Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 28, 2014

Vindt u echt wat u vindt?

Absurd niet? Terwijl dagelijks tientallen mensen doodgaan van de honger zijn er mensen die duizenden euro's aan ziekenhuiskosten genereren door jarenlang veel te veel te eten. In die zelfde absurde wereld zijn er buschauffeurs die mensen met een tasje met vuurwerk weigeren te vervoeren 'want dat is gevaarlijk'.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken (http://www.freakpyromaniacs.com/forum/wetgeving-en-veiligheid/39667-zomaar-ontploffen.html) laten busschauffurs zich net als gewone burgers helemaal gek maken. En nee, dat is niet zomaar een mening van een weblogger maar een glashard feit. Maar ja, wat zijn feiten wanneer je 'gevoel' (lees, de media en de overheid) iets anders zegt? Laat u zich leiden door bangmakerij of denkt u liever zelf na? 

Desgevraagd zei de busschauffeur dat hij geen enkel geval kent van een stukje vuurwerk dat ontplofte in de bus. Maar toch was hij er bang voor 'want het zou kunnen!' Ik vertelde hem dat jaarlijks meer passagiers gewond raken doordat een bestuurder een hartaanval krijgt en tegen een muur op rijdt maar hij bleek niet gevoelig voor rationele argumenten. Jammer.

Een nieuw opiniestukje van mijn hand staat online op http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2014/12/23/geen-tijd-om-sociaal-te-zijn en er zijn zelfs reacties op! Sterker nog: het zijn reacties waarover is nagedacht. In tegenstelling tot de reacties die de redactie van nieuwssite Nu.nl wel eens binnenkrijgt: http://www.nu.nl/jaaroverzicht2014/3954719/lezersmail-rest-leuk-jullie-er-zijn.html

Opvallend vaak denken mensen niet na voordat zij iets roepen wat een ander ook roept. Dat bleek niet alleen in de discussie rond Zwarte Piet maar ook nu weer rond vuurwerk:

'Vuurwerk moet worden verboden want het is gevaarlijk!' -'Dus alles wat gevaarlijk is moet worden verboden?' 'Ja, natuurlijk!' -'Wat versta jij onder gevaarlijk?' -'Alles waardoor mensen dood kunnen gaan of door gewond kunnen raken!' -'Dus jij wilt een verbod op autorijden, gordijnen ophangen, griep krijgen, pinda's eten en alcohol drinken?' 'Eh, nee natuurlijk niet want eh...' -'Want eh...? Als je consequent bent moet je vinden dat die dingen ook worden verboden want jaarlijks sterven er velen aan.' 'Ja maar...!' -'Ja maar wat?' 'Ja maar de meeste mensen vinden dat vuurwerk gevaarlijk is en dus moet het worden verboden want zo hoort dat in een democratie!' 'En de meeste mensen zijn het er over eens dat alcohol jaarlijks vele duizenden slachtoffers maakt, alleen al in Nederland. In een echte democratie moet alcohol dus verboden worden.' -'Ja maar vuurwerk is gevaarlijker dan alcohol want mijn argumenten zijn op.'

Mensen die op de minst democratische partij van Nederland stemmen vinden doorgaans dat werklozen allemaal lui zijn 'want anders zouden zij wel werken' en dat uitkeringen moeten worden afgeschaft 'want die kosten veel geld'. Ik heb een idee: als werkloze stemmers op de bewuste partij geen uitkering meer krijgen (want velen van hen zijn werkloos en dus - volgens hun eigen logica - lui) zullen er over een paar jaar bijna geen stemmers voor die partij meer zijn!

Logisch, toch?

De eerste vier jaar na binnenkomst in het land geen uitkeringen voor buitenlanders! Goed idee, vindt u 'want dan blijven die gelukszoekers wel weg!'? En hoe zit dat wanneer u zelf die gelukszoeker bent die zijn of haar geluk in het buitenland beproeft en na een arbeidscontract van zes maanden ontslagen wordt? Daar zit je dan, in een vreemd land met partner en kinderen. Zonder baan en dus zonder geld, zonder huis en zonder eten. Is dat écht wat u wilt of bent u gewoon een ontzettende hypocriet en vindt u dat regels alleen voor anderen gelden maar nooit voor u?

In Engeland is de regel - als het aan David Cameron ligt - binnenkort ingevoerd. http://www.krapuul.nl/overig/nieuws/745830/david-cameron-eerste-vier-jaar-geen-uitkeringen-voor-immigranten-uit-de-eu/

Veel mensen lijken zich tegenwoordig alleen maar om zichzelf te bekommeren: liever een ander laten doodgaan van de honger ('Die zal het wel verdiend hebben!') dan je toetje te moeten laten staan of dat nieuwe paar schoenen maar niet te kopen. Maar er zijn uitzonderingen. Gelukkig.