Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 28, 2020

Is de planeet nog te redden?

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 
=================================================

Soms vraag ik mij af of het niet al te laat is: is de planeet nog te redden?

Hoe zit dat met de dode zeedieren in Oost-Rusland en waarom wil Rusland geen opheldering geven?

Waarom blijven mensen - en zelfs presidenten! - feiten doodleuk ontkennen en de boodschappen van wetenschappers negeren?

'Een dode boom levert meer geld op dan een levende.', is een citaat van Rutger Bregman. Zo lang dat niet omgekeerd is is er weinig hoop en is er een ziek systeem in plaats dat alles draaiende zou moeten houden. Ik denk dat de ontbossing een halt kan worden toegeroepen wanneer bedrijven betaald zouden krijgen voor elke boom die zij zouden laten staan en niet voor elke boom die zij kappen. Ik wil geen wereld zoals die werd beschreven in een SF-verhaal waarin een smokkelaar werd gearresteerd voor het smokkelen van een plank van echt hout die een miljonair als boekenplank wilde gebruiken om indruk te maken op zijn zakenvrienden.

Niet alles is slecht natuurlijk maar hoeveel is het ons waard om schade toe te brengen aan de planeet? Hoe ver gaan wij om te kunnen genieten van muziek? Immers: geluidsapparatuur (computers, mobieltjes, platenspelers) brengt schade toe aan het milieu en ook bij de opname van liedjes wordt het milieu vaak niet ontzien. Denk alleen maar aan de elektriciteit die het kost en hoeveel water wordt er eigenlijk gebruikt bij de productie van een gitaar?

Hoeveel concessies zijn wij bereid te doen waar het gaat om kleding? Halen wij dat ene leuke bloesje liever lekker goedkoop bij de Primark of kopen wij een bloesje dat een ander al gedragen heeft?

Wat kost de productie van katoen onze planeet eigenlijk?
En dat is nog maar de schade aan het milieu.
Wat is de schade aan mensen?

Ook u kunt vast van alles bedenken waar u nog niet eerder aan gedacht had en wat een negatief effect heeft op de Aarde. Plaatst u uw bevindingen in de commentaarsectie? Ik ben benieuwd!

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel wat het milieu betreft. Er gebeuren ook mooie dingen.

Zo is de Tasmaanse Duivel weer terug op het Australische vasteland en er zijn prachtige positief geladen documentaires te bekijken die mensen wellicht zo ver krijgen om af en toe een beetje stil te staan bij hoe mooi onze planeet eigenlijk is en hoe fijn het zou zijn als onze kleinkinderen dat ook zouden kunnen ervaren.

'My octopus teacher' laat zien hoe mooi het leven onder water is. De documentaire gaat over een bijzondere vriendschap tussen een mens en een octopus en leert ons dat wij nog veel te leren hebben.Er is nog veel meer over te schrijven natuurlijk maar dat komt een ander keertje wel.