Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, november 11, 2014

Handig hoor, die participatiewet!

Gisteravond ging ik niet de deur uit en ook mijn afspraken vandaag zegde ik af. Dit in verband met een vervelend koutje. Nee, niet zo'n beestje met vleugels maar een verkoudheid. Niet dat ik mij verveelde. Integendeel! Ik benutte mijn tijd thuis met het schoonmaken van de wastafel, thee drinken met de buurvrouw en een akkefietje met een factuur.

Natuurlijk keek ik ook gisteren een stukje van de herdenking van 'MH17', het door Russen of Oekraïners neergehaalde passagiersvliegtuig met bijna 300 mensen aan boord. Erg indrukwekkend en als mensen vertellen over hun geliefde overledene komt het meteen een stuk dichterbij. De schuldige zullen nooit worden gestraft en daar zou je zomaar chagrijnig van kunnen worden.

De laatste paar jaren lijken mensen chagrijniger geworden. Er wordt minder gegroet en men lijkt elkaar steeds vaker te negeren. Is dat alleen een probleem in de grote stad? Helaas niet. Voor mijn werk (ja, ik blijf werken, al moet ik elk bedrag tot op de laatste cent inleveren want op die manier wil de overheid mensen die in de bijstand zitten stimuleren aan het werk te gaan) kom ik ook in kleinere gemeentes en ook daar word je steeds vaker raar aangekeken als je
zomaar een praatje begint met iemand op straat. Helaas. Is dat de schuld van de burgers? Ten dele.

Het is - volgens mij - vooral de overheid die mensen omlaag praat door te doen alsof zij helemaal niets voorstellen en helemaal nergens verstand van hebben. Door verder te bezuinigen op onderwijs zorgt de overheid er - met opzet? - voor dat mensen steeds minder makkelijk zelfstandig kunnen nadenken.

Misschien moet ik maar leraar worden en mensen opnieuw leren hoe zij
zelf kunnen nadenken! Kan ik daar een eigen bedrijf mee beginnen?

Stel dat u een bedrijf heeft en moet bezuinigen maar heeft toch nieuw
personeel nodig; plaatst u dan een advertentie waarin u een oproep
doet aan vakkundige en gemotiveerde werknemers met hart voor de zaak
die u goede arbeidsomstandigheden en een navenant salaris belooft of
belt u de gemeente om te zeggen dat u ook wel zo'n niet-gemotiveerde
maar gratis arbeidskracht wil via de Participatiewet?

Op Sargasso stond een goede uiteenzetting over het idee van basisinkomen: http://sargasso.nl/politiek-kwartier-een-agenda-richting-basisinkomen/#more-233902

Ja, de DWI is een grote, logge organisatie waar mensen werken die steeds minder gemotiveerd zijn omdat ook dáár op personeel wordt bezuinigd. Er ontstaan dan excessen waarbij een uitkering wordt opgeschort omdat iemand voor 12 euro iets via Marktplaats verkoopt en de DWI dat ziet als 'regelmatig inkomen uit handel'. Als de dienst contact had opgenomen met de mevrouw in kwestie was er niets aan de hand geweest. Maar ja, contact onderhouden met de cliënten is onderdeel van het werk en voor werken heeft men geen tijd meer. Wat men dan wél doet op kantoor? U mag het zeggen. http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/bijstand-kwijt-om-kleine-verkoop-via-marktplaats-1.4471672

Straks is elke burger werkloos én elke burger gratis tewerkgesteld in het kader van de Arbeitsteinsatz participatiewet. Nóg minder mensen kunnen dan geld uitgeven en dus kunnen nóg minder mensen voortaan geld verdienen. En zo verder. Dit wordt dan onze toekomst: