Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 12, 2014

Verkiezingen

Met mijn zoon en een boormachine gisteren wat achterstallige klusjes in huis opgeknapt. De muziek op de achtergrond bij het werken werd geleverd door een live opname op vinyl van Jethro Tull.
)
Na een paar dagen achterstand te hebben opgelopen door die verdraaide kaakoperatie was het gisteren en eergisteren fijn werken: de administratie is op orde, er zijn nieuwe opdrachten onderweg en het huishoud-experiment waarbij zoonlief een paar weken het huishouden deed is voorbij. Wij hebben de zaak geëvalueerd en ook de Superfer weet nu dat het bijhouden van het huishouden geen sinecure is. Maar goed: ik ben maar begonnen met de voorjaarsschoonmaak: de was is gedaan, de keuken is opgeruimd en de badkamer is geboend. De rest van het huis moet even wachten want de laatste uren van de dag zijn voor 'China meets Nieuw West'; een seminar over zakendoen met China met een gastoptreden van twee beesten (klik de link!) en napraten met de lijsttrekkers van lokale politieke partijen.

Ik weet natuurlijk niet op welke partij u gaat stemmen bij de komende verkiezingen maar als sociale zelfstandige (ziek zijn kan bijvoorbeeld niet; er is geen collega die een paar dagen voor je kan waarnemen) heb ik in principe mijn keuze al gemaakt.

Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland en de beloftes buitelen weer over elkaar heen. Gelukkig voor de meeste politici hebben de meeste kiezers een bijzonder slecht geheugen. Wat er vorige keer is belooft en niet is waargemaakt is men allang weer vergeten. Om onze Vlaamse vrienden (en zwevende kiezers in Nederland) wat inzicht te geven in waar een paar van onze grootste politieke partijen voor staan staat hier onder een waargebeurde anekdote: 

Op straat lopend in het donker zag ik een auto voor een stoplicht staan. Het was duidelijk dat het rechter achterlicht diens weigerde. Ik klopte dus op het zijraam en een ietwat verbaasde bestuurder hoorde van mij wat er aan de hand was. Glimlachend bedankt hij mij voor mijn opmerking en beiden vervolgden wij onze weg. 

Iemand die VVD stemt zou reageren met: 'Wat aardig van je! Door jouw toedoen krijgt die automobilist geen boete!' Iemand die PVV stemt zegt waarschijnlijk: 'Dat doe ik ook altijd maar ik heb er nooit tijd voor. Dat komt omdat ik het te druk heb met nieuw werk vinden nu mijn baan is ingepikt door buitenlanders die te lui zijn om te werken en daarom allemaal in de bijstand zitten!' 

Stemt men Christen Unie dan is de waarschijnlijke reactie:  'Jouw waarschuwing was niet nodig want God zou hebben ingegrepen maar misschien greep God wel in door jou op die man zijn pad te sturen.' 

Aanhangers van het CDA verklaren mij vermoedelijk voor gek. 'Het is toch die man zijn eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat zijn lichten werken? De overheid helpt alleen hen die zichzelf helpen en verwacht diezelfde houding van haar burgers!'

De PvdA vindt dat scooteroverlast moet worden teruggedrongen, dat autorijden inzichtelijker gemaakt moet worden en dat mensen meer moeten internetten. Als die man dus gewoon met zijn laptop in de trein had gezeten was zijn lamp niet stuk gegaan. Ouderenpartij 50plus wil dat de verplichte jaarlijkse rijtest voor 70 plussers moet worden afgeschaft 'want die kost veel geld'. Dat bejaarden relatief veel geld kosten omdat zij vaker ongelukken veroorzaken dan anderen doet niet ter zake.

Mensen die geloven dat de SGP de enige juiste weg aangeeft zullen iets uitroepen als: 'Wat!? Reed die man auto op een zondag!? De hel is nog te veel genade voor dat volk! Als je de Bijbel goed interpreteert weet je dat je vrouwen en homoseksuelen niet aan auto's moet laten werken. Als die automobilist een ongeluk had gekregen was het dus zijn eigen schuld geweest!  

Mensen die aanhanger zijn van GroenLinks reageren mogelijk met: 'Zijn autolampjes eigenlijk wel spaarlampen en waarom worden auto's eigenlijk zo weinig gerecycled? Je had die man moeten vragen waarom hij in een auto met benzinemotor rijdt en niet elektrisch!' Kiezers van de Socialistische Partij reageren hoogstwaarschijnlijk met: 'Goeie actie van je, dat scheelt ongelukken! De Partij van de Dieren vindt auto's niet diervriendelijk. Tenzij het gaat om grote auto's die veel ruimte achterin hebben voor de hond en de Piratenpartij maakt zich zorgen om de privacy: heeft die man jouw ingreep niet opgenomen met zijn mobieltje? Weet je dat zeker? En hoe voorkomen wij dat? Op een affiche van 'protestpartij' Loesje zou iets komen te staan als: 'Met de komst van Rutte werd de toekomst duister. Wanneer gaat hem een lichtje op?'

Zo. Nu heeft u een idee van waar de verschillende partijen in Nederland voor staan.
Als u dat leuk vindt kunt u hier de stemwijzer voor Amsterdam doen: http://amsterdam.stemwijzer.nl/

Maar de leukste stemwijzer is deze. Bij mij kwam er uit dat ik maar het beste PVV kan stemmen...

O: voor wie denkt waarom er toch zo vaak telfouten worden gemaakt bij het stemmen tellen door diezelfde mensen die dan al een uurtje of tien achter zo'n tafeltje hebben gezeten: dit is hoe het moet:
(U kunt zich trouwens (als Nederlands staatsburger van boven de 18) nog opgeven om te helpen met stemmen tellen!)