikaanse Senaat, per ongeluk toegaf dat 'de Russen' zich wel degelijk hadden bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 om Donald Trump op de troon te helpen. Door te zeggen: 'De Russische inmenging was de schuld van Obama'. Feit is dat Obama wilde dat de Senaat een onderzoek zou instellen naar (toen nog vermeende) Russische inmenging maar McConnell dat onderzoek (na een bezoek aan Rusland, onder meer samen met Betsy DeVos, de latere Minister van Onderwijs) blokkeerde. Net iets meer dan verdacht, als u het mij vraagt. Deze dag maakte de Senaat (onder leiding van McConnell. Dus.) het veto op wapenleveranties op Saoedi Arabië ongedaan. De VS gaan dus gewoon door met het leveren van wapentuig aan het land waar de daders van '9/11' vandaan komen en die aantoonbaar banden hebben met Islamitische Staat. In Nederland staat er een zware celstraf op het steunen van organisaties die een positieve bijdrage leveren aan terrorisme. Wat overigens ook Nederland er niet van weerhoudt (onderdelen voor) wapens te leveren aan Saoedi Arabië. Volgens de wet zou de Minister van Justitie de Minister van Defensie in het gevang moeten werpen.

Wat ik grappig vond in het nieuws van de dag: De partij van Thierry Baudet, die nog maar kort geleden vertelde 'het allemaal heel anders te zullen doen' door volledige transparantie te bieden en niet aan kartelvorming te doen, weigert inzage te geven in de inkomsten van uitgaven van het Forum voor Democratie (klik).  Daarmee doet hij dus precies datgene waar hij andere politieke partijen van beschuldigt.

Natuurlijk werd er op deze dag - ook door mij - gewoon gewerkt. Met diverse collega's op vakantie was het heerlijk rustig op kantoor en nu de nieuwe laptop mij een uur per dag extra tijd oplevert kom ik eindelijk aan boekhoudklusjes toe!

Het was heerlijk weer dus mijn lunchpauze bracht ik buiten door waar ik een paar mensen belde en appte.

Na het eten was ik fijn aan de koffie met een buurvrouw en later op de avond kwam een andere buurvrouw op de thee. Ik verrichte wat vrijwilligerswerk voor een lokale stichting en ging tevreden naar bed.

Woensdag hielp ik 's ochtends een vriend met het opzetten van een nieuwe website. Hij maakte koffie voor mij én een omelet! Ik had geen jas mee, noch een paraplu dus onderweg terug naar huis werd ik nat. Geeft niet.

Het zogeheten 'boerkaverbod' was in het nieuws. In feite een uitbreiding van het al bestaande verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte. Dat houdt in dat in bijvoorbeeld banken en overheidsgebouwen het niet is toegestaan om met een
bivakmuts, een integraalhelm, een zonnebril of niqaab te lopen. Het Algemeen Dagblad riep de lezers op om iedereen die in het openbaar zijn of haar gezicht bedekt vast te houden in afwachting van de komst van de politie.  'U mag zelfs een wetsovertreder tegen de grond werken! Zo lang u tenminste geen onnodig geweld gebruikt.'

Het is van een wet de bedoeling dat die een einde maakt aan een groot probleem. Zo bezien: hoeveel minder overvallen en inbraken zullen er voortaan worden gepleegd? Hoeveel minder mensen worden opgelicht of neergestoken? Hoeveel minder bankdirecteuren zullen klanten oplichten met slechte hypotheken of spaarplannen? Hoeveel ouderen worden voortaan beter behandeld in verzorgingshuizen? Hoe wordt hiermee het migranten probleem opgelost? Of de woningnood? Of de stijgende schuldenlast? Hoeveel minder hondenpoep ligt er voortaan op straat? 

Dit artikel (klik) is aardig om te lezen voor wie niet wil afgaan op het eigen 'gevoel' (iets wat men gelezen heeft op de Facebook pagina van een betrouwbare vriend(in) die men nog nooit gezien heeft).  Mocht u van zins zijn een burgerarrest uit te voeren, let even op dat eigenrichting (klik) verboden is. Niet alleen bij het aanhouden van vrouwen in boerka maar ook (als u tenminste consequent bent en niet als racist gezien wil worden) bij het aanhouden van motorrijders, Chinese toeristen, wintersporters, cosplayers, feestvierders (niet alleen met carnaval) en voetbalfans. Het is dus - voor alle duidelijkheid - een verbod op bedekken van het gezicht en geldt - ik zeg het nog maar even - niet alleen voor de boerkadragende medemens (terwijl de meesten eigenlijk een niqaab bedoelen. Soit.). Kortom: dit mag niet meer. Volgens de wet. Dus.
 Het avondeten genoot ik bij een vriend en ik had even een buurvrouw op visite.

Donderdag was een normale werkdag.

Voor zover werkdagen op de brouwerij normaal zijn. Het was de laatste werkdag van een collega. Eerdaags zal zij langskomen om met de (ex-)collega's een drankje te doen in haar eer. Ik mocht mij weer bezighouden met de boekhouding. Het verwerken van bonnetjes met name. Soms doe je een hapje of drankje met een klant of leverancier. De kosten van dat samenzijn kun je als zakelijk opgeven. Voor 73,5%.  Het is immers zo dat je ook zonder het gesprek zou hebben gegeten of gedronken. 27,5% geldt derhalve als privé kosten. Alleen over het zakelijke gedeelte kun je de BTW terugvorderen. 9% Op een cola en 21% op een biertje. 'Even' een bonnetje verwerken kan dus flink wat tijd kosten.

's Avonds aan de thee met een buurvrouw

en een grote boodschappentas vol oude meuk zitten sorteren: welke kleine spulletjes wil ik per sé niet kwijt, met welke kan ik een ander nog blij maken en welke gaan er mee met de vuilnisman?

Langzamerhand komen er flinke gaten in mijn voorraad van 25 jaar lang verzamelde spullen.

Vrijdag een beetje brak wakker geworden. Het voelde alsof ik nauwelijks geslapen had terwijl ik dik de zeven uren slaap had gehaald. Het zal het weer zijn of zo. Dus niet erg hard maar wel gewerkt. Tijdens de vrijdagmiddagborrel gezellig met een klant zitten kletsen.

Hij bleek een collega-entertainer.

's Avonds deed ik het rustig aan thuis en ging tijdig naar bed.

Zaterdag, zo was het plan, zou ik met mijn zoon samen zijn moeder opzoeken maar de treinen reden niet. Wellicht vanwege de drukte in de stad die dag vanwege de Canal Pride. Op straat zag ik tientallen mensen in kleurrijke (en soms weinige) kleren lopen en fietsen. Zag er gezellig uit!

In de gezamenlijke binnentuin

dronk ik een kopje thee met een buurvrouw en later op de middag dronk ik nog een pot leeg met een andere buurvrouw.

's Avonds mocht ik een buikdanseres assisteren bij haar voorstelling in Hoofddorp.Leuk feest, leuke mensen, lekker eten.

Zondag beetje uitgeslapen aan het werk in het huishouden, met leuke mensen zitten chatten (en afspraken gemaakt!), met een buurvrouw in de tuin staan kletsen en mij voorbereid op de middag: op een bijeenkomst in Velsen mocht ik voordragen uit eigen werk.

Extra leuk was het - naast diverse bekenden - dat vrienden daar bij waren: een buurvrouw en een jeugdvriend.

Na de pauze traden hij en ik ook nog spontaan samen op. Hij speelde op zijn meegebrachte ukelele en ik zong. David Bowie's klassieker 'Heroes'. 'Wat een mooie stem heeft u toch, meneer.', wist een aanwezige mevrouw mij mede te delen. Altijd leuk, complimenten ontvangen en ik verkocht zelfs een verhalenbundel!

Na de soep

namen wij afscheid van onze gastheer en -vrouw en togen naar 't Wed, een vennetje dat een stukje verderop rijden ligt. Daar heerlijk op het water gedobberd, elkaar nat gespetterd, kleine hapjes gegeten en flink gespeeld en gelachen.

Het was een heerlijke dag, vol positieve energie van blij makende mensen.

In het nieuws deze dag: twee grote schietpartijen in Amerika met tientallen doden. Van alle tientallen dodelijke grote schietpartijen dit jaar zijn er precies nul uitgevoerd door illegale immigranten. Of andere mensen met een donkere huidskleur. Ofwel: meneer Trump en zijn aanhangers roepen niet om maatregelen als het weren van mensen uit islamitische landen, het bouwen van een muur of strengere straffen voor donkere mensen die met wapens zwaaien. In het geval de dader van een grote schietpartij blank is wordt hij niet doodgeschoten door de politie en sturen mensen die het verschrikkelijk vinden 'Gedachten en gebeden'. 'Het verbieden van wapens werkt niet want criminelen kunnen er tóch wel aankomen!' staat bij deze mensen tegenover 'Het verbieden van drugs is de beste manier om het gebruik van drugs terug te dringen.' U leest het goed: volgens hen werkt verbieden wel én niet.

Ook in het nieuws: voor het eerst in de ons bekende geschiedenis werd het kanaal overgestoken op een zogeheten flyboard (klik). Het ontwerp komt fans van het stripfiguur Spiderman wellicht bekend voor: het heeft veel weg van de 'glider' van zijn aartsrivaal The Green Goblin.


Het Engelstalige stuk van deze week: https://terrebelius.blogspot.com/2019/07/brexiteers.html

Het pleonasme van de week is 'Een dood lijk'.

Hier is het liedje van deze week. Jimmy van Moriarty:

 m
Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/