Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 12, 2024

Vertoont u uitstelgedrag?

Vorige week  schreef ik over mijn onvermogen om taken te volbrengen. En ik ben niet de enige die dat moeilijk vindt. Er zijn er velen zoals ik. Vaak met het etiket 'ADHD'. 

Bij mijn onderzoek* ontdekte ik dat iemand woorden had bedacht bij een paar verschillende uitingen van ADHD:

Dopamining=dopamine mijnen; kleren of gadgets kopen die je eigenlijk niet nodig hebt maar je een korte 'rush' geven. Of je op een nieuw spelletje of hobby storten; 

Floordrobe=Waar de vloer en garderobekast één worden;

Side quest=In je hoofd sterk gericht op een doel maar in de praktijk iets totaal anders doen;

Snaccident: Vergeten te eten dus dan maar alles eten wat los en vast zit;

Hidy up=lijkt op opruimen maar is wezenlijk zooi in een plastic zak stouwen en die ergens in, bovenop of acherin een kast of zo verstoppen;

Notivation=totaal niet gemotiveerd om dingen te doen die geen dopamine rush geven.

Met 'ADHD'ers hebben de aandachtsspanne van een goudvis', beledig je goudvissen. Die overigens een geheugen hebben dat makkelijk enkele maanden reikt. Maar dat terzijde. En als voorbeeld want mijn hersenen gingen direct aan de haal en ik opende al een tabblad om op zoek te gaan naar onderzoek dat mijn bewerking over het geheugen van goudvissen staaft. 

Wanneer mensen zich op een feestje aan mij voorstellen ben ik een truc gaan gebruiken want dit was voor mij gebruikelijk:


Ik antwoord dan: 'Aangenaam kennis te maken, [naam]. Mijn naam is Terrence. Kan ik voor jou nog een drankje halen, [naam]? En later op de avond: "Was leuk je te ontmoeten, [naam]!"

Dan is er een redelijke kans dat ik die persoon bij de naam kan noemen als wij elkaar de volgende dag toevallig op straat tegenkomen. Maar een week later? Neuh.

Hoe goed bent u in namen en gezichten onthouden?

*Als ik van iets meer wil weten doe ik daar zelf onderzoek naar. En nee, dat is niet hetzelfde als iemand napraten - expert noch amateur - op dat vakgebied.


Kent of bent u iemand met ADHD? En wat merkt u/uw omgeving daarvan?

============
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels