Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, december 06, 2012

Echt niet

Dinsdagavond vertelde ik mijn cursisten dat zij met kijken en vergelijken honderden euro's per jaar kunnen besparen op abonnementskosten voor een mobieltje of op ziekenfondspremie. Wat heb je aan 'onbeperkt internet voor maar een tientje per maand' wanneer je het apparaat uitsluitend gebruikt om te bellen en sms'en?

Waarom zou je als alleenstaande man of vrouw van boven de 50 een ziekenfondspakket nemen waarbij je extra bent verzekerd voor kraamzorg? Toch zijn er ontzettend veel mensen die 'geen tijd' hebben om een paar uren per jaar na te denken over die vragen. Gek genoeg weten zij vaak wel wat de nieuwste tablet-computer kost maar hebben zij geen idee wat zij op hun 65ste aan pensioen zullen ontvangen of hoe hoog hun huidige telefoonlasten zijn.

Sommige mensen hebben problemen met telecomaanbieder KPN: een slechte telefoon-verbinding, regelmatig uitvallende internetverbinding en haperende televisiebeelden. De monteur waarmee is afgesproken komt doodleuk niet opdagen en de helpdesk geeft als antwoord: 'Het probleem ligt bij een andere afdeling en die kunnen wij niet telefonisch bereiken.' Huh? Dus de grootste telefoonmaatschappij van Nederland kan zelf niet bellen? Geen wonder dat ook klanten problemen hebben met deze dienstverlening! 'Maar' - zo zegt een woordvoerder - 'U mag gratis uw abonnement opzeggen.' Goh, wat aardig.

Instanties gaan er van uit dat klanten dom zijn en hebben daar helaas vaak gelijk in. Neem zorgverzekeraar Agis die ermee adverteert dat bij hen kinderen tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd. Leuk. En ongetwijfeld zijn er mensen die deze aanbeveling als reden zien om zich bij Agis te verzekeren. Niet wetend dat wettelijk bepaald is dat kinderen tot 18 jaar gratis met de ouders zijn meeverzekerd en dat dat dus bij elke ziektekostenverzekeraar zo is.

Helaas blijkt telkens weer dat ongeveer 40 procent van de burgers 'geen tijd' heeft om na te denken...

40 Procent van de Nederlanders vindt dat mensen die ongezond leven best meer ziekenfondspremie mogen betalen. Dat zou betekenen dat de premie omhoog gaat voor mensen die roken, alcohol drinken, zich druk maken over kleinigheidjes, veel zittend werk doen, in een grote stad wonen, vet eten, veel sporten en weinig sporten. Voor ongeveer 26 landgenoten zou die premieverhoging dus niet gelden. De vraag is dus: is die 40% eigenlijk wel in staat tot nadenken?

Volgens mij kunnen zij dat net zo goed als de bedenkers van het Elektronisch Patiëntendossier, het EPD. Die hebben bedacht dat omdat artsen en verpleegkundigen zo weinig tijd hebben om dingen op te schrijven in een schriftje zij vast blij zullen zijn dat zij voortaan patiëntdetails kunnen noteren in de computer.

Praktijktesten hebben inmiddels uitgewezen dat artsen die geen tijd hebben geen tijd hebben. Of zij met een pen moeten schrijven of met een toetsenbord brengt daar geen verschil in. Echt niet.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Dave Brubeck

Voor de liefhebbers even een muziekje: