Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, januari 14, 2014

Bezuinigen is slecht voor de economie

Een tas vol papieren uitzoeken, e-mails beantwoorden, naar de kleermaker, de badkamer schoonmaken, een uurtje fysiotherapie (Gewonnen via Facebook!), even een printer-probleem oplossen bij moeder thuis...het gaat ook maar door. Maar niet overal in de wereld. Bewoners van een sloppenwijk in Rio de Janeiro hébben geen tas vol papieren. Sterker nog: soms hebben ze niet eens een tas! Zij hebben geen computer of smartphone, laat staan een e-mail adres. Naar de kleermaker hoef je zelden als je maar één paar kleren bezit. En een badkamer? Daar kunnen zij alleen maar van dromen! Laat staan van de luxe om iemand een paar tientjes te betalen om je heup sterker en soepeler te maken.

Met een paar uur vliegen kunnen zij en wij bij elkaar op bezoek dus eigenlijk zit er maar een paar uur verschil tussen onze rijkdom en hun armoede...

Ik zelf vind het prachtig, al die verschillende culturen bij elkaar en door elkaar heen op de wereld. Geen beter manier om van elkaar te leren. Vooral om te leren om niet bang te zijn voor elkaar. De Olympische Spelen kunnen daar bijzonder goed aan bijdragen. Dat wil zeggen, als de politiek even wordt vergeten. Zo heeft Obama 'geen tijd' maar stuurt hij Billie Jean King, een bekend voorvechtster van homorechten en andere landen (Frankrijk, Duitsland, België,... boycotten de Spelen vanwege het officiële anti-homobeleid van de Russen. Nederland neemt weer eens een halfslachtig standpunt in: de delegatie gaat 'voor de sport' maar zal niet in het openbaar Poetin afvallen. Heel dubbel dus. Net als bijvoorbeeld het wietbeleid (Verkopen is illegaal, kopen niet.) En dat beleid is niet van de laatste tijd. Zo was het indertijd verboden om heks te zijn én werd hekserij niet meer bestraft. Maar dat allemaal terzijde.

Nu kan ik een ietwat sarcastisch stukje schrijven over de aankomende Winterspelen in Sotsjii maar dat heeft wlttr al gedaan. Zie hier: http://wltrrr.wordpress.com/2014/01/10/herhaal-wij-gaan-naar-sochi-toe/#more-1185 Naar het schijnt zijn er duizenden illegale arbeiders uit diverse buitenlanden bezig om Sotsji toonbaar de maken voor de buitenwereld en werken zij voor een loontje dat bijna gelijkstaat aan slavernij.
Wij kunnen als burgers bedrijven (en overheden) verplichten om mensen een salaris te geven in ruil voor verrichte werkzaamheden. Doen zij dat niet (maar hanteren zij - zoals de gemeente Amsterdam graag doet - een systeem van 'werkervaringsplaatsen' dan noemen we dat voortaan 'slavernij'. En dat is toch al een tijdje verboden. Dacht ik.)
Toch biedt uitzendbureau Careermaker banen aan voor 4 euro per uur (terwijl het wettelijk minimumloon ruim het dubbele bedraagt). Toen het bureau werd betrapt haastte men zich te zeggen dat het geen 'echt' werk betreft maar 'werkervaringsplekken' in opdracht van 'een sociaal bedrijf, gelieerd aan de gemeente'. Welk bedrijf zo graag de slavernij heringevoerd wil zien wil men niet zeggen 'vanwege de privacy'. Maar waarschijnlijk omdat slavernij illegaal is en het bedrijf een fikse boete riskeert. Denk ik. 

Kreeg het management van de kerncentrale van Fukushima eigenlijk een boete opgelegd wegens het in gevaar brengen van miljoenen mensenlevens in ruil voor een hogere eindejaarsbonus? Ik denk van niet. Wel heeft de Japanse overheid inmiddels 51 bedrijven aan het werk gezet om - na drie jaar - eindelijk eens de rotzooi op te ruimen. Wel vreemd want onderzoek toont aan dat van die 51 bedrijven er drie niet eens bestaan. Zou er gesjoemeld worden met geld en mensenlevens? Nee toch? Dat zou toch geen enkel bedrijf en geen enkele overheid ooit doen? Lees hier: http://www.fokt.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=36&t=16255 
Een bedrijf runnen kost geld en wil je het goed runnen dan zul je daar goede arbeidskrachten een fatsoenlijk loon voor moeten uitbetalen. Biedt je uitsluitend 'werkervaringsplekken' dan merk je dat ook aan de kwaliteit van het werk. En de klant ook. Toch vindt de overheid het goed dat er op deze manier bezuinigd wordt. Wat aantoont dat onze leiders nooit hebben opgelet bij het vak Economie op school. Dan zouden zij weten dat mensen die nauwelijks geld krijgen nauwelijks geld zullen uitgeven en dat dus de economie zal instorten want er zullen minder goederen worden geproduceerd waardoor fabrieken mensen moeten ontslaan die dan werkloos raken, een uitkering ontvangen en dus verplicht vrijwilligerswerk moeten doen. Wellicht bij diezelfde fabriek. 
Nou ja, etcetera dus. Het alternatief? Óf wel zorgen voor een goede bedrijfsvoering dan wel subsidie aanvragen.

De aanrader van van de dag is de film A Beautiful Mind. Over Nobelprijs winnaar John Nash maar vooral over schizofrenie. Gaat dat zien!